donderdag 20 april 2017

Dictee donderdag 20 april 2017 (1): dictee Groot Dictee Terneuzen 2017 [1116]

Dictee - dictees [1116]

Dictee Terneuzen 19 april 2017

De 40 woorden in vet en rood moesten door de liefhebbers worden ingevuld, de 40 woorden in groen en cursief door de specialisten.

[Blauw] is commentaar.

Weg van hier? (auteur: Marc de Smit)

1. Verrijst straks op de plaats waar momenteel de mycorrhiza's [zwamwortels] en de berenklauwen groeien, waar volgens sommige kwaadsprekers metanilgeel [chemisch: tropaeoline G] en naar verluidt zelfs chinhydron [roodbruine vaste stof] de grond hebben vervuild, rappers met gestraighte [ontkroesde] lokken de buurt terroriseren en waar het tijdens de nachtelijke uren spookt – white knights [bevriende ondernemers], failliet gegane bric-à-brac- [snuisterijen, oude rommel] en andere winkeliers, fluistert men samenzweerderig – kortom: de Kop van de Noordstraat, een gloednieuw bibliotheekcomplex?

2. De geschiedenis van Terneuzens belangrijke winkelstraat, de Noordstraat, gaat ver terug. Winkels met arabeske puien [denkbaar: arabeskenpuien], tweedehandskledingboetieks, meubelzaken met antieke torsekasten [met zekere poten] of hypermoderne relaxcanapés met schotsbonte [bnw., znw.: Schots bont] antimakassars, headshops [winkel in drugsartikelen]: het heeft er allemaal zijn plek gehad. Menigeen herinnert zich nog zeer goed zijn chicheid, 'ons swell [mieters] straatje', zoals de babyboomers het in hun middenjarenzestigslang [slang = groepstaal] soms plachten te noemen, maar ook zijn langzame verelendung [verval]. Dat had vanzelfsprekend te maken met de cashcrisis, waar men ook met big bazooka's [drastische maatregelen bij crisis] een decenniumpje of zo geleden zelfs geen ad-hocoplossing [ter plekke] voor had. Toch speelt er meer.

3. De Zeeuws-Vlaamse regio is een krimpgebied, wat niet betekent dat er – zouden ze hier al voorkomen – ouistiti's [penseelaapjes] in plaats van gorilla's door onze loofbossen slingeren, of dat er verhoudingsgewijs meer mensen met achondroplasie [dwerggroei] worden geboren dan elders in de Lage Landen. Neen, we zijn hier (uitgezonderd een enkeling die met afkeer van vrolijkheid of chaerofobie is behept) gewoon als iedereen. Ik bedoel natuurlijk financieel-economisch.

4. Jonge mensen trekken weg, ouden van dagen gaan dood, er zijn minder winkels nodig, dat is, vis major [overmacht], nogal duidelijk. Toch moet die vicieuze cirkel ooit doorbroken worden, en daarvoor heb ik een uitstekend respons [de, het, de response heeft uitspraak met 'ie'], al zeg ik het zelf: sloophamer ertegenaan, bulldozertje eroverheen, nieuwbouwtje erop. Simpel toch? Niet dus.

5. Naast het feit dat steeds meer mensen via picaas [webafbeeldingen] – waarachter webvertenties (ofte i-ads) [of de – kan grammaticaal niet; internetadvertenties] schuilgaan – tot internetwinkelen worden verleid, is voor zo'n ingrijpende facelift natuurlijk doekoe [straattaal: geld] nodig, en politieke goodwill. (Trouwens: het geüpdate [vgl. het geloop – stam] van dergelijke actiesites neemt hallucinante proporties aan: je kunt het ene moment spotgoedkoop een ontweid [van ingewanden ontdaan] dus panklaar sliptongetje bemachtigen, en het moment erna voor een appel en een ei baba ganoush [Noord-Afrika: tapenade] laten thuisbezorgen. Waar eindigt dit ...?

6. En toch. Wie in een stad arriveert, moet geëmotioneerd worden – geen shock-and-awe [militaire verrassing met grote overmacht] ervaren, God verhoede – maar wel denken: zo! Wauwie! [wowie zou moeten kunnen: wauw = wow] Hier wil ik wat uurtjes doorbrengen in zo'n staatsieachtige omgeving! Aggiornamento [vernieuwing, aanpassing, modernisering] betaalt zichzelf uit, boudweg gezegd. Trigger dus 's mensen amygdalae ['ee' ten onrechte voorgelezen als 'aai' – hersengedeelten - zie * helemaal onderaan], en het zal allemaal goed komen, is mijn boodschap.

7. Ideeën, vraagt u? Ja, die heb ik wel. (In parenthesi [tussen haakjes], dames en heren politici en ondernemers: deze adviezen zijn volledig kosteloos!) Om te beginnen zou het mooi zijn als oud nieuw ontmoette, pleieren [= pleien, kinderspel, kiskassen] meets lasergame – zoiets. Dit instituut, deze bieb dus, zou een soundbook [boek met geluidsdrager(s)] met een wiegendruk kunnen combineren als een soort eclectische [het beste uitkiezend] façade, hoe coewl [jeugdtaal: cool] zou dat niet zijn?! Trek daarnaast een veganistische chef-kok aan die als attractie in zijn keuken choppers berijdt [bromfiets!, helikopter, keukengereedschap] en laat de bezoeker de mogelijkheid om als sportieve outdooractiviteit aan blokarten [rijden met een blokart: zeilwagen met drie wielen] te doen in de vernieuwde winkelpromenade. Succes verzekerd!

8. Te hodiëcentrisch [gericht op het heden], zegt u, te nu? Misschien. Wie weet bestaat deze instelling over tien of twintig jaar trouwens nog ... Ik stel voor dat we er in dat geval dan maar een spelotheek [uitleencentrum voor speelgoed] van maken, om er bijvoorbeeld dictees in te organiseren – in welk geval we de locatie voor één dag een 'spellotheek' zullen noemen!

* Ik ben niet vaak echt teleurgesteld, nu wel. Terwijl VD geen uitspraak geeft bij het mv. amygdalae was ik als niet-classicus ernstig in het nadeel. Ik kende (uiteraard) de woorden amygdala en amygdalae. Ik werd door de uitspraak 'aai' ernstig op het verkeerde been gezet. Classici zijn niet de norm, dat is VD, en daarin vind ik - althans bij dit woord - geen enkele autorisatie van de uitspraak met 'aai'. Men wees mij erop dat er buiten (vaak) de uitspraak met 'ee' wel voorbeelden zijn met 'aai', zoals [Taaladvies] collegae met 'ee' of 'aai' laat uitspreken. De Taaladviezen behoren echter niet tot de spelregels van de meeste dictees ... dat geldt ook voor internet ...