donderdag 13 april 2017

Dictee donderdag 13 april 2017 (2): dictee Oefendictee april 2017 (4) [1111]

Dictee - dictees [1111]

Oefendictee april 2017 (4)

1. De weigelia bloeit! Bericht van VD: linkbait en clickbait worden voortaan met 'ee' uitgesproken ('baisait' niet!). De juiste schrijfwijze van rondreizend, rondtrekkend is periëgetisch (niet: piri). Met '*qui*' (een selectie): quiche (taart, en quisse = kip), quiche lorraine,
quick-and-dirty, quickbreak, quickie (vluggertje), quickpil, quick ratio, quickscan, quickstep(pen), quicunque vult (ieder die wil), quid (wat?), quidam (snuiter) en quién sabe (wie weet?). Element 5 is boor (B), bohrium (Bh) is chemisch element 107 en een zeer kleine lengte-eenheid is de bohr (symbool: ao – nul denk ik). Zij is bokkegeil. Een bokpaal is een A-paal. Wat is een boksderdebeen? Deze bolleboos is een bollebof van de bazaar. Het bollenpellen (VD) is bollen pellen. Met de bolschup werd de bolschub eruit gepeuterd. In de middeleeuwen had je bombardebombardementen. Mooi, die bombburst bij de vliegshow.


2. De trein was bommetjevol. Zijn 'elzen stok' en elzenstok' allebei goed? Bon, we zijn akkoord: het is oké (OK). Een bonae fidei possessor is een bezitter te goeder trouw (als niet-eigenaar). De Bond is de Protestantenbond en de malthusiaanse bond wil geboortebeperking. De bondskanseliere legt verantwoording af aan de Bondsdag (We hebben het dan over de Bundesrepublik Deutschland of Bondsrepubliek Duitsland.) Een (gereformeerde)bonder is lidmaat van de Gereformeerde Bond in de (vroegere) Nederlandse Hervormde Kerk [nu: PKN], verkort: Bond (zie lemma 'bondsman'). We zullen hem bon gré, mal gré (goed- of kwaadschiks, tegen wil en dank) kleinkrijgen. Het project startte bonis auspiciis (avibus) = onder goede voortekenen. Ik ga je eruit bonjouren. Hij grossierde in kwinkslagen, bon mots. We fiksen dat, B.C.D., bonum cum Deo. De afkorting van barones is: ... Jazeker: airbags, ballonnen, bloemkolen, bobbies, boobies, bumpers, curven (curves), gemoed, harries, jetsers, toeters, joekels, jopen, koplampen, loezen, meloenen, memmen, muggentietjes, pluspunten, snoeptafel, strijkplank, tettenmie, uiers, voorbumpers, welvingen of rondingen, zeg het maar! Mobiele wc: dixie, mv. dixies, dixit Rein.

 3. We kennen de Koninklijke Boodschap en de blijde boodschap. De pijl van de pijl-en-boog kwam als een pijl uit de boog. We dansten op de boogaloo. Die Boogschutters mogen graag boogschutters eten. Het is er botertje tot de boom (heel vroeger: boôm). Ik zal je de boonakker op leiden, oplezen. Boontjis zijn sperziebonen. Een boordevolletje is een over-'t-ij-kijkertje. De boordwijdte is 37. Je weet dat bootleggen niet mag. Wat, drink jij booze? Hij zweert bij een bobkapsel, zij bij bop. Jan kon zijn bordvol niet op, Piet lustte wel borden vol. In de Provence kun je in bories schuilen. Hij was born to be wild, maar is nu een bornagain christen. Wat is een gereformeerde borrel? In de café-sociëteit werd het borrelnootjeseffect getoond.

4. Hij is nogal op-de-borst-klopperig. De BOS is de Boeddhistische Omroepstichting. De bosnegers (marrons) en boslandcreolen (een van hen was basya) hadden geen weet van de Bosatlas, laat staan van de Bosjes van Poot. Ken jij een Bosniak uit Bosnië en Herzegovina? De Bosschenaar, een big boss (zijn secretaresse heeft een bosskey), wilde een bossage op zijn voorgevel. De rosse veldmuis heeft een rozegekleurde [VD] rug. Bosyaws is leishmaniasis. Hij zou zijn lusten botvieren, zij zou het touw bot vieren. Dat spelletje schrijf je zo: croquet. Zijn er eigenlijk wel woorden met '*cque*'? Jazeker: acquest (aanwinst in huwelijk), giga-, peta- en (tera)becquerel (eenheid: Bq), coquille(s) Saint-Jacques, jacquerie (de grote boerenopstand van 1358 in Frankrijk), maître Jacques (manusje-van-alles), jacquet(kostuum), pain à la grecque (zeker Brussels brood), zanger Jacques Brel en dichter Jacques Perk.

5. Bonne! Ook: baronesse en dan bar.es en Bsse!