vrijdag 14 april 2017

Dictee vrijdag 14 april 2017 (1): dictee Oefendictee april 2017 (5) [1112]

Dictee - dictees [1112]

Oefendictee april 2017 (5)

1. Geef mij maar zoeteboter. Zullen we oxo [ohk-soo] spelen? Op de Antillen is een botica een apotheek. Als iedereen botje bij botje legt, kunnen we een botje-bij-botje, een Amerikaanse picknick, houden. Met Botox (merk; botulinetoxine) botox je. Een schaap met morbus Paget heeft de botziekte. Nieuw voor mij: berlinerbollen zijn boules de Berlin (of boule de Berlins). Wat speel je op een boulingrin? Hij heeft een Bourgondisch geloof. Zelfs met diarree kon hij de bourree nog dansen. Hij is een blasée [GB, wat maak je ons nu?] vent. Dat terrein is nog privéer dan ik dacht. Dicteejuweeltjes: déléguée, dégénérée, toile cirée, crème brûlée en tournée générale. Hij is boutist ... De afdeling (dienst) Bouw- en Woningtoezicht houdt zich bezig met bouw- en woningtoezicht. Waar koop je bouzouki's? Op de Lekdijk bovendams wil zeggen: boven het Klaphek, waar de Hollandse IJssel van de Lek afgedamd is. Bowling is geen bowls.

2. In boyo zit maismeel (maïsmeel). N. Anslijn schreef het boekje De brave Hendrik. Hoe spreek je bracelet uit? [brah-suh-lèht] Een bracteaat [brahk-tee-jaat] is een zekere munt. GB schrijft brandstichten aaneen, glas branden niet. De braque d'Auvergne en de braque ariégeois (?) zijn brakken. Break a leg, toitoitoi! Het kind vertoonde breath-holding spells. Ze werden betrapt met een breektiejijs. We hebben Bremer blauw en bremersteen nodig. Bresaola [bree-zao-laa] is gedroogd rundvlees. De BRF is de Belgischer Rundfunk. Brevitatis, breviter, is kortheidshalve. Brevity is the soul of wit (geestigheid). De brexiteers hebben gewonnen. Ze droeg een dameshoed met brides [brie-duhs]. De lente duurde brief as woman's love. We gaan naar de cursus briefschrijven. Mensen, behoud the bride side of life! Met die klus zal hij de brijberg opgaan. Door te lang breien zouden de aardappelen brijen. Een cataplasma is een kompres. In die fabriek maken ze briljante brillantine.

3. Briljantie is brille. Hij brilleerde in briller par son absence. Met de brique briquet stak hij de briket aan. Het brocatel lag op het broccatello. Veel brooche, mazzel en broge met je nieuwe brogues! was je daarna broke [brook]? De bronsttijd kun je niet vergelijken met de ijzertijd. Hoe schrijf je 'brønstedzuur'? We hebben tarwe-rogge-, gerste- en uienbrood. Hij is broodgoed, door en door goed, door- en doorgoed. Hij diste een broodje aap op. Een broodrooster is een toaster. Met brouilly dronken ze de brouille in de brousse weg. De brownbeweging is de brownse beweging. Zeepbrokken kun je broyeren, leden royeren. Wiens brood men, ook op de op, eet, diens woord men spreekt, zo dacht de broodpoëet. Bruto: b., br., bro., brt., bt. en bto. Je kent de bruggen van Wheatstone en Varol? Op de Antillen is brua [oe] magie.

4. Op verder zachte sneeuw kan bruchharsch liggen. Hoe zit het met de tussen-n in 'bruggebint'? De brugman kon praten als Brugman. Dat kan Bruintje niet trekken. Is 'brunswijker' een verkorting van 'Brunswijker groen'? Een brunhilde is geen brunette, brunet of bruinet. Bij VD mag 'bruusk' ook 'brusk' zijn (maar niet: bruskeren). Hij is gezegend met bruta Fortuna. Ik vind hem een brutus. Hoor dat bruyante stel eens! Een bu is een businessunit. Gezocht op '*eeers': Hebreeërs, hyperboreeërs (met zonderlinge gewoonten), Hyperboreeërs (volgens oude Grieken bewoners van het uiterste noorden – met hun kennis), Equatoriaal-Guineeërs, Eritreeërs, Europeeërs, geldzuchtige farizeeërs, Guineeërs of Guinezen, onderzeeërs, Papoea-Nieuw-Guineeërs, Chaldeeërs, Hebreeërs, Galileeërs, laodiceeërs (lauw, onverschillig), manicheeërs (ook; schuldeisers), Nazoreeërs = Nazareeërs (uit Nazareth), nazireeërs (gelofte gedaan), oweeërs (ow'ers – oorlogswinst), patjepeeërs (patserig figuur, poen) en pythagoreeërs (volgelingen Pythagoras). Haar jurk was pokkenduur (vgl. pokkenwijf, pokkeneind). Onder de bubblegumpop genoten we van onze bubbelgum. Bubblin' is (dansen op) raggamuffin. Ze gaf me een buccale kus. Lekker, zo'n buche bij de koffie! In NL is de Budep de Wet Bedreigde Uitheemse Dier- en Plantensoorten. Een buff [uh] is een bruingeel hoen. Ze offreerden een walkingdinner (volgens mijn pc in het docking station). Een buffobas is een bas-buffo. Ze zijn gaan builderen. De barter vond buit om buit plaats. Ik was niet blij met dat buggy programma.