zaterdag 10 februari 2018

1267 Dictee zaterdag 10 feb 2018 (1): dictee Het Groot Dictee van Kurt √

Dictee - dictees [1267]

Het Groot Dictee van Kurt


Beste kandidaten,


Jullie zijn nog met zevenentachtig, maar niet voor lang meer. De opdracht van vandaag is simpel. Zo dadelijk zal Kurt van Eeghem een mooi stukje tekst voorlezen. Jullie moeten het aantal a's in die tekst tellen. Wie het verst van het juiste aantal zit, verliest en moet het spel verlaten. 


Laat het je [wel redelijk snel!] voorlezen! Best lastig, denk ik! 


De a is een belangrijke letter. Het is in het Nederlands de vaakst gebruikte klinker na de e. Dat staat klaar en duidelijk in de Van Dale. De a komt in de algemene standaardtaal voor in korte en in lange vormen. Kort zoals in man of hak, lang zoals in maan of haak. Heel soms komt de a ook voor in abnormaal lang aan elkaar gehaakte en op elkaar gestapelde frasen, waar je oren van gaan flapperen en die je achteraf niet meer kan herhalen of na-apen, zeker wanneer er woorden als kapelaan, hamerhaai en paashaas passeren. Of als je hapert bij de uitspraak van ambetante amalgamen als aardappelsalade en ananastaart, is de a niet meer zo aardig. Nu is de vraag: hoe vaak zat de letter a in dit verhaal.


[Antwoord: 102]


NB Wie hierbij niet de homo universalis (uomo universale) was, moest het spel verlaten ... 


[3 kandidaten: bij de volgende ronde van het spel - waarschijnlijk geen taal ... zijn er dus nog 84 deelnemers - Facebook, VRT]

 

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten