zondag 24 november 2019

1779 Dictee zondag 24 nov 2019 (2) dictee BeNeDictee 12, Aalsmeer 2019 √

Dictee - dictees [1779]

BeNeDictee 12, Aalsmeer 2019

De 60 vet en onderstreepte woorden of uitdrukkingen moesten worden ingevuld. Toelichting in het blauw.

Schiphol kan opvliegen! (auteur: Huib Boogert)

1. Kijk maar eens goed om u heen. Neem alles in u op en probeer u ten eeuwigen dage te herinneren wat u nú ziet. Waarom? Wel, de kans is groot, dat het BeNeDictee Aalsmeer binnenkort niet meer bestaat. Sterker nog, dat Aalsmeer helemaal niet meer bestaat.

2. Immers, de directie van Schiphol wil dolgraag Aalsmeer annexeren en opofferen aan haar megalomane toekomstplannen. Niet vreemd, dat de inwoners van de gemeente, en niet alleen de eerstverantwoordelijke(n), met de Schiphol-nv [verraderlijk: Schiphol NV, maar de Schiphol-nv] overhoopliggen. Het oproer kraait!

3. Want je moet er toch niet aan denken, dat het landelijke Aalsmeer verloren zal gaan. Het wauwe [van wind: gunstig] polderwindje zal er niet meer waaien, in de weilanden worden de nieuwzeelanders [konijnen] uit hun holen gejaagd, de lokale labradoedels [van: labrador + poedel, vgl. brunch van breakfast en lunch: porte-manteauwoord] en mastino napoletano's [Italiaanse dog] zullen er niet meer uitgelaten worden, de aardbijen vliegen (!) niet meer rond, de voor fytoftora [aardappelziekte] vatbare gewassen worden omgeploegd, de weidman [= weiman, jager] die het geschoten wild ontweit [! ontweien = uitweiden = van ingewanden ontdoen] zal verdwijnen, kortom, het hele weidegebied ten oosten van Schiphol valt ten prooi

4. En dat alléén om het Hoge Noorden [maar wel: het hoge Noorden van Europa, etc.] en het onbekende zuiden vaker te kunnen aanvliegen en om op brieke [gevaarlijk, dreigend] wijze te kunnen profiteren van de brexit. Schip ahoi [niet verwarren met Rotterdams sportpaleis Ahoy] pruimen ze in Aalsmeer wel, maar Schiphol boppe niet. Dorp en bevolking willen onder geen voorwaarde worden opgeslorpt. Dat is niet je dat, noch je van het. 

5. Bezien vanuit de corporale [corps = groep mensen, vgl. studentencorps] gedachtegang van de Aalsmeerders in hun koop-, huur- en hatwoningen [hat = huisvesting voor alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens (een- of tweepersoonsappartement)] is dat natuurlijk onduldbaar. Ze voelen zich schathemeltjerijk met hun tuintjes, vaak met veel opper- en onderhout (!) en aangeharkt als Celtic fields [prehistorisch complex met akkertjes van ongeveer 1600 vierkante meter, omgeven door lage walletjes die elkaar loodrecht kruisen = raatakker], die ze in de afgelopen decennia met zorg bewiest [bewiesen (GB) = Surinaams: betoveren, bewerken] hebben als een oogstrelende hof van Eden [lustoord, Bijbelse paradijs = Hof van Eden]. En dat laten ze zich natuurlijk niet zomaar afnemen … [voorlezer: hier moet u een beletselteken plaatsen ...] 

6. De Aalsmeerders hebben daarom in het diepste geheim een plan beraamd om de lam- en ellendige directieleden van Schiphol te ontvoeren, inclusief hun echtgenotes, tijdens een receptie in Aalsmeer. De Schipho!-koekenbakkers worden aldaar beslopen en ontvoerd, hun dames als eersten.

7. Dat zal niet moeilijk zijn, want de receptie wordt gehouden in een grote partytent, waar ieder zich momenteel aan het klem drinken [VD: zich klem drinken] is. Gewoonlijk vloeit de geuzelambiek er rijkelijk. De pizza Margherita [een drankje is een margarita] gaat erin als Gods woord in een ouderling, maar het overheerlijke koekebrood [brood van de fijnste bloem] blijft doorgaans onaangeroerd.

8. De gevolgen zijn voorspelbaar: een bacchanaal dreigt, hoewel in de dixi [mobiel toilet] een mooi plaidje [kleed] over het pleetje [wc] is gedrapeerd. De gimpjes [van guimpe(je) = tulen halsbedekking met baleintjes] met strassteentjes [stras = soort glas, namaakedelstenen] om de dameshalsjes rinkelen ritsig [geil, wellustig]. De volants [strook op een japon] aan de broekrokken wapperen wulps. Is het vreemd, dat, ondanks het MeTootijdperk [VD, het me-too-effect is iets heel anders ...], de vrouwen het eerste doelwit van de ontvoerders zijn? De dames worden straks zonder genâ [genade, vgl.: ongenâ, ongenade] geschaakt en weggevoerd.

9. As we speak trommelen de Aalsmeerse gouwleiders [gouw: district, landstreek] de hele burgerij op, inclusief de dummy's [sufferd] en de dhimmi's [bij moslims: niet-moslim die al of niet onder dwang positief is over de islam]. Allen verklaren zich achterelkaar [= onmiddellijk – niet: achter elkaar!] bereid om de Schipholverkeerdleiders in de tent te overrompelen en op hun baadje [falie, eigenlijk: oude herenjas] te geven. Misschien pakken ze, het spaadst [van spa, spade, Duits: spät = laat komend, vgl. laatkomer] van allemaal, de vicecommissaris van de Koning [CdK, CvdK, CvK = commissaris van de Koning] ook nog wel mee! Holadijee [joepie]!

10. Mocht u misschien denken, dat dit verhaal aan elkaar hangt van blatante [opvallend, overduidelijk] leugens en miese [= miesje, beide wel voorgelezen = lelijke, slechte] fantasieën, mwah [tussenwerpsel: twijfel of gematigd optimisme], het zou kunnen. Maar zoals het wielerpeloton weleens een Schot [wielrenner uit Schotland!] lost, lost Schiphol ook weleens een schot, maar dan voor de boeg. En hoe bereid je je als Aalsmeerders daarop voor? Niet door huiliehuilie te doen, maar door superalert te zijn op wat Schiphol doet en zegt, zodat Schiphol voor hen niet een blekhol [uitspraak: hohl – hel, duister hol, ten onrechte als 'black hole' – zwart gat – voorgelezen!] wordt.

11. Immers, die Pacifisch [Pacific, wegens mogelijk soortnaam zijn, is ook een p goed gerekend] geïnspireerde expansiewensen van Schiphol blijven terugkomen. De Aalsmeerders zitten daarom
op-en-duit
[op-en-top, geheel en al, volledig] op het vinkentouw om ongelukken en net-nietongelukken [VD, lemma: net-niet] te voorkomen. Dat is een uitstekende levensinstelling. Het houdt je jong. Kijk maar naar Annemarie [bedoeld: gastvrouw van het dictee: Annemarie Braakman-Ven]!

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten