maandag 25 november 2019

1780 Dictee maandag 25 nov 2019 (1) dictee 11e Groot Zutphens Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1780]

11e Groot Zutphens Dictee 2019

(Geen titel, auteurs: collectief) 

Intro: omdat de laatste Hanzevergadering 350 jaar geleden is, riep Zutphen 2019 uit tot Hanzejaar. Daarom hebben we voor dit elfde dictee Hanze gekozen als thema. 

1. Hoogtepunt was een tentoonstelling over Hanzekoopman Albert op de Korenmarkt [eigennaam!] van wiens leven we ondanks ontstentenis van close-upfoto's maar dankzij archivalia een accuraat beeld hebben, en ook waren originele brieven en facsimile's te zien; waarschijnlijk was deze Oostzeevaarder een atypische Zutphenaar.

2. Aan de zee-engte van de Sont hadden de geprivilegieerde Zutphense hanzeaten [VD: leden van de Hanze] enkele vitten: handelsfactorijen onder protectie van de Deens-Noorse vorsten waar koggen – ontstaan uit het Vikingschip de knarr [soortnaam, internet, niet in wdb.] – met ballastkeien onder in het ruim en bovenin gevuld met rijnwijn, haring, luxe- en bulkgoederen af en aan voeren*. 
* Heel verraderlijk: de schepen voeren af en aan = onovergankelijk, zonder lijdend voorwerp dus – af voorop! – i.t.t. het overgankelijke aan- en afvoeren (aan voorop) van goederen! Vergelijk (militair) de AAT, de aan- en afvoertroepen. 
*** Echter: VD kent wel degelijk het onovergankelijke af- en aanvaren!

3. Maquettebouwer Constant Willems, kortgeleden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, construeert consciëntieus Hanzestad Zutphen anno 1485, gebruikmakend van archeologische, bouwhistorische, iconografische en archivalische data.

4. Ondernemende handelsgeesten initieerden in 1956 de Jaarbeurs van het Oosten [eigennaam] en verleidden tot een kwarteeuw [GB, VD] geleden in de exhaustief geoutilleerde Hanzehal mkb'ers [wel:
MKB-Nederland
], vijfenzestigplushobbyisten en doe-het-zelvers met fabricaten, zoals grill- [zonder streepje niet te verdedigen] en sanitaire apparatuur, horeca-accessoires et cetera.


5. Het onbetwiste paradepaardje van de Hanzehof is de Buitensociëteit [eigennaam], bewierookt om haar ruimteakoestiek; de concertzaal werd tijdens het fin de siècle gebouwd in neoclassicistische stijl, met magnifieke architectonische details als gesmede balustrades, frêle kapitelen en een cassetteplafond [mv. n/s].

6. Hansen van beiderlei kunne kunnen lid worden van het Hansenverbond [eigennaam! - Hans m/v - donorprincipe] Zutphen; de leden komen bijwijlen bijeen in een lokaal etablissement of gaan gezamenlijk eropuit voor educatieve excursies.

7. De horde rondstruinende astrante toeristen zoals in Giethoorn benauwt Zutphen niet; intercommunaal zijn de handen ineengeslagen opdat de mutuele coöperatie bevorderd en het toerisme naar de participerende steden geadvancet [niet in wdb.: ik advance, jij advancete, het is geadvancet] wordt; met augmented reality * en storytelling [verhalen vertellen ter verduidelijking] herleeft de Hanzehistorie. 
* interactieve computertechniek waarmee driedimensionale informatie en simulaties kunnen worden toegevoegd aan een foto of beeld van een werkelijk waargenomen object, afkorting AR, ook: = toegevoegde realiteit, hyperrealiteit.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten