maandag 25 november 2019

1781 Dictee maandag 25 nov 2019 (2) dictee Viaans Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1781]

Viaans Dictee 2019

De vermetele Brederode, heer * van Vianen (auteur: Nicole Harmsen) 
* Ook Heer denkbaar [VD: Heer van Zuilichem] 

1. De patriarch [stamvader] van de dynastie [regerend vorstenhuis] Brederode, ontegenzeggelijk een van de aanzienlijkste adellijke geslachten, confisqueerde [in beslag nemen] het Viaanse land niet, maar kreeg het, na gelobbyd te hebben bij de Hollandse graven, in de late middeleeuwen met brede roeden * toegemeten. 
* De landmaat 'roede' is 14 m2. 

2. Diep vanbinnen was Brederode een usurpator [overweldiger]: als notoir [berucht] soeverein [vorst, heerser] maakte hij van Vianen in de zestiende eeuw een stadstaat [stad met omliggend gebied] waar het recht van vrijgeleide * – tevens vrij reces genoemd – vigeerde [gelden, van kracht zijn], hetgeen ipso facto [noodzakelijkerwijs] protectie [bescherming] van delinquenten [bedrijver van strafbaar feit] betekende. 
* garantie van de landsheer aan een voortvluchtige beschuldigde waardoor hij, als hij zich bij de rechter meldde, beschermd was tegen de wraak van de aanklager. 

3. Vianen ontpopte zich tot een gerenommeerd [van naam] refuge [toevluchtsoord] voor asielzoekers van uiteenlopend allooi [peil], waardoor het de discutabele [voor discussie vatbare] reputatie verwierf een oord te zijn waar rapaille [gespuis] vertoefde.

4. Desalniettemin werd ten tijde van de ongeëvenaard desastreuze [rampzalige] windhandel [speculatiegolf in effecten] de erudiete [uitgebreide kennis met smaak en kritische zin] schrijver-schilder Weyerman resoluut uitgeleverd, hetgeen geenszins vergoelijkt werd door de Vianezen, die weliswaar ongelimiteerd trots waren op hun pittoreske stad met het fameuze Batenstein [Hof van Batenstein, nu zorgcentrum] en prestigieuze stadhuis met de markante kantelen [getande bovenzijde van oude stads- en burchtmuren], maar Brederode non-stop [onafgebroken] kritisch volgden.

5. De recognitie [heffing, recht] die het 'schorriemorrie' [gespuis] tenslotte [per slot van rekening] betaalde, kwam ten faveure [gunste] van de grootgrondbezitter-kasteelheer. Nochtans ging het niet om het futiele bedrag dat een vrijbrief opleverde, maar om ordinaire macht; het was geen privilege doch een recht dat Brederode zich had toegeëigend, aangezien zijn opinie was dat hij alleen aan God verantwoording hoefde af te leggen.

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten