woensdag 1 februari 2017

Dictee dinsdag 31 jan 2017 (1): dictee Oefendictee januari 2017 (9) [1055]

Dictee - dictees [1055]

Oefendictee januari 2017 (8)

Ongecorrigeerd (gemelde fouten worden in kleur verbeterd) 

1. Hij gaf een sterksprekend voorbeeld. Je kan een oortje in hebben, een oortje is ook: geld, cent duit (zijn laatste oortje versnoept hebben, hij – de vrek – zou een oortje in vieren bijten). Het oord is de geldswaarde van 1/4 van een munt. Het verkleinwoord daarvan is oortje of oordje. VD's mededeling: een oordjesprent is een kinderprent die een oortje kostte – brengt me er dus toe dat 'oordje' ook goed is (of kan zijn). Deze penny-a-liner schrijft penny dreadfuls. Dit heeft VD in de aanbieding bij '*oque': belle époque (1890-1910, culturele en mondaine leven), bloque (biljarten: forse stoot rechtuit; vergelijk: massé en piqué), breloque (hangsieraad), cloqué (bnw.: met wafeldessin), cloqué (znw.: weefsel met aan bovenlaag bobbeleffect), croque (verkorting van croque-monsieur en croque-madame), disloque (gymnastiek: het dislokeren = aan de ringen om de schouder draaien en de ringen naar buiten duwen), epoque (maken), vergelijk: epochemachend), equivoque (bnw.: dubbelzinnig), equivoque (znw.: dubbelzinnigheid, onbetamelijke woordspeling), pendeloque (hanger van edelgesteente, bij diamantwerkers: steen van bepaalde vorm), reciproque (wederzijds, wederkerig), vergelijk: reciproque getallen, begrippen, ohms en kruisingen, toque (dameshoed, baret, kruisbeschermer en (BE) cap (bij paardensport)), tu quoque (et tu, Brute - tu quoque, Brute, tu quoque, fili mi) en univoque = eenzinnig (dus niet dubbel-).

2. Na de aankoop van het peridot dronken ze een pernodje. Leg het verschil uit tussen galisage en petrissage. Bedankt voor dat mooie peyotetje! Bij de dressuur zie je vaak een piafje (officieel; piaffetje mocht er onverhoopt een sjwa worden uitgesproken). Woorden in VD op '*sage' (een selectie): à double usage, Arthursage,
body-to-bodymassage, bossage (!), finissage (feestelijke afsluiting), lipossage (onderhuidse vetophopingen verwijderen), Nibelungensage, rite de passage (overgangsrite), the medium is the message (het gaat niet om de inhoud van de boodschap, maar om hoe die overkomt), volkssage, ariapassage, Bijbel-, Koran- of Schriftpassage, Faustsage, Noordzeesage en stadssage. Zoonlief piekert; is dat nou rolbevestigend: moedert pikeert en vader piqueert? De paratroepers waren paraat. Wat is het subtiele verschil tussen 'wettelijk' en 'wettig'? Wat streeft de Manchester school na? Bij het snoepje 'fruittella' zit VD er echt naast ... Wie sardonisch lacht, moet ook maar het gelag betalen. Hoezo: gerechten savoureren onder de sawoe-manila bij het aanhoren van de saz spelende scabreuzemoppendebiteur?


3. Met 'oranje': oranjeboom, appeltjes van oranje (sinaasappels), een kleur: oranje dragen als kleur van het Oranjehuis, huis van Oranje, Koninklijk Huis, het Oranje Kruis, oranje, blanje, bleu – ook:
oranje-blanje-bleu (oorspronkelijk de kleuren, later de prinsenvlag zelf), een oranje shirt dragen, het Oranjeshirt dragen (door een Oranjespeler van het Oranjeteam), door oranje rijden, Oranje boven! [uitroep], in Oranje spelen, jong Oranje, koning Willem-Alexander is een van de Oranjes, Oranje boven al (bovenal)!, de banden die Nederland aan Oranje hechten, de Huisorde van Oranje, het eerste legerkorps onder de Prins van Oranje, de Prinses van Oranje (historisch, vóór het K.d.N. – iets anders dan het k.d.h.), Radio Oranje, drie schoft (deel van de dag) Oranje boven (1813, Oranjevlag op de toren), het drievoudig snoer: God, Nederland en Oranje, het prinsdom van Oranje, oranje dooiermos, oranjegeel en oranje-geel, de Koning-Stadhouder (GB: een koning-stadhouder of stadhouder-koning), Okkie Tuinboon kreeg de melodie van Oranje Boven [naam lied] mee, een orangist is een Oranjegezinde, de oranje-groene melkzwam, er zijn veel Oranjebomen geplant, OZO: Oranje zal overwinnen, Willem de Zwijger, zeaxanthien of zeaxanthine is oranjegekleurd (!) tetraterpeen en een stadhoudersgezinde.