vrijdag 8 november 2019

1766 Dictee vrijdag 08 november 2019 (1) dictee Finale Scholen Sluis (7/8) 2019 √

Dictee - dictees [1766]

Tweede Johan Hendrik van Dale Junior Dictee 2019

De 50 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

Vrijheid (groep 7 en 8 basisschool, auteur: Rein Leentfaar)

1. Wij leven in een vrij land. Wij bezitten vrijheid, en dat leidt tot blijheid. Er zijn voor zover mij bekend geen landen meer, waar mensen lijden onder slavernij.

2. In de Tweede Wereldoorlog ging ons land gebukt onder onvrijheid, we leefden toen onder het juk van de Duitse bezetter. Die probeerde ons eronder te krijgen, maar dat lukte mooi niet.

3. Die bezetter wilde onze Joodse landgenoten oppakken en naar een concentratiekamp brengen. Gelukkig waren er mensen die een onderduikadres boden: denk maar aan Anne Frank in Amsterdam!

4. Uiteindelijk lukte die beroving van de vrijheid niet en won de vrijheid het op den duur, maar dat kostte wel 5 jaar: veel narigheid, een hongersnood en heel veel slachtoffers! We hebben veel te danken aan onze bevrijders, onder wie veel Amerikaanse soldaten en Poolse strijders.

5. Nederland werd bevrijd op 5 mei 1945: toen werd in Wageningen (in hotel De Wereld) de capitulatie door de vijand ondertekend. Daarmee kwam een eind aan veel misère en kon worden begonnen aan de wederopbouw van ons gehavende Nederland.

6. In Zeeuws-Vlaanderen is vooral in Breskens – nota bene bij vergissing – door een bombardement van de geallieerden op 11 september 1944 een enorme ravage aangericht. Maar ook Oostburg en de andere dorpen werden flink getroffen door het oorlogsgeweld. Groede werd ontzien: een groot rood kruis op het kerkdak duidde aan dat dit dorp als een soort hospitaal fungeerde.

7. Hoewel 'deel van Nederland' werd ons 'landje apart' eerder bevrijd dan de rest van Nederland; onze bevrijders kwamen immers uit het zuiden na de invasie in Normandië op D-day, 6 juni 1944. In IJzendijke vieren ze nog steeds op 17 oktober de bevrijding. Op die dag werden de laatste bezetters na een bloedstollend gevecht de Westerschelde over gejaagd. Op de dag van dit dicteetje is dat dus al meer dan 75 jaar geleden!

8. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en je wordt daaraan steeds weer bij de herdenkingen herinnerd. Dat gebeurt op school en zeker ook thuis! Word je het verhaal van je meester of juf nooit beu en wordt je meester of juf nooit moe van het vertellen van al die verhalen van toen?

9. Het is trouwens wel een spannende vraag, wie van jullie er keigoed is in spelling en grammatica en dus geheid deze finale gaat winnen! Even geduld nog, en we zullen het weten ...
 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten