woensdag 13 september 2017

1161 Dictee woensdag 13 sep 2017 (2): dictee Oefendictee sep 2017 (12) √

Dictee - dictees [1161]

Oefendictee september 2017 (12)

1. Hij verguldde het met verguldsel. Dat is toch niet te vergoelijken. Hij was kruiden aan het kruien. Piet was het vermoeidst van al. Klaas was veruit de beste. Die steden liggen ver uit elkaar. Lodderein is eau de la reine. De Rijn stroomt langs Keulen. Komt daar de eau de cologne vandaan? Hij had de verfijndste smaak. Met restless legs heb je het rustelozebenensyndroom. Hij restorede de back-up. Een single ticket is een enkele reis. Hij zou veel weg hebben van zijn alter ego. Mag ik een crème brûléetje? Het kaftje van het boek is nat geworden. De reptilia Parnassi zijn de prulpoëten. De gal werd gereseceerd [uitgesneden]. Resinewijn is geresineerd, met hars doortrokken. Ze wilden zo graag, die wannabe's. Een andere naam voor Regengesternte is Hyaden (in de Plejaden).

2. Voor het koekoekraam zat een koekoek. De balletdanseres oefent regelmatig aan de barre [geen 'ruh' uitspreken]. Ik observeerde daar een tigtal exemplaren. Een rendez-moi is diefstal door een wisseltruc, een rendez-vous is een afgesproken samenkomst. Schizomyceten zijn splijtzwammen. Appiekim! (OK!) De siksiyuru's zijn zingende cicades die hard kunnen tsjirpen. Dat is dus cicadegetsjirp [n/s]. Schertsend wordt een scooter wel reesplee genoemd. Een vogelaar heeft soms een rekkenexemplaar. De Slag bij Waterloo werd gere-enact [ie éh éh], nagespeeld. Vroeger hielden ze soms een waterproef als godsgericht. Dat staat nog niet in de wdb.: houellebecqiaans [Michel Houellebecq – pseudoniem van Michel Thomas – is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur]. Hij is van het donjuan-casanovatype. Dat is nou typisch soedanrood. Het lijkt wel iets Saoedi-Arabisch [ook: Saudi-]. Dat is wel een heel speciaal woord: 'studentikoziteit'. En dat geldt trouwens ook voor een 'religieuze' (non, kloosterzuster)!

3. Deze Privé-uitgave was nietsverhullend. Ze wilden hem het etiket rechts-extreem opplakken. Zij hangen het rechts-populisme aan. De popo is de politie (jongerentaal). In 2007 had je de Grote Recessie. De recessionista is een modebewuste vrouw, die tijdens de recessie de uitgaven beperkt. Je moet niet recht strijken wat krom is. Dat kun je nooit meer rechtbreien. De monnik was pijloos. De hele route was pijlloos uitgezet. De faam van de voetballende De Boertjes is wijdverbreid. Parisch marmer komt van Paros. Ik gaf de pass, hij een passje, samen hebben we gepasst. Daar heerst een rassen- en klassenjustitie. Je moet er niet rouwig om zijn, dat dit rauwig (ruw) is afgewerkt. De Noorderrassen vind je in de Westerschelde.

4. Voor couscous heb je ras el hanout (een kruidenmengsel) nodig. De beaujolais is wijn uit het gebied tussen Mâcon en Villefranche. De scherpe kantjes zijn eraf! Bij Karel zijn de scherpe randjes er af. Met ramplan(plan) boots je het geluid van een trommel na. Een rahki [ah] is een armband, raki is Turkse brandewijn. Bij rafblauw moet je aan die RAF denken. De mocromaffia is de Marokkaanse. Ragequitten is uit woede een online spel (onlinespel) verlaten wegens dreigend verlies [jongerentaal]. Bij een cubalibrecoalitie [NL] zijn SP en VVD betrokken. Ketikoti herdenkt de afschaffing van de slavernij (1863). Die rabauwen zijn ook nog rouwdouwers (ook: rauwdouwers). Houd je rabbelkanis (mond)! Door een ziekte hun je heen komen. Op het toneel hoor je weleens 'rabarberrabarberrabarber' [weergave van een volksmenigte]. Dat slaat als een flamoes [kut] op dirk. Hij is hoogleraar plantenziektekunde en zijn broer is een meesterverteller. Een dryade is een bosnimf en een druïde is een priester bij de oude Kelten. Chrysostomos is in BE het 100 dagenfeest. Dat vindt plaats na de chrysostomosproef. Kijk: een dromedaris! Die vent is bokkegeil! dat is wel iets anders dan safe seks: kamikazeseks! Een cadmische [bron: koning Kadmos] overwinning is een pyrrusoverwinning. Een cairnterriër is een kleine, van oorsprong Schotse jachthond. Wordt cahors(wijn) verhandeld door Cahorse kooplieden? Heb jij de radio aanstaan? Die krachttoer, force de frappe [eigenlijk: de Franse aanvalsmacht, m.n. de strategische kernwapens], ga daar maar aan staan. Hoe oud zou die runeninscriptie zijn?

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten