zaterdag 11 februari 2017

Dictee zaterdag 11 feb 2017 (1): dictee Groot Scholierendictee Amersfoort 2017 [1059]

Dictee - dictees [1059]

Groot Dictee Scholieren Amersfoort 2017

Een knallend nieuwjaar (auteur: Nynke Geertsma)

1. Het was weer verbijsterend raak afgelopen oud en nieuw: na de appelbeignets, mousserende drankjes en het vermaledijde handen schudden en ohaën met de buren vonden tientallen accidenten plaats met allerhande soorten vuurwerk en wat dies meer zij, waarbij grofweg de schifting gemaakt kan worden tussen knal- en siervuurwerk.

2. De eerste categorie kennen we onder andere van de Chinese duizendklappers, maar berucht zijn ook de zogenaamde cakes, waarbij het kruit in meerdere schoten de lucht ingaat.

3. Het siervuurwerk kan ook heel lawaaiig zijn, maar is meer bedoeld om het oog te fêteren; het varieert van reuzeleuke grondbloemen, die als het ware over het plaveisel dansen, tot superchille [volgens VD is chill alleen predicatief] vuurfonteinen die steil de lucht inschieten [in schieten?]. 

4. De Romeinse kaarsen die dienstdeden als verlichte kogels, boden altijd een spectaculair spektakel, maar zijn sinds 2015 strikt verboden; de overheid voert een lik-op-stukbeleid en pakt overtreders hard aan met inhechtenisneming.

5. Steeds meer gemeenten willen vuurwerk faliekant verbieden, wat niet iedereen kan bekoren. Het lijkt dezelfde kant op te gaan als de discussie over Zwarte Piet: voor- en tegenstanders fileren elkaar in de media en knallen nog even door, nu met vileine scheldkanonnades.