maandag 10 april 2017

Dictee maandag 10 april 2017 (1): dictee Oefendictee april 2017 (3) [1108]

Dictee - dictees [1108] 

Oefendictee april 2017 (3)

1. Coccidiosis is een hoenderziekte, veroorzaakt door kokken. Bij de [afko:] nto. (netto) moet ik altijd aan nettoregisterton (afko: nrt) denken. Gonokokken zijn bacteriën die gonorroe [druiper, ook gonorroe(a)] veroorzaken. Deze ziekenhuiskok (multiresistente stafylokok) kan helemaal niet koken ... Hij zei 'dag vlinder' tegen de nymfale (dagvlinder). In zijn onesie kreeg hij een oneirische ervaring over de te verwachten onera. Wat zijn oir doet, is onoorbaar. Voor het
out-of-the-box-denken moet je out of the box denken. Met '*oir*' (een selectie): tour d'ivoire (ivoren toren), toilette (tenue) de soirée (avondkleding), Indo-Iraans (!),faire de la prose sans le savoir (proza schrijven zonder het te weten), du terroir (regionaal), BBQ-accessoires, coir (kokosvezels), ce vain travail de voir divers pays (die ijdele moeite om allerlei landen te gaan bekijken) en abus (détournement) de pouvoir (machtsmisbruik).


2. Pakoelie is geelharthout. Het panikkoren (hanenvoet) is verdwenen uit VD. Een brughagedis of tuatera heeft een pineaal oog. De dure rachels waren een lelijke raggel. Mijn poging tot safe sex strandde op een sexcuus. Na het bevel 'staak het vuren' kan een staakt-het-vuren plaatsvinden. Wanneer bloeit de stegomyia? DMMP is dimethylmethylfosfonaat en een grondstof voor sarin. De Witte Terreur is de terreur blanche en terra mater is Moeder Aarde. Kom, we gaan toiletmaken. Op het Unicef-gala waren veel Unicef'ers. Mijn athomegevoel is nu anders dan vroeger! Leuk, die aloëetjes. Sommige orgels hebben voces angelicae. Hij had een goatee, droeg bootees en na het birren (een wedgie geven) liet hij zijn booty [big booty = dikke reet, nog niet in wdb.] (ook wel: retteketet, posterieur, achterste, achterschip, bloterd, achtersteven, draaigat, kachelgat, naad of platgat) zien, erger nog: hij ging aan het moonen. Het verschil tussen XML en XHTML is HyperText.

3. Mooi, die chrysoberil, een edelsteen. Beril is een mineraal (beryllium-aluminiumsilicaat), waarvan de heldere soorten als edelgesteenten gelden (aquamarijn, goudberil en smaragd). Het stond echt op het scoreblocje: aan een blinde geleidehond heb je niets! Ik ben slechthorend en -ziend. Ik draag een groot sh-bord. De VKF is de Vlaamse Karatefederatie. Taekwondo is Koreaans karate. Enkele oosterse vechtsporten zijn: judo, karate, taekwondo en jiujitsu. La città eterna is de Eeuwige Stad, het eeuwige Rome, kortom: Rome. Bij de pizza Margherita dronken ze een margarita. Is de Staat der Nederlanden het schip van staat? In Rusland happen ze zakoeski bij de borrel. De Bosjesmannen en de bosjesjongens aten bosjesmannenrijst. De blijdenaanval op de stadsmuren was een succes(s)story.

4. Dicteecompetitie Opwijk (middagzitting). Honderd invulwoorden. Als ik over elk woord een kwartier had mogen nadenken, had ik er een paar minder gehad, maar niet veel. Een curieus voorbeeld is 'ontchiquen', waar ik 'ontchiccen' had. Ik meende dat weleens zo gezien te hebben (wel: aerobiccen). Echter, men heeft die (inderdaad vreemde) uitzondering gemaakt dat je 'chic' schrijft als je 'sjiek' hoort en 'chique' als je 'sjieke' hoort. Dat is zo besloten omdat 'chicce' raar aandoet en vragen oproept over de uitspraak. Enig nadenken (als je daar tijd voor had gehad) leidt tot de conclusie dat je bij 'ontchiquen' echt de 'uh' hoort en dus is de juiste schrijfwijze 'ontchiquen' en niet ontchiccen'! Waarvan akte! Overigens: in de wdb. mis ik 'chique de la chique' (net als: chique de la friebel). Enne ... schrijft u 'chiquig' goed? Goed gokje: mictiemoment, mictie = urinelozing. Open Vld'er en Open Vld-lid moeten zonder streepje vooraan. Blunders: gerummyd (geen apostrof) en dixi's (niet: ie). Replikeren (niet: qu!) = repliceren = 'antwoorden'. Broederschool en zustersschool (nonnen) naast zusterschool! Dom: bij lange (los), petticoatje (niet: y) en de mist ingaan (aaneen ... met 22 fouten).