woensdag 15 februari 2017

Dictee woensdag 15 feb 2017 (1): dictee Groot Dictee Amersfoort 2017 [1065]

Dictee - dictees [1065]

Groot Amersfoorts Dictee 2017

Kunst- en vliegwerk (auteur: Nynke Geertsma)

1. Asjemenou!

2. Mocht je heden ten dage alles willen zien wat de keistad aan kunst en cultuur biedt, van beeldendekunstroute tot a-capellakorenfestival en van 033Fotostad tot muurpoëzieonthulling, dan merk je al snel dat een vierentwintiguursdag ten enenmale tekortschiet.

3. Er zijn zo veel [zoveel] must sees en pop-upexposities, dat de to-dolijst van zelfs de allergrootste kunst- en cultuurfreaks bekant [bijkans] explodeert.

4. Regelmatig vraag ik mij en plein public vanachter een, door een gepiercete, getatoeëerde en bebaarde hipster met liefde bereide cola-tic, caipirinha of cappuccino, vertwijfeld af waar ik hierna met gezwinde spoed naartoe moet.

5. Soms zijn er tezelfdertijd (terzelfder tijd) wel tien openingen, vernissages en Gluren bij de Burenachtige (gluren-bij-de-burenachtige) performances in de stad, waar je zonder al te veel
heen-en-weergewandel acte de présence zou willen geven.


6. Festiviteiten als deze brengen geëngageerde vrolijke fransen nooit voor Piet Snot of jandoedel op de been, maar de echte diehards komen ook voor serieuze besognes tezamen.

7. Oktober was de maand van De (ook wel: de) War, de veelbesproken broedplaats van kunst, milieu en techniek in de voormalige lucifer- en kleurstoffenfabriek langs de Eem.

8. Ongeveer driehonderd licht ontvlambare, kunstminnende bon vivants begaven zich op een herfstavond haastje-repje in colonne naar het stadhuis, alwaar zij door ludiek actievoeren vurig protesteerden tegen het besluit van B en W om het zogeheten Warner Jenkinsonterrein aan Rovase te verkopen.

9. Radeloos, ontstemd en chagrijnig (sacherijnig), zo voelden velen zich na het politieke geharrewar dat volgde, maar weinig opleverde en enkele kunstenaars gingen naar verluidt over tot rigoureuze actie: ze begroeven hun Sint-Jorispenning of boden dit kleinood op Marktplaats te koop aan. 

10. Tja, tegenvallers zullen er nochtans altijd zijn, maar ware creatieve whizzkids zullen nooit ofte nimmer opgeven en halsstarrig nieuwe wegen blijven vinden om naast alle middle-of-the-roadkunst hun excentrieke werk te tonen aan de rest van de wereld, ook vanuit Amersfoort.

Acrostichon: Amersfoort