zondag 19 februari 2017

Dictee zondag 19 feb 2017 (2): dictee Oefendictee februari 2017 (3) [1068]

Dictee - dictees [1068]

Oefendictee februari 2017 (3)

NB Op aanvraag verkrijgbaar: bestand met 932 wedstrijddictees t/m eind 2015, geheel aangepast aan de spelling 2015, en voorzien van inhoudsopgave en een register op plaatsnaam. Met grote dank aan Johan de Boer en Jan de Ridder!

Ongecorrigeerd (gemelde fouten worden in kleur verbeterd) 

1. Er werd door de jeugd geïpad, ge-sms't en geïphoned. Een eiken jubileum verwijst naar 80 jaar, een houten jubileum naar 5 jaar. Daarom stelde ik ooit voor een 85-jarig jubileum een eikenhouten dito te noemen. Volgens Wikipedia is er nog geen officiële aanduiding voor. Wel: 50 jaar: goud, 55 jaar: smaragd, 60 jaar: diamant, 65 jaar: briljant, 70 jaar: platina, 75 jaar: rodium, 80 jaar: eik en 100 jaar: ivoor. Wat is overigens een opvallend verschil tussen Rotarians en soroptimisten? Ze debiteerden een cabareteske cabarettekst. Correct lijkt me: oud-leraar-Nederlands en niet oud-leraar Nederlands. Zo ken ik ook een oud-leraartekenen. Laren 2015: in plaats van dubbele e-klank kan m.i. ook: dubbele-e-klank. Ik kan er wel in komen, dat je sommige werkwoordcombinaties niet aan elkaar schrijft. Wat is een sans-papiers en hoe schrijf je papier-maché en papier collé? Wat is het verschil tussen een lerarenkorps en een docentenkorps?

2. U bent hier gekomen sub reservatione Jacobaea [bee-jaa] oftewel onder het voorbehoud van Jakobus. Dat houdt in: zo de Heer wil en wij leven, anders gezegd: Deo volente (afko: D.V.) of ook volente Deo (afko: V.D.). De bi-intellectueel werd ingezet voor de BI, de businessintelligence. Wie mag het weer oplossen? Juist, bibi! Met bibliolatrie wordt Bijbelverering bedoeld. Wat is in vredesnaam bibliothecografie? 'Er zij licht' is met zekerheid een biblisme. De biblist (Bijbelkenner) droeg een bibshort en vroeg zich af wat de Wet Bibob is? Antwoord: bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Bicameraal is in de volksvertegenwoordiging: met twee kamers. Is 'RABO' een correcte BIC-code (Bank Identifier Code)?

3. Een bichon is een soort maltezer. Van GB mag je 'bidbook' ook verhollandsen (volgens VD overigens tot 'biedboek'. Neem dat bis in die (tweemaal per dag) in (afko: b.i.d.)! Een protestantse biddag en een rooms-katholieke biddag schelen nogal wat. Een bidnis is een mihrab. De bie steken, ervantussen gaan, is meestal niet zo bie. Een biefstuksocialist is salonfähig. Dat rood vlees is bien cuit, well done, en dus zeker niet bleu, saignant of à point. Hij had weinig, bien entendu, drie schoenenparen. Wilders (PVV) en Buma (CDA) waren bien étonnés de se trouver ensemble. Weet je dat oxo gewoon boter-kaas-en-eieren is? Boterwegen begint met rug-aan-rug staan. Van wanneer stamt de Boterwet? Geef die bietebauw maar een biestepannenkoek. Een zytholoog moet wel weten wat een horecagezwel is.

4. Pas maar op, dat GB niet met je op de loop gaat; dit krijg je cadeau bij lemma lopen: aanlopen, achterlopen, achternalopen, achteroplopen, achteruitlopen, aflopen, binnenlopen, doodlopen, dooreenlopen, doorlopen, drooglopen, erbij lopen, erin lopen, eromheen lopen, ertegenaan lopen, gelijklopen, groenlopen, hardlopen, heenlopen, heetlopen, ineenlopen, inlopen, langslopen, leeglopen, loslopen, meelopen, mislopen, naaktlopen, nalopen, omhooglopen, omlopen, omverlopen, onderlopen, oplopen, overlopen, platlopen, rechtop lopen, rondlopen, samenlopen, scheeflopen, schoollopen, skilopen, stormlopen, stuklopen, te hoop lopen, tegemoetlopen, tegenlopen, ten einde lopen, teruglopen, toelopen, uiteenlopen, uitlopen, vastlopen, vollopen, voorbijlopen, voorlopen, vooroplopen, voortlopen, vooruitlopen, vrijlopen, wachtlopen, warmlopen en weglopen.