maandag 6 februari 2017

Dictee maandag 06 feb 2017 (2): dictee Groot Dictee KAD Diest 2017 [1058]

Dictee - dictees [1058]

Groot Dictee KAD Diest 2017

De woorden in rood moesten worden ingevuld.

1. Onlangs keurde de Vlaamse regering de hervorming van het secundair onderwijs goed, maar laat het duidelijk zijn dat ook in tweeduizend eenentwintig dezelfde spellingregels van kracht zullen zijn en dat de vaak slordige spelling in ge-e-mailde, ge-sms'te en gefacebookte berichten niet getolereerd zal worden. Het onderwijs zal zich wel meer focussen op de ontwikkeling van talenten en vaardigheden als mentale veerkracht en wendbaarheid. Creativiteit, passie en nieuwsgierigheid zijn daar een onderdeel van en het aanwakkeren van die vaardigheden bij jongeren is ook volgens onze scholengroep een essentiële uitdaging voor de volgende jaren.

2. Als de veertienjarige Filip in zijn vrije tijd graag kokkerelt en daarvan zijn passie wil maken, kiest hij misschien beter voor een vaktechnische richting dan voor een abstracte studierichting in het aso (a.s.o.). Hij droomt er immers van om gala-avonden, al dan niet opgeluisterd door een liveband (live band), gastronomisch te verzorgen. Het is Filips [zie eerdere naam] wens om mensen te verwennen tijdens amoureuze     tête-à-têtes of bed-and-breakfastovernachtingen. Of wie weet om allerlei lekkers te bereiden voor highteaënde fijnproevers; denk maar aan dessertjes als crème brûlée of een tiramisu'tje, een overheerlijke apfelstrudel of een schuimige cappuccino. Zijn grootste uitdaging is een exquis dinertje voor te bereiden, geen pizzaatje van de italiaan, maar vooraf een caesarsalade met blauwekaasdressing of een grijzegarnalensalade, gevolgd door een succulent     entrecoteje, een tournedostje of een hertenragout bereid met fijngehakte uien of een saltimbocca op z'n Romeins, geaccompagneerd door een van de lekkerste bordeauxs. Ideeëloze menu's of gefundenes Fressen zijn niet aan hem besteed, hij kiest voor weldoordachte geëquilibreerde en geüpgradede
culinaire festijntjes.
 


3. De excentrieke klasgenoot met het harrypotterbrilletje, een beetje down-to-earth en wel eens gepest omwille van Aimés [Aimé was gegeven] uitzonderlijk hoge IQ-score, kiest wellicht voor een andere studierichting.  Wild van Dimitri Verhulstachtige [vergelijk Kafka-achtig naast kafka-achtig] verhalen en Herman Brusselmans' [had al een s] oeuvre, wil hij immers een gerenommeerd schrijver worden. Het vedettedom lonkt naar hem en hij wil, het koste wat het wil, op zijn drieënvijftigste genomineerd worden voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Wat zal zijn mama, daarin geruggensteund door zijn papa, apetrots zijn op deze schrijver in spe!

4. Sofie, het geinige meisje uit de klas, in haar strakke flessengroene     T-shirt met V-hals en subtiel decolleteetje, etaleert ’s zomers op het grasveld haar acrobatieën en vlijt zich daarna sensueel neer ten aanschouwen van de geilende en kwijlende jongens van haar klas. Sofies [zie eerdere naam] droom is het om haar sportief talent verzilverd te zien in een Wimbledonfinale want een secretaressebaan is allerminst haar ding. 

5. Karel, de stoere bink van haar klas met de look van Jimmy Connors [Connors was gegeven]  en Novak Djokovic' [Djokovic was gegeven] uitstraling, wil profvoetballer worden: zijn dribbel op z'n Pelés [Pelé was gegeven] doet nu al vermoeden dat hij door coach Kluivert gerekruteerd zal worden voor een plaats in het Curaçaose elftal. 

6. En dan heb je nog dat brave meisje Joyce met de meewarige  blik van een chihuahua; zij wil haar talent kwijt in de schoonheidsindustrie om de fancyste dames te verwennen met een make-over dankzij zalfjes en crèmepjes en cosmetische acupunctuur. Niet zo moeilijk bovendien om deze 'desperate housewives' van de 'nouveaux riches'        hypoallergene     natuurproducten aan te smeren waarmee ze zich moeten shampooën. Die shampoos zijn, dat beweert de fabrikant toch, dermatologisch getest en ze hebben de juiste pH-waarde waardoor schimmels en bacteriën geen kans krijgen om het lichaam via de huid binnen te dringen. Joyce’ schoonheidssalon wordt uitgerust met de meest performante apparaten: twee jacuzzi's, een tafel voor hotstonemassages, een behandelstoel met een taboeretje erbij voor pedi- en manicure. Joyce wil ook bijkomende diploma's behalen want 'mensen mooi maken' is haar passie. Ze wil onder meer een getuigschrift van nagelstyliste [aai!] behalen want ook die trend, denk maar aan de gelnagels, hypet en boomt als nooit tevoren. En nog een certificaat van gelaatsverzorging specifiek voor de laserbehandeling van acne, voor pijnloze ontharing en permanente make-up, staat op haar to-dolijstje. Joyce is niet dom want de schoonheidsindustrie overstijgt elke verbeelding: mensen geven flink wat geld uit aan figuurcorrectie of bodystyling, aan anticellulitisbehandelingen, aan lichttherapieën,     epilaties met harsen, lichaamspeeling met zeezout en essentiële oliën. Slechts één waarschuwing: hoed je voor overdrijving en houd de controle over je uitgaven en zorg dat je niet in een financieel debacle terechtkomt. 

7. Tot slot hebben we nog een zakelijke mededeling: als u deze dicteeoefening te gemakkelijk vindt, meld u dan best aan bij de initiatiefnemer, het oudercomité van deze school. Vorig jaar immers quootte een deelnemer, niet zonder enige vorm van dedain, op het evaluatieblad: 'Geen fouten schrijven in een gemakkelijk dictee van nauwelijks een A4'tje, geeft me geen adrenalinekick'. Niet dat de brave man onophoudelijk zat te queruleren, maar hij kwam voor zijn mening uit, wat we alleen maar appreciëren. We hebben er dan ook, zonder ressentiment, deze keer al rekening mee gehouden.