maandag 25 november 2019

1784 Dictee maandag 25 nov 2019 (5) dictee Groot Aalsmeers Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1784]

Groot Aalsmeers Dictee 2019

De 60 rode woorden of woordgroepen waren voor de Specialisten, de 60 blauwe voor de Liefhebbers, beide inclusief de groene, die voor beide groepen waren. Commentaar tussen [ en ].

Aelsmeer, alsmaar meer (auteur: Hermen de Graaf)

1. De zwart-groen-rode Aalsmeerse tricolore symboliseert de vruchtbare aarde, waarin kwekers hun stekjes staken, plantjes pootten en zaadjes zaaiden, met het sthenisch [= vitaal] groene gewas en de tot koraalrood gekleurde aardbezie als resultaat van noeste kwekersarbeid.

2. De aal in de klauwen van de leeuw in het Aalsmeerse wapen verzinnebeeldt de vergane faam als vissersdorp – wie kent nog de dobberaars, schakelaars [met staand want], vlouwers (flouwers) [met v/flouwnetten], plempers [met van buis voorziene stok], fuikers, zegenaars [met grote zegen], hengelaars of peurders [met wormen als lokaas]? Laat staan dat over het ijs vissen [in een wak] werd bestraft met apprehensie [gevangenneming]?

3. Teloorgegaan als het Buurts dialect [Buurts of Uiterwegs] en naar de gallemiezen [GB, VD ook: gallemieze, maar andere uitspraak] en de ratsmodee is zeker de kledij. Remplacerende modegrillen, in combinatie met nieuwe, rijkelijk met pfas * doordrenkte grondstoffen, hebben boezeroen [boerenkiel], kletter- [voor klimmen] of mouwvest [korporaals en soldaten bij kazernedienst], mof [losse mouw], kamizool [lang vest], slobbroek tot zelfs de zondagse verschoning met plastron [gesteven front overhemd], vadermoordenaar [hoog uitstekende punten van ouderwetse herenhalsboorden] en plusfour [drollenvanger, golfbroek] verdrongen naar museale collecties als hier op de Historische Tuin.
* poly- en perfluoralkylstoffen

4 .En deze, in de Aalsmeerse volksmond Histerische Tuin, is een van de erkende botanische tuinen in Nederland die u niet betrad via een kwakel [voetbrug] maar via de Nico Borgmanbrug. Helaas, het meizoentje [madeliefje], raapzaad, rattenkruid [plant!], acacia, jakobskruiskruid, edelweiss, guichelheil, kruidje-roer-mij-niet [ook: me] en zelfs vergeet-mij-niet [ook: me] zult u in deze veenontginning nieveranst [nergens - ook: nieverans, andere uitspraak] vinden.

5. Genoeg geschiedenis! Laat ons zonder confabulatie [= liegen] enige futuristische contemplaties [overdenkingen] postuleren [zonder bewijs aannemen]. Kwekerijen in en rond Aalsmeer symbioseren [samensmelten] naar vertical farming van medicinale grond- en biobrandstoffen in gesloten gestapelde hydroponics * teeltlagen [aaneen], voorzien van ledverlichting, airconditioning en aquacultuur en volledig gestuurd door artificiële intelligentie.
* hydroponics (znw.) = hydrocultuur met hydrokorrels, bnw. is hydroponisch

6. En de handel, die gaat een florissante toekomst tegemoet!
Cross-overs met de ICT-industrie, de creatieve lifestyle- en leisurebranche, eetbare bloemen en planten en mitsgaders de positieve effecten op 's mensen welbevinden vergroten de bloemen- en plantenmarkt. Met als extra's toeristische topattracties als FloriWorld, een recupererend [terugwerkend] verdienmodel, en natuurlijk het Flower Art Museum …


7. Dat elke gemeenplaats of cliché een aha-erlebnis behelst doet opgeld: Aalsmeer biedt meer. Neem de waterrecreatiemogelijkheden, met gelauwerde scheepsbouwers als internationaal schegbeeld [boegbeeld]. Zonder maltentig [overdreven netjes] te zijn herbergt Aalsmeer ook de crème de la crème van de mondiale plezierscheepsbouw, waarvan de jachten overigens voor menigeen te jouker [duur] zijn.

8. Het is derhalve geen chimère [hersenschim], dat Aalsmeer wereldwijd bekender is dan Amstelveen, waarmee ambtelijk wordt samengewerkt. De gratuïteit [ongegrondheid] van Amstelveen om Aalsmeer bestuurlijk te annexeren getuigt van de patjepeeërige [dikdoenerig] instelling die hoort bij stadse fratsen, al heeft Amstelveen by the way niet eens stadsrechten.

9. Aalsmeer zal zich via een politiek vluggertje [snelle handeling] of na een duediligenceonderzoek [financieel-economisch onderzoek bij bedrijfsovername] niet laten hijen [huwen] met het dedaigneuze [verachtelijk, geringschattend] vluggerdje (vluggertje) [iets dat of iemand die vlug is] Amstelveen. Dat zou impardonnabel [onverantwoordelijk] zijn en mogelijk het faillissement impliceren van onze gedecentraliseerde eenheidsstaat, zo consciëntieus tot stand gekomen als toekomstbestendig poldermodel.

10. En polderen, we doen het lucullisch [overdadig] in Aalsmeer en niet te vergeten in Kudelstaart, onze parel aan de Poel. En we zullen blijven jeremiëren [zeuren] over nieuwe en vergeetwoorden, blijven kloken [zoeken] naar verloren gewaande betekenissen en ons ervoor laten echaufferen [warm maken] omdat taal welbeschouwd kan worden gerekend tot de imponderabilia [met waarde, maar niet precies aan te geven – natk.: onweegbare zaken] van onze cultuur.
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten