vrijdag 8 september 2017

1151 Dictee vrijdag 08 sep 2017 (1):: dictee Oefendictee sep 2017 (3) √

Dictee - dictees [1151]

Oefendictee sep 2017 (3)

1. Geef mij maar zo'n blonde-d'Aquitainebiefstuk. Een troubleshooter lost trubbels op. Ken je het writer's blockverschijnsel? Het resultaat van een metteur en scène is de mise-en-scène! De hipo had een hypo. Potztausend, dat is verdorie. Een tiejij(t)s is een brandkast, maar ook een vrouwelijk geslachtsdeel. Lekker, zo'n ragoutje. Met ikz wordt gewoon TQM bedoeld. Ik heb dat al ik-weet-niet-hoe-vaak gezegd. Het papierformaat is dubbel kleinmediaan. Het meervoud van nova is nova's of novae, dat van novum nova of novums. Een oordjesprent kostte een oortje. Opgeien doe je in de zeilvaart, opgijnen meestal niet. Is het orakel van Delphi het Delfisch orakel? Met Oud Europa wordt West-Europa bedoeld. Ik drink meestal oud bruin. Helpt oxim tegen oxymorons? Zij is het promiscueste van al. PTSS en ptca, waar staan die afko's voor? Een quokka is een soort van kangoeroe.

2. Dapes inemptae komen van eigen teelt. Dat stuk staat in zesachtstenmaat. Er is zakengedaan! Here jee, herejee, jee, jees, tjee! Is ruzie zoeken hetzelfde als ruziemaken? Mag ik een sauternes? Ten enen- en ten tweeden (anderen) male miste hij de boot. Warez [wèhrs] is illegale software. Hij woont in een zwacribuurt. Wat voor een taalvorser een abc'tje is, is voor een algebraïschevergelijkingenoplosser een xyz'je. Ik ben drukdoend(e)! Wat hield het requisitoir in? De overwinning was dik en dik verdiend. De koeien werden ingeweid Het onderhout moet gekapt! Ik bridge in een bridgeclub. Een salwar draag je onder een kameez. Met een sandow kun je spieren versterken. Een kinkajoe is een rolstaartbeer en een sapajou een rolstaartaap. Een wyandotte is een zekere kip. Zij gaan scheên. Zij doet aan wellness en fitness. Een blanket is een peer of een blanc-seign, blanquette is ragout. Kijk, daar vliegt een kobben-V. De koine is de gemeenschappelijke (Griekse) taal. Hij schildpadt het leer.

3. Waar betaal je met de kyat [tsjaat] en waar kun je met lakhs betalen? Wat voor klederdracht is een bauw? Bij schutjassen mogen de kaarten geschut worden. De paratroepers passeerden een kobmeeuw. Wat een mooi XXL T-shirt! Met wiedauw worden wilgentenen bedoeld. Hypocritisch zijn is een uiting van hypocrisie. De reinhennep is uiterst zuiver. Zeaxanthien (zeaxanthine) heeft niets met de zee te maken. Een sero is een staketsel, een serow kan vliegen. Hij kneippte regelmatig. Een spudpaal is een soort stutpaal voor schepen. Een slibdeken moet zout water tegenhouden. De laatste lootjes werden vlot verkocht. Een stabjack is een trimvest. Wordt wort door gisten echt bier? Een kameez [ie:s] is in India een bloes. Goed noaberschap is onbetaalbaar. De khutbah is de (vrijdag)preek. Hij heeft iemand uit een flauwte bijgeholpen. Hannes is liberaal op klompen, zimpe zampe zompen. zij kende alle ins en outs! De Verhaalswet heeft niks met fabels te maken. Mijn schoenen zijn verhalvezoold. De zilveren sporen werden verharddraafd. Met meet wordt methadon bedoeld.

4. Veridiek is waarachtig, oprecht. Een profil en trois-quarts is een verloren profiel: de wending uit de profielstand naar een van de beschouwer af gelegen punt. Vermeil [geen l uitspreken] is in het vuur verguld zilver. Hij heeft het vermoost, verknoeid. Een vernier is een verbeterde nonius. Die stof is vernicheld, vernikkeld. Qui s'excuse, s'accuse: wie zich verontschuldigt, bekent daardoor juist dat hij schuldig is. Heerlijk: je verreinen en dan een glaasje Rijnse wijn! Quantative easing (QE) is is monetaire verruiming. Verwar niet: ecstasy (xtc) en ectasie: (medisch) uitzetting, verwijding. Een vetvogel heet ook wel guacharo. Een vetverbrander is een stacker en de jüdische Selbsthass staat niet in de wdb.! Het judicium Dei (godsoordeel) trouwens wel. Een rode zeebrasem is vooral rood. Het viet vo dao zijn de gezamenlijke Vietnamese vechtsporten en de filosofie daarachter. Let bij 'vihuela' op de uitspraak!

5. Lucebert is de keizer der Vijftigers. Is dat stevig vijgetouw? De vijling maakte het metaal weer glad. Het takkewijf kon geen goed doen; ze mocht het wel weer goedmaken. Tja: Allerkinderen, allerkinderendag, Allerzielen, allerzielendag, Onnozele-Kinderen, onnozelekinderendag. Een vlaam is een Vlaamse reus, een Vlaam is een Vlaming. Bij de doopsgezinden kenden ze vlamingen. Lekker: fondue bourguignonne [mag zonder uh worden uitgesproken]. Een ayeaye is een vingerdier. Een wauwe is een gunstige wind. Een kauwgek houdt van chewinggum, een kaugek is een vogel. Een KB is 24 bytes meer dan een kB. Een blanc-manger is een toetje. Ik put de ball met een putt. Daarbij keek de putter uit de hoogte toe. Hij zal wel in goeden doen zijn. Niet elke rechtsfilosoof is een rechts filosoof. Sjekkie met vloe.

6. Puce [puus] is vlokleurig. Er volgde een blackboxonderzoek. Reologie is stromingsleer. Beril = beryllium-aluminiumsilicaat. Een lessee leaset en maagdom is maagdschap. Let op de nuances: voor gaas gaan en voorgaats gaan. Een voorkristal is een fenocryst. Een VOI is een Vlaamse openbare instelling, de LOI (Leidse Onderwijsinstellingen) niet. Een foodie vertoont voedisme. Een footer [voettekst] is geen header. Envoûtement is voodoobezwering. Een attila is een officiersjas, een nix(e) of nikker een watergeest en een luchtgeest is een sylfe of sylfide. Een hebbeding is een wannahave. Daar kunnen we wel een mouw aan passen. NB en ZH zijn provincies. Wat heeft de Charybdis met sisyfusarbeid te maken? Niets! Ik vrees met grote vreze dat het niks wordt. Bij de fitness fitnes ik. Die flowerpower, dat is lang geleden, zeg! 'Cheers' is in het Duits 'zum Wohl'. Het is daar een poepchique bedoening. Het novitiaat betreft alleen studenten. het mansoir [oo] zijn 's mans nakomelingen. Op een palaestra gaat het er palestrisch aan toe.

7. Nto. is de afkorting voor netto, bt., bto., brt, bro., br. of b. voor bruto. Zij gaat naar de schoonheidsspecialiste voor peeling (ww.: peelen). De Waterman is de Voerman. Een walkingdinner is en lopend buffet, nou ja ... Het woord 'uberteit' komt uit het Frans. We gaan hetzen en daarna hebben we gehetzt. De Mariamaand is mei, de mariamaand oktober. Entre chien et loup kun je dat onder een loep loepzuiver bekijken. Voor een reis naar Mars is martiale (marziale) moed nodig. Ik mag niet autorijden, mijn broer kan geen auto rijden. Die wetsregel staat in de fikh. De trein was mudvol, zo vol als mut. Hij heeft het schip gedegausst. De Waadi is de Wet Allocatie Arbeid door Intermediairs. Oligemie is de verminderde hoeveelheid bloed in de bloedbaan, naar 'oliechemie' kun je wel raden. Die bagatelle-uitvoeringen zijn geen bagatellen, niemendalletjes! Gratis zijn hotel Bellevue en hotel de Houten Lepel; geen gezicht zijn villa Bellevue en villa Schoonzicht. Een belvedère wordt wel een schoonzicht genoemd. Is pyridoxine goed voor de epididymis? Hij speelde erg luid op zijn luit en zij op haar oedje. Ze hadden veel plezier met het oetsje. Aan een viognier horen viogniers te groeien.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten