vrijdag 1 november 2019

1758 Dictee vrijdag 01 november 2019 (1) dictee Grote Dwarsdictee 2018 √

Dictee - dictees [1758]

Het Grote Dwarsdictee 2018

(Geen titel, auteur: Jens Meijen)

1. Mijn schoonbroer werkt als verkoper van hightech geluidsapparatuur [ook: hightechgeluidsapparatuur]. Regelmatig zuipt hij zich compleet naar de pleuris onder begeleiding van een likje bossanova [dans] en de live-cd van een geoefend jazztrompettist. Op een van zijn hysterische escapades brak hij een volière, en liet zo peperdure fluorescerende kaketoes ontsnappen. De eigenaar, een vileine ornitholoog, diende een klacht in. Hij had al een flinke lijst overtredingen geaccumuleerd, zodat zijn oversten [alleen als 'n' ook gelezen is!] onze crapuleuze [gemeen] kompaan op het matje riepen.

2. Hij betrad een kitscherige, stilistisch archaïsche vergaderzaal die gewoonlijk de communautaire en plenaire colloquia van de ambassadeurscommissie accommodeert. In de zaal zaten hoge piefen die in de jaren tachtig (80) notoire bungabungafeestjes hielden en hem vergastten op zwezeriken. "Ik doe aan bingedrinken", gaf hij weifelend toe, vrezend voor represailles. Zijn bazen wisten die no-nonsensehouding wel te appreciëren. "Zo'n tweewekelijks bacchanaal heeft in se [in wezen] een therapeutische werking", knikten ze – en de klacht werd, ondanks het ethische dilemma, geseponeerd.

3. Na het evaluatiegesprek walste hij een frituur binnen met een overdosis sprezzatura [quasiachteloze virtuositeit], de Ouditaliaanse [taal] vorm van swag [jongerentaal: cool, coewl]. Hij bestelde een mexicano [snack] met andalouse [niet in wdb., saus ... ook: andalousesaus], maar was in de lokale pannenkoekenbakkerij beland. Dientengevolge kreeg hij de crêpes met crème fraîche en een latte macchiato geserveerd. Gelukkig was hij in een billijke bui en had hij geen zin in dat gekrakeel en geheibei, waardoor hij het debacle vlug vergat. Zijn lactose-intolerantie was hij echter ook vergeten, waardoor hij pijlsnel in zwijm viel, zelfs vooraleer hij enig socialmediabericht [Eng., ook: socialemediabericht, NL] over zijn vermeende anafylactische shock kon opstellen.

4. In zijn dromen zag onze compagnon visioenen van druïdes en monniken in hawaïhemden en met mocassins die buitenissige rituelen uitvoerden op een pekingeend om het dier in filet americain [BE: preparé] te veranderen. Wat later, in het ziekenhuis, bekritiseerde hij pseudo-intellectuele slampampers die moeilijke woorden in hun tekst proppen om indruk te maken op voluptueuze dertig- tot drieëndertigjarige [30- tot 33-jarige] vrouwen. Hij jeremieerde ook over de ontpitte perziken die hij als ontbijt kreeg, maar de verpleegsters riepen, dat hij moest stoppen met zaniken. Na een zware ruzie werd hij stante pede ontslagen uit het ziekenhuis, waarna hij extatisch terug naar zijn nine-to-fivejobje [9-to-5-jobje] skatete.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten