dinsdag 26 november 2019

1785 Dictee dinsdag 26 nov 2019 (1) dictee Alle dagen van de week √

Dictee - dictees [1785]

Alle dagen van de week in een historisch Dimperspectief *

* Dim ®, TM: Dictee-ineenflansmethode

1. De vier adventszondagen [GB, VD geen s] zijn: de 1e en 2e advent(s)(zondag), (de 3e) gaudete(zondag) [ook: zondag gaudete] en (de 4e) rorate. De rooms-katholieke Drievuldigheidszondag (Drievuldigheidsdag, trinitatis [VD] – vergelijk de dagtelling erna met p.T. = post Trinitatis) is de eerste zondag na Pinksteren (het pinksterfeest), waarop de Heilige Drievuldigheid speciaal herdacht wordt en die ook best bollenzondag kan zijn. In de veertigdagen- of vastentijd (quadragesima) begint op Aswoensdag (de dag na Vastenavond, die ook mardi gras heet) ter voorbereiding op het paasfeest (Pasen). De zondagen worden niet meegeteld en de laatste dag is Stille Zaterdag, paaszaterdag, de laatste dag van de Stille, Heilige of Goede Week. In de eerste week: 4 dagen en 6 weken van 6 dagen maakt samen precies 40 dagen! Voor Pasen kennen we septuagesima [70]: (vroeger) negende zondag voor Pasen, derde zondag voor de veertigdagentijd (en begin van de zgn. voorvasten), sexagesima [60]: achtste zondag vóór, quinquagesima [50]: zevende vóór, Aswoensdag [46 dagen voor Pasen, je krijgt dan het askruisje op je voorhoofd – ook: kruisjesdag], Passiezondag, Palmpasen of Palmzondag (de een-na-laatste zondag – ook: de op een na laatste – voor Pasen), Schorsel- of Schortelwoensdag (in week voor Pasen), Witte (Groene) Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Na eerste paasdag of pinksterzondag volgt dan pinkstermaandag of tweede pinksterdag (ook: pinkster één en pinkster twee', gevolgd door pinksterdrie). De zondag na Pasen heet beloken Pasen (ook: quasimodo(zondag)), (zondag) jubilate: de derde na Pasen, de drie kruisdagen (maandag, dinsdag en woensdag voor Hemelvaart of Hemelvaartsdag – 39e dag na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren, dat is 7 weken na Pasen). Ik hoop trouwens, dat als je je Pasen en Pinksteren wilt laten zien, je dat zult doen als Pasen en Pinksteren op één dag vallen. (Dat is toch wel hypercorrect, of niet soms?) Op rozenzondag [halfvasten. laetare, laetarezondag] wijdt de paus de gouden roos. De wezenzondag valt tussen Hemelvaart en Pinksteren. Als onze overbuurman een zondagsbeurt vervult en onze kinderen wipwappen in de speeltuin, hebben wij een zondagochtendwip. In de Nederlandse Zondagswet is de zondagsrust geregeld. NB Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week, maar 's zondags niet!

2. Ik heb nog een blauwe maandag gepetanquet. De koppermaandag, koppertjesmaandag, raasmaandag of verloren [ook: verzworen] maandag is de maandag na Driekoningen, het driekoningenfeest. Hij houdt veelal luie maandag. Een maandagauto of maandagmorgenexemplaar (maandagochtendexemplaar, maandagochtendproduct, maandagproduct) kun je beter niet kopen. Een maandaghouder doet aan maandaghouden (ook: maandag houden, niet op het werk verschijnen, maar lummelen – vgl. maandagziekte). Een maandagse maan is een wilde maan (weerspreuk): als het op maandag vollemaan is, wordt het slecht weer op zee. De paasmaandag is de tweede dag van het paasfeest, tweede paasdag. De pinkstermaandag is tweede pinksterdag. In 1976 is in Genève internationaal afgesproken de maandag als de eerste [daarvoor: tweede] dag van de week te beschouwen. Ook in Bijbels opzicht is de zondag de zevende dag van de week (voltooiing) en niet de eerste (discussie mogelijk: de facto is de sabbat = zaterdag de zevende dag). Maandag, wasdag (en woensdag: gehaktdag). 's Maandags eten we kliekjes. De vette maandag (net als zaterdag, zondag en dinsdag) gaat vooraf aan de vasten. Met zotte maandag wordt de maandag na Driekoningen aangeduid. Een bankholiday is elke dag waarop de banken gesloten moeten zijn, beursvakantie (in Engeland tweede paas-, pinkster- en kerstdag, en de eerste maandag in augustus). De blue monday is de (een) maandag in januari die de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Cyber Monday is de maandag na Black Friday, waarop onlinewinkels producten tegen gereduceerde prijzen aanbieden of als koopjes presenteren. Dauwtrappen is op Hemelvaartsdag, pinkstermaandag of de eerste zondag in mei vroeg naar buiten gaan en zich daar ontspannen. De Labor Day is een officiële feestdag in de VS op de eerste maandag in september. De lampengietersavond is een folkloristisch feest in Veenendaal en omstreken op 17 september (Sint-Lambertus) of op de dichtst daarbij liggende maandag. Een maandagskind is een ongelukskind. Mijn madiwodo is mijn agenda. De septemberverklaring is in BE de verklaring die de Vlaamse regering jaarlijks op de vierde maandag van september in het parlement aflegt over de maatschappelijke situatie en de begroting. De Siciliaanse vesper(s) viel(en) in 1282 op paasmaandag. In de VS en Canada is Thanksgiving Day de tweede maandag van oktober. Enne ... voor de deurwaarder is elke dag maandag.

3. De blikkendinsdag valt na koppermaandag. Des dinsdags, 's dinsdags, dinsdags eten we altijd stamppot met worst. Prinsjesdag is de derde dinsdag (in of van september), met de troonrede (begin van de gewone zitting der Staten-Generaal, vgl. derde dinsdag, hoedjesdag). De Dolle Dinsdag was dinsdag 5 september 1944, waarop de NSB in paniek raakte en de bevolking zich al voorbereidde op de ontvangst van de bevrijders, aan wier komst echter nog de Hongerwinter 1944-1945 zou voorafgaan. Op derde pinksterdag, pinksterdinsdag [ook: pinksterdrie] vindt de springprocessie in Echternach plaats. Afkortingen trouwens: voor maandag: ma. en ma, voor dinsdag: di. en di, voor woensdag: wo. of woe. en wo of woe, voor donderdag: do. en do, voor vrijdag: vr. of vrij. en vr of vrij, voor zaterdag: za. of zat. en za of zat en voor zondag: zo en zo. [hier: geen zinseinde!]. De Openbaarheidsdag is in NL de dag waarop archiefstukken openbaar worden waarvan de geheimhoudingstermijn is verstreken (de eerste dinsdag in januari). De dinsdagdip is de geestelijke inzinking zoals mensen ondervinden enkele dagen na een weekend waarin ze drugs als xtc (ecstasy) hebben gebruikt.

4. Een quatertemper(woens)dag [ook: gulden woensdag] was een dag van vasten en onthouden. De biddag voor (het) gewas en (de) arbeid [protestants] valt in Nederland op de tweede woensdag in maart. De woensdag voor Hemelvaartsdag wordt ook wel een blinde zaterdag genoemd. De Nationale Boomfeestdag wordt in NL jaarlijks op de derde woensdag van maart gehouden = de dag waarop schoolkinderen bomen planten om bewust te raken van de waarde ervan. De Vastenavond is de avond (van vette dinsdag) voor Aswoensdag, tevens einde van het carnaval. De Verantwoordingsdag is in NL de derde woensdag in mei, waarop het kabinet financiële verantwoording aflegt aan de Tweede Kamer (= gehaktdag). Op een visdag eet je geen vlees.

5. Witte, Groene of Vette Donderdag is de donderdag voor Pasen [met r.-k.: altaarontbloting]. De Zwarte Donderdag was 24 oktober 1929, de dag waarop in New York de beurskoersen instortten: Black Thursday. Je bent een donderdagse [weergase] (kwa)jongen! Verschenen donderdag is verleden donderdag, jongstleden donderdag, donderdag jongstleden (jl.). Een doza is een jeugdige oproepkracht die vooral op koopavonden [do van donderdag] en op zaterdag in de supermarkt werkt, bv. als vakkenvuller. Halfvasten is (rooms-katholiek) het midden van de vasten, vroeger de donderdag van de derde vastenweek, thans de vierde zondag in de vasten = laetare(zondag). De Sacramentsdag is de tweede zondag na Pinksteren (het sacramentsfeest). De derde donderdag van april is het Secretaressedag. Thanksgiving Day is een nationale feestdag in de VS (op de vierde donderdag in november) en in Canada (op de tweede maandag van oktober). De veggiedag is in BE de dag waarop niet-vegetariërs vegetarisch eten, m.n. donderdag. De voetwassing door de paus vindt op Witte Donderdag plaats.

6. De Goede Vrijdag valt voor Pasen: goedevrijdagviering. Het Goedevrijdagakkoord, ook wel het akkoord van Belfast genoemd, was een belangrijke stap in het vredesproces in Noord-Ierland. Het werd ondertekend op 10 april 1998 (Goede Vrijdag) door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De meeste politieke partijen in Noord-Ierland ondersteunden het akkoord. De vrijdagmiddagborrel is de vrimibo of vrijmibo. Vandaag krijgt het huis de wekelijkse vrijdagsbeurt (zijn vrouw trouwens ook). Een vrijdagmiddagexemplaar kan net zo ondeugdelijk zijn als een maandagochtendproduct. Een [grote] vrijdagmoskee wordt door moslims massaal bezocht voor het vrijdaggebed, vrijdagsgebed of vrijdagmiddaggebed (de vrijdagpreek door de imam heet khutbah). De vrijdagskost is een maaltijd zonder vlees, vastenspijs. Spreekwoord in de volksweerkunde: vrijdagsweer (is) zondagsweer: zoals het weer vrijdags is, is het ook zondags. Ik doe het als Pasen op vrijdag valt, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen: nooit dus, met sint-juttemis. Hoed u voor vrijdag de dertiende (de ongeluksdag)! De schoonmaak doen is vrijdag houden. Het is: vrijdag, visdag. Economie: zwarte vrijdag, vertaling van het Engelse Black Friday: dag van ineenstorting van vele beurskoersen, bv. 9 mei 1873 of 25 oktober 1929. Black Friday (ook): a) vrijdag na Thanksgiving (4e donderdag van november) in Amerika, wanneer de winkelstraten zwart zien van de mensen die kerstinkopen gaan doen en b) bij uitbreiding de 4e donderdag van november (en de dagen eromheen) waarop retailbedrijven met koopjes klanten lokken. Op een casual friday zijn werknemers informeel gekleed. De Dodentocht is een wandeltocht op de tweede vrijdag van augustus, waarbij de deelnemers binnen 24 uur een parcours van 100 km rond de Belgische gemeente Bornem moeten afleggen. De houten mis (kruisverering) is op Goede Vrijdag (als er geen mis is). De Klaagmuur bij de Tempelberg speelt vooral vrijdags om 4 uur een rol. Do moekim is in Indië de kring bij het vrijdaggebed. Paraskevidekatriafobie is de onberedeneerbare vrees voor vrijdag de dertiende, de ongeluksdag. Triskaidekafobie is trouwens de ziekelijke vrees voor het getal 13, het ongeluksgetal. De sabbat, sjabbat, sjabbes is bij de israëlieten [joden] de laatste dag van de week, de aan de verering van God gewijde rustdag, die 's vrijdagsavonds begint en 's zaterdagsavonds eindigt.

7. De boerenzaterdag is de tweede of derde zaterdag in oktober, waarop de boerenknechts zich tegen november verhuurden (m.n. in Noord-Holland en in Utrecht; in Utrecht ook laatste dag van de kermisweek – vgl. boerinnenzaterdag). De paaszaterdag wordt ook Stille Zaterdag genoemd. Op zwarte zaterdag is het extreem druk op de weg (met vakantieverkeer). Iets met zaterdagse steken maken is haastig afraffelen. Zij heeft mij zaterdags (terdege, drommels) gefopt. De Roze Zaterdag is de jaarlijkse feestdag voor homo's, lesbo's en transgenders (etc.! – lhbtqia!), gewoonlijk op de laatste zaterdag van juni gehouden. Met Witte Zaterdag en Zondag worden de zaterdag en zondag na Pasen (= beloken Pasen) bedoeld. De zaterdag voor Palmzondag heet palmavond. De zevendedagsadventisten (vgl. zevendedagsbaptisten) zijn sabbattariërs (sabbattisten): die houden de wekelijkse rustdag op zaterdag. TT staat voor Tourist Trophy (motorraces die jaarlijks op de laatste zaterdag van juni bij Assen worden gehouden). Het zondagluiden vindt op zaterdagavond plaats.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten