dinsdag 25 april 2017

Dictee dinsdag 25 april 2017 (4): dictee Oefendictee april 2017 (8) [1121]

Dictee - dictees [1121]

Oefendictee april 2017 (8)

1. Met '*ousj*' alleen allerlei kousjes, flousjes [smoesjes] en smousjas(sen) (kaartspel). Met '*oush*': smoushond (griffon), baba ganoush (tapenade N.-Afr.) en rendez-voushuis. hoes(je) etc., kidoesj (sabbatswijding), baboesjka (oud vrouwtje), poesjenel(lentheater), tarboesj (hoge Egyptische fez), matroesjka (poppetje binnen poppetje, etc.), moesjawara (eindeloze beraadslagingen), snoezepoes, katjoesja(raket), poesjenellenkelder, Manoesj(en) (BE: lid van de Sinti), bloesjesdag, Chroesjtsjov en poesje (pousse-café). Met '*oesh*': kroeshaar (vgl. cornrows), warmoeshof, snoeshaan (vgl. rastaquouère) en kardoeshond. De slaoliestijl verwijst naar een reclameplaat voor Delftsche slaolie, als voorbeeld van de Nederlandse jugendstil. Vraagje: wat is de DNA-voorzitter (GB)? De cysteïne (Cys, C) komt uit de chemie, de cytosine uit de genetica (biochemie). In BE kun je je C4 krijgen. De cabernet [kaa-bèhr-nèh] franc dient voor de loire- en de cabernet sauvignon voor de bordeauxwijnen. Een bypass- is een CABG-operatie, coronary artery bypass grafting.

2. Een cabinet [t niet uitspreken] is een kabinet [wel t uitspreken]. Een voorbeeld van een karmijn is de Karmijn de Sonnaville. Met CAM wordt computer-aided manufacturing bedoeld. De caduceus is de staf van Mercurius. Een cairn is een pre-Keltisch gedenkteken. Een cajon [kaa-chohn] is een handtrommel. Een calamaris is een kalmaar. Bij rampen wordt de cado opengesteld. Taaladvies is het met me eens: je kunt uen en hebt dan geuud [vgl. gefonduud, geuurd; uren = uieren = van koeien: een opgezwollen (dikke) uier, krijgen]. Wist je dat een bobo ook een salonsocialist is [Frans: bourgeois bohémien]? Die éminence grise is een grijzende grijsaard. Wist je dat hij ex-politiekegevangene is (behept met middenjarenzestigslang)? De green is het kortgrasveld rond de hole (putt).

3. De mensheid zoekt nog steeds naar een affirmatie van de gurwitsch- of mitogenetische stralen. Hij zegt geen hach noch wach [niets dus] meer, want dat staat niet meer in VD. Uitspraak met 'aai', maar wel Italiaans en geen Latijn: maestro [meester, leermeester, dirigent] en maestoso [muziek: met waardigheid, plechtig, majestueus]. Bij een camaraderie gaat het om echte kameraden. Cambozola is een kruising van camembert en gorgonzola: een Duitse blauw-witte schimmelkaas van gepasteuriseerde koemelk. Hij klom in de canada. Mat CBD wordt cannabidiol bedoeld. Cannelloni zijn gevuld met een
groente-en-gehaktmengsel. CANS = KANS = RSI = repetitive strain injury. Het canonicaat is de waardigheid van een kanunnik. Ook een vice anglais heeft soms een capote anglaise nodig. Een captcha is een completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart. De chronische aspecifieke respiratorische aandoeningen waren cara: nu opgesplitst in COPD (chronic obstructive pulmonary disease) en astma.


4. Rome is de caput mundi. Een capuce is een monnikskap (pij). Hij noemde haar een caractérielle. In Noord-Suriname spreken ze Kalina. De carboxymethylcellulose wordt aangeduid met CMC. Hij weet alles van cardio-thoraxchirurgie. Met ctg bedoelen we cardiotocografie. Een karet is een rubberboom, in 'neêr' vind je ook een caret. Na een paar carmenères volgden de banale carnale lusten. Spreek carrément! Werd de carringtondoctrine maar meer toegepast! Ik ben je cassante kritiek beu. De casselerrib is naar Kassel genoemd. Je kunt Cassiopeia alleen op het noordelijk halfrond zien. Kattenbak is gewoon cat, zo lees ik. Een catchphrase moet catchy zijn. Hij kent de Heidelbergse catechismus vanbuiten. In de islam zou hij een hafiz zijn. Het stond er echt: cave canem! In de muziek is c.b. contrabbasso. Hij volgt het dbso, het deeltijds beroepssecundair onderwijs. Op een cd-single past niet veel. Een cd-rom is een compact disc read-only memory. Sukade heet ook cedraat. Cellysis levert cellysaten op. Die kwestie is en echt centre d'intérêt. Het Tochaars is een centumtaal, geen satemtaal. Ken je het sterrenbeeld Cepheus? CFA-frank-Centraal is de  CFA-frank BEAC. Op motorrijtuigen staat CH voor Confoederatio Helvetica (Zwitser­land).

5. Antwoord op de vraag: DNA = De Nationale Assemblee (Suriname).