vrijdag 22 november 2019

1777 Dictee vrijdag 22 nov 2019 (2) dictee Groot Mortsels Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1777]

Groot Mortsels Dictee 2019

Op bezoek in Leuven (auteur: emeritus professor Reinhilde Haest)

1. Het was een zonnige namiddag in juni. We zaten op een terras op de Grote Markt in Leuven, in aangenaam gezelschap en met een lekker drankje bij de hand. Voor de een was dat een sherry'tje, voor de ander een simpel colaatje of zelfs wat chiquer, een lekkere cocktail. Op een bepaald moment werden we opgeschrikt door drie zware slagen: het was de jaquemart die drie uur sloeg. Boven op het dak van de
Sint-Pieterskerk staat namelijk een gewapende man, die om het uur (of vroeger) met zijn gouden hamer op een eveneens gouden klok slaat. Met de zon op dat goud was dat een prachtig zicht. En de slagen gonsden over de stad.


2. Maar je kunt niet blijven kijken naar het dak van de kerk. Al vlug werd onze aandacht getrokken door wat er zich op de grond afspeelde. Hoewel de Grote Markt autoluw is, was dat daar een enorm gewriemel, net een mierennest. Alles en iedereen loopt of rijdt daar door elkaar: wandelaars, toeristen met trolleys, fietsers op gewone fietsen of op e-bikes. Daartussen vliegen segways, speedpedelecs, elektrische autopeds en allerlei andere vervoermiddelen waarvan ik niet eens de naam ken. Ik zag twee volwassen mannen samen op één step staan. Je houdt het niet voor mogelijk!

3. Vlak bij de Grote Markt vind je de Oude Markt. Daar heb je een lange rij cafés, veelal studentencafés, ook wel de langste toog genoemd. Die cafés bezoeken de Leuvense studenten maar al te graag. Een minderheid van de studenten verwart namelijk studeren met feesten en brallen. Als de scholieren van het nabije college 's morgens naar school gaan, komen zij soms nog zatte studenten op de stoep tegen. Ik ben heus niet de enige die dat niet gepast vindt. Ook de burgemeester heeft dat al aangeklaagd.

4. Maar we blijven niet op de Grote Markt. Het mooi gerestaureerde begijnhof is zeker het bezoeken waard. Wie graag mooie foto's schiet, vindt hier genoeg pittoreske hoekjes. Of wie per se Jeroen Meus in zijn keuken aan de slag wil zien, zakt af naar de Schrijnwerkersstraat. En wie belangstelling heeft voor de gebouwen van de universiteit, heeft aan één namiddag niet genoeg. Maar geen nood, we komen nog weleens terug!

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten