zondag 10 september 2017

1155 Dictee zondag 10 sep 2017 (2): dictee Oefendictee sep 2017 (6) √


Dictee - dictees [1155]

Oefendictee september 2017 (6)

1. De transalpiene spoorwegen gaan van een cis- naar een
trans-Alpijnse locatie. Een treillijn is een trek- of jaaglijn. Wanneer vond de Grote Trek van de Boeren plaats? Antwoord: bij hun verhuizing uit de Kaapkolonie over de Oranjerivier (1835-1837). Een trekkie is een idolate fan van Star Trek. Hij drinkt liefst caffè [ee] latte. Een fit-o-meter is een trimbaan. De gesleede afstand was opvallend lang. De bestede gelden waren ditmaal wel goed besteed. Hij heeft een goedbelegde boterham: hij heeft zijn vermogen goed belegd. Papa's kindje is een typisch papa's-kindje Triskaidekafobie is de ziekelijke vrees voor het getal 13, het ongeluksgetal. Met de trits der Bevalligheden worden de drie Gratiën bedoeld. Een baktrog is een kneedtrog. Myringitis is trommelvliesontsteking. Allegro ma non troppo is in de muziek snel, levendig en vrolijk. Dat trottinettetochtje (VD n/s, GB s) beviel ze wel. Een troupier (officier) is nu eenmaal geen stoepier (verkoper op de stoep).

2. Dicteetrouvailles zijn eyeopeners. Wie gaat de trouwbijbel overhandigen? De gesmede plannen vielen in duigen. Een truïsme is een waarheid als een koe, een gemeenplaats. Dat is toffe truk: goede waar. Een truqueuse is een kunstvervalsster. Met de Nieuwe Truttigheid wordt een sarcastische benaming voor een bepaalde 'kneuterige' bouwstijl in de jaren 70 van de twintigste eeuw bedoeld. Een tugra [toe-raa - geen g] is een gekalligrafeerd monogram van een sultan. Een tunch is een lunch met high tea. Een fête champêtre is een tuinfeest. Een Twentenaar is een tukker. Tuiles du nord zijn zekere dakpannen. Een tuimelrijn wordt in de molenbouw toegepast. Een tulpplug is een cinchplug De turista is de reizigersdiarree. Curcumine is turmeric, gesnopen? Zij zijn tweeds geworden op het voetbaltoernooi. Twerken [uh] is een zekere manier van dansen. [SR] Tyapar [tjaa-pahr] is taugé. Omschrijf de Zuidelijke Nederlanden, niet de Noordelijke dus. Hij stak een mentholsigaret op. Hij grossiert in platitudes [ah]. Hiephoi, er klonk een hard gelach. Taxi's lijden aan uberisering.

3. Uchiki kuri's zijn pompoenen. Meissener porselein is kostbaar. Een oelebord heet ook wel ulebord, uilenbord of zwanenbord. Een uite kachel brandt niet. De café-uitbater stopt ermee. De auto-uitlaat is kaduuk. Sliepuit, sliepuit, alle kinderen lachen je uit! Wanneer zeg je schertsend tegen iemand: toontjes uitgaansdag? Het ultima Thule is onbereikbaar. Met de Geünieerde Provincies werd de republiek (17e eeuw) bedoeld. Een utrechtenaar is een homo. Doe niet zo zielenpieterig! Wees geen sullenpiet. Tetraïdriet is vaalerts, toch? Hij is vaandrig-ter-zee 2e klasse. Dat is het spie-eind. Hoe is het met Vader Rijn (Jan Peter: en met vadertje Rein)? De Heilige Vader is de paus. De Vader des Vaderlands was Prins Willem I. Wie was de eerste vader? Antwoord: Adam. Wat zijn nephuis-aan-huisbladlezers? Die tête-à-têtejes vielen wel op. Hij is zo goed als bankroet. Je kunt volstaan met het tweede deel. De feestzaal zou vol staan met bloemen. Mag ik die blu-ray-dvd?

4. Geen combinatie: hasjiesj en sjasliek [GB ook sjaslik]. Hij, eenmaal in de cel beland, ging de bewaker te lijf. Zij probeerde met gevlei bij hem in 't gevlij komen. Dat noem ik nou kat-uit-de-boom-kijkerij. U aller genen zijn meestal verschillend. Uw allergenen zijn stoffen die allergie kunnen veroorzaken. Crack en crag zijn niet krek hetzelfde. Je moet die cheques checken. Het is alles toetmem! Süsser Pöbel: lief gepeupel. Zij heeft me getaart met een quichetaartje. Ik ben gek op synth en gotisch smeedwerk. Dit is een mengvorm tussen gotisch en romaans (bouwstijlen). Een Gotisch woord kan in gotisch schrift worden weergegeven. Het Gallo-Romaans is een Franse tak van het Romaans. Een taatstol is een draai- of zettol. Wat zit er in die tabakszak? Een tabby is een kat met cyperse tekening. We zullen er wel uit komen!

5. Het tableaux de la troupe is een lijst van optredenden. Tableaux vivants bestaan uit een reeks onbeweeglijke figuren. De Tadzjieken wonen in Tadzjikistan. Hij kijkt bij Onze-Lieve-Heer op tafel. Het woord 'taffia' is een verkorting van 'ratafia'. Takahe's zijn niet-vliegende vogels. Met takatoekaland wordt een exotisch land bedoeld. Tallolie is ontstaat bij de fabricage van cellulose uit dennenhout. Geef mij die kiptandoorischotel maar! Hij was Tanganyikaan Een taqiyah is een kapje dat moslims bij het gebed dragen uit respect voor God (Allah). Tats zijn tatoeages. Høken is uit je dak gaan. Hij komt temee. De TBD is de Tick-Born Disease: tekenencefalitis. Hij werkt in de telco, het telecommunicatiebedrijf. TCDD is 2,3,7,8‑tetrachloordibenzo‑1,4‑dioxine. Een voorbeeld van een tenstreek is noord ten oosten, N.t.O (noord ten oosten).
 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten