woensdag 27 september 2017

1176 Dictee woensdag 27 sep 2017 (2): dictee Oefendictee sep 2017 (18) √

Dictee - dictees [1176]

Oefendictee september 2017 (18)

1. Ergocalciferol werkt niet ergotroop. Wat is het: Erasmus'er of Erasmusser? Hij is epris van epsomzout. ESR = elektronenspinresonantie = EPR = elektroparamagnetische resonantie. Een epub (!) wordt volgens het bestandsformaat EPUB gepubliceerd. Toen ze eropuit gingen, bleek hij erop uit te zijn om haar te versieren. Dit is een expressebestelling. Zij heeft een faible voor fäh, petit-gris. Die fade [feet] maakte een einde aan de fade [faa-duh] (slap, zouteloos) vertoning. We gaan feestvieren, een groot feest vieren. Dat schilderij vind ik flou. Is dat fonduetje al besteld? Het is frips buiten. Krulandijvie heet ook frisee. Op '*leman': (Jan en) alleman, belleman (BE, omroeper in straten), bieleman (schutterij), bolleman (bolman = klaverenvrouw en -boer), Brutus is an honourable man, deleman (in Indië: (huur)rijtuigje op twee wielen), dolleman (onbesuisd mens), every inch a gentleman (van top tot teen een heer), frulleman (knoeier), gentleman, lulleman (babbelaar), pieleman (o.a. penis), en
would-begentleman.


2. Op '*lenman': billenman, borstenman, bollenman (SR: broodjesverkoper op straat, ook: bollenvrouw), brillenman (brildrager of opticien), bullenman (bulloper, gaat met de stier rond), jollenman (vaart met de jol – overzetveer; ook: vletterman), kielenman (kielman, witkiel, sjouwer), kolenman (kolenboer), lullenman (pijpgast bij brandweer, ook: penis), pielenman (uithaler van ovens), prullenman (prulvent), schillenman (haalde groenteafval op) en bellenman (ww. bellen, zie ook belleman). Krijg nou de ftisis (lekker eufemisme)! Hij heeft op zijn autoped geautopet. Gekwantiseerd is uitgedrukt in quanten. Na al dat gestres volgde iets er relaxeds. In de geüpgradede versie zongen ze een geuzenlied en dronken ze een geuzelambiek.

3. De geuite beweringen logen er niet om. Dit product is geoctrooieerd. Hebben jullie die goedevrijdagdienst bezocht? De Gouwenaar kreeg gouwenaar van het IJsselwater. In de namiddag wordt het goûter, het vieruurtje, gegouteerd. Zo'n gortenteller kan weinig met gortepap. Hij viel op door zijn gratuite gratuïteit. Gratias, dank u! Gramineae zijn graanachtige planten, Hominidae de mensachtigen. Zet die stoel maar bij het grofvuil. Hij guetteerde de laborant of die bij de guttatie (het uitdruppelen) geen fout maakte. Kunnen jullie een guiro bespelen? Om haar haar droeg ze een gimpje (guimpe [gèhmp]), aan haar voeten gympjes. In de hafttijd rond Sint-Jan moet je oppassen voor die insecten, die eendagsvliegen. Rond de Haarlemmerdijk kon je heel wat soorten haarlemmerdijkies gewaarworden. In de dierenfabel werd geroepen: haasje, rep je – en wel haastje-repje – met het haasje-over. Hij was halfdronken, aangeschoten, entre deux vins. Voor dat bericht over de hasjhond moet je onder andere een hashtag gebruiken.

4. Aan zijn hardvochtige optreden had ik een hart(s)grondige hekel. De heibeiige croesus werd achternagezeten door de heilige hermandad, at een hijlikmaker en had de neiging om van het ene uiterste naar het andere te gaan: van de hei in de fij. Als de schildklier overmatig werkt, is dat hyperthyr(e)oïdie. Een ichtyologe is een viskundige (vr.). Is isoniazide een middel tegen tbc, een isocyanide bevat een isocyaangroep. 25 juli is het Jakobsdag, de feestdag van de Heilige Jacobus, geloof het of niet. Op de vierde zondag in de advent zingen we ' Rorate coeli desuper' ofwel 'Dauwt [archaïsch], hemelen, uit den hoge'. De japanologie houdt zich o.a. bezig met japannerieën, japonaiserieën, zeg maar: japonisme. Na dat mislukte joppie was ik weer Joppie (kleine Job). Als dicteeër zou je moeten weigeren ju-ju te spelen (paardje spelen). De meeste Kaapstatters nuttigen graag Kaapse wolken. Een Kamper steur is een kampersteur en een Kamper ui is een kamperui. Ken je Grieks: kat' exochen [èh] (bij uitstek, per definitie), kalos k'agathos (rechtschapen naar lichaam en ziel, samenvatting van het Griekse cultuurideaal) en to kalon k'agathon (het mooie en het goede).

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten