woensdag 5 april 2017

Dictee woensdag 05 april 2017 (1): dictee Oefendictee april 2017 (2) [1105]

Dictee - dictees [1105]

Oefendictee april 2017 (2)

1. Is Etten-Leur het Haagje van Breda? De QR-code of blokjescode staat voor 'quick response code'. Met 'mio*': mio (miljoen), mioceen (geologisch tijdperk), mio conto (conto mio) ((van, op) mijn rekening), miosis (pupilvernauwing) en [extra] mi-parti (in tweeën verdeeld, voor de helft). Met 'myo*' (een selectie): myocard(ium) = hartspier, myocardinfarct = hartinfarct, myocarditis = ontsteking van het spierweefsel van het hart, myocardose = aandoening van de hartspier, die niet op een ontsteking teruggaat, myogeen = afkomstig van een spier, myoglobine = eiwit in spieren, myograaf = spierbewegingen registreren, myomeer = spiersegment, myoom = vleesboom, myoop = bijziend, myopie = bijziendheid, myopathie = spierziekte, myorrhexis = spierscheuring, myoscoop = meten elektrische stroom bij samentrekken spieren, miosine = eiwit in spieren, myositis = spierontsteking, myosotis (!) = vergeet-mij-niet, myotomie = het in- of doorsnijden van een spier en [extra] MYR = genormeerde valuta-aanduiding voor ringgit (munteenheid van Maleisië).

 2. Ik ben Pikkie Tanis, 35 jaar oud, en woon sinds mensenheugenis in
's-Hertogenbosch. Hij kwam uit Dublin en was een wild schoffelende tuin-Ier (!). De piesemopsantee is het toilet, de wc. Het woord komt van komt van 'puis-je m'absenter?'. De amphigouris ken je wel, hij gaf er enkele ten beste. Met 'amf*' (een selectie): amfibie, amfion (toonkunstenaar), amfiprostylos (Griekse tempel), amfitheater, amfitryon (gulle gastheer), amfoor = amfora (vaas of kruik). Goed is zij niet, niettemin is zij niet te min voor mij. Nog Frans zijn: hôtel garni, grand hôtel, maître d' (maître d'hôtel) en table d'hôte. Ik heet Ad Hoc en ik run een ad-hocgebouwenbeheersmaatschappij. GB is een drukbeklant woordenboek. De wibocri is de witteboordencriminaliteit. De oemma is de wereldwijde islamitische gemeenschap. Crimefighter, het is een crime, crimen laesae majestatis, een beau crime, een crime passionnel en een krimi ...


 3. Na het tai chi, het tai-chiën, kun je zeggen ik heb getai-chied. De Rapaljepartij met zijn rapaljanen zal toch niet helemaal uit rapaille en rapaillepolitici bestaan? De strijd tussen de preciezen en de rekkelijken, de papieren-VD'ers en de online-VD-adepten is nog lang niet geluwd. Zeeangst is zee-engte. We hebben snip-snap en ju-ju gespeeld. Men zegt dat hij een echte royalty's-expert is. Het journey's end wordt nog als Engels ervaren, net als de ladies' night. Dit compromis is à la belge tot stand gekomen. Ze aten oordjesbrood en geltharing. Als je met de trojka naar de dancing gaat, kun je op muziek van de balalaika de sirtaki dansen. We gaan volgens Toon Hermans op vakantie naar de Mediterranée. Dit PvdA-lid is een echte rode vruchtenteler, tevens ook wel rodevruchtenteler.

4. Hoeveel van onze lady's gaan er naar de ladies' night, die ladies' nighthappening? De luitmuziek was erg luid. Schrijf goed: grens- of reinsteen, bak- of rijnsteen, rijshout en reisstrijkijzer. In onvervalst Platamsterdams trok hij van leer tegen die laag-bij-de-grondse plat-Amsterdamse streken. Hij is een boude (boute) boutschieter (eendenjager). Hoe benoemen we zijn toestand: is hij ape-, torre- (!) of toeterzat? Tussen de E- en de G'tjes heeft hij in de F'jes gespeeld. Drugs kun je shotten (sjotten is voetballen). GBH (ook geherinterpreteerd als Engels: grievous bodily harm) is GHB (gammahydroxybutyraat, gammahydroxyboterzuur: een partydrug). In een doom-and-gloomverhaal zit veel doom en gloom. Zo'n ka'i òrgel (draaiorgel) klinkt inderdaad buitengewoon vrolijk. Karyogamie heeft niks met yoga te maken ... In Brazilië betaal je met reals. Hij kent de Antilliaanse penshonadowetgeving op z'n duimpje. In poculis kun je inter pocula poculeren. Geef mij maar een syrahtje (shirazje). De water-en-vuurbaas was Waterman. Een yu di Kòrsou is letterlijk een kind van Curaçao, iemand die op het eiland geboren is. Waar zit VD ernaast bij lemma 'hesychast'? We zouden de wind en het tij mee hebben. Zijn optreden was meer dan méritoire. Het huwelijk was een méprise. We hebben een tweedehands-MiG-23 gekocht. Is zo'n wrongful life wel de moeite waard? De penny dreadful was doorspekt met wishful thinking. De franchiser en de economiser (rest z!). Een lamyai is een longan, een vrucht.