donderdag 14 september 2017

1163 Dictee donderdag 14 sep 2017 (1): dictee Oefendictee sep 2017 (14) √

Dictee - dictees [1163]

Oefendictee september 2017 (14)


1. Pijlgewichten [ook: sluitgewichten] sluiten in elkaar. Een pionieroos is een pioen. Word maar geen ouwe zeur! Ik houd van dat menistenzusje [stemmig, ingetogen meisje, schijnheilig]. Dat hoe-langer-hoe-liever groeit niet per se boven alles uit. Een bellevue(tje) is een mooi uitzicht. Een bévue(tje) is een flater, misslag. Pedis [puh-dihs] is heet (van kruiden). Nimmermeer is nooit meer. Een commando voor de roerganger is: recht zo! Op de relizender werd over een reliekkruis gesproken. Hij liet de hele bups liggen. In een seksshop kwam je niet. Een pendjerelik [dzj] is een deel van een kameeltuig. Het peronisme verwijst naar Perón. Duizendpoten [ww.] is klusjes doen. Hij heeft een hele nep-Cobra-collectie. Zo doen ze allen: così fan tutte. We hebben tv-gekeken [GB ook: tv gekeken, televisiegekeken, televisie gekeken]. Effentjes is effies of ook efkes. Wist je dat de afkorting van 'daaraanvolgend' dav. is en die van 'daaraan voorafgaand' d.a.v.? Er zijn drie kerstmissen: de nachtmis, de dageraadsmis en de dagmis. Houdt den dief! (archaïsch; houd de dief).


2. De dageraad is het dagworden. Ze daldeeden maar wat. Een dogla is een persoon van gemengd creools-Hindoestaanse afkomst. Hanneke is geen domineese. Bij een dropping moet de weg terug gevonden (!) worden! Boven op de berg kan een tobhut [van de valkenvanger] staan! Het woord 'eitje' wordt met een ei'tje geschreven. Eibofobie is angst voor palindromen. Hij hield brugmansiaanse redevoeringen. Ik zag een Osloër, een havoër en een vwo'er. Die ideeën zijn ronduit rousseauïaans. De hightea-etagère stond op tafel. Gaandeweg kwam er verbetering in. Al lopende weg werden ze het eens. De zwaar christelijke, strenggereformeerde gelovigen drinken graag een neut. Het cryptogram noemde de loofboom een praise-es. 'Uw toekomst bade in licht', zo wordt je en werdt ge voorgehouden. Ze droeg zijn beeltenis op het hart. Bij het hoofdgerecht serveerden ze een entrecoteje.


3. Heeft de zegenloze visserij nog toekomst? Omschrijf de yotta- en yoctometer. En wat is de afkorting daarvan? Antwoord: Ym en ym (resp. 10 tot de plus en min 24e). Hij zocht (het) zilver-onder-water in VD: tevergeefs, ooit benaming voor kroontjeskruid en tuinwolfsmelk.  Een pousse-café of poesje is een glaasje cognac of likeur na een kop koffie. Mijn zus nam vanille-ijs. Heeft het geijzeld? Een glijder of glider is een zweefvliegtuig. Een orthodoxe protestant heeft het vaak over een 'gristin'! Steunen jullie die GroenLinkse ideeën? Kunnen Groningers vliegen? Nee, alleen groningers kunnen vliegen. Het haringkaken verwijst naar haring kaken. De heilige hermandad waakt over ons. In het hiernavolgende wordt het uitgelegd. Zo'n high-end stereo-installatie is wel je van het. Hypocritisch is schijnheilig. Ido is een studieobject voor idisten.


4. Veel [cijfers] 65-plussers draaien nog [cijfers] 78 toerenplaten. Hij rijdt in een 2pk'tje. Dit apparaat levert aan energie 2 pk, zeker niet meer. Een lelijk eendje heette van origine [basisbegrip in 3 tekens] 2CV'tje of voluit geschreven: deux-chevauxtje. Opvallend, hoe snel hij die gewoonte afwende. Die ruimte is airconditioned. Vanuit de kajuit zagen ze de zuidzuidwesterstorm (afgekort: Z.Z.W.-storm). Je moet dan wel van goeden wille zijn. Op internet kreeg ik anderhalf miljoen anderhalfduizend treffers. Vertederend, zo'n liefkozend lipizzanerpaartje [lipizzanerpaardje]. In de aron hakodesj bevinden zich de thorarollen. Het Avondmaalsoffer is Christus' kruisdood. Het Ave Maria is de engelse groetenis. Breaken (ook: breken) doe je bij tennis. Ze kreeg het op een presenteerblaadje, op een kabaret, aangeboden. Een kanunnik vervult een canoninaat. Anesthesie is verdoving.


5. Een fresquist maakt al fresco freschi en een seccoschilder al secco secchi. Chut, zwijg (chute is overigens een verkorting)!

Chemise-enveloppeje is een hemdbroek ['tje' als je de 'puh' uitspreekt]. Met coco wordt cocaïne bedoeld en een compie is een compagnie, als het u convenieert. Alles chill? Ja, coewl! Hij gebruikt vaak obscene woorden en gebaren. In die top 20 (top twintig) zitten toptwintigspeelsters. Couche is koest! Bello, lig! Een sitoloog  is een voedingskundige, een cytoloog een celbiologiekenner. De stotteraar genoot van zijn deli deli. In deshabillé ben je en déshabillé. Een default is een standaardwaarde. Er zou een De Standaardfotograaf komen. Bollen pellen doe je bij het bollenpellen. Wat houdt de drie-uit-vijfeis in? In Goes heb je een grand café-hotel (hotel-grand café). Een quakerskanon is vrijwel een contradictio in terminis. Zij zongen een canon. Hij leed aan de ziekte alzheimer. Ingeval men u niet toelaat, mag u zich op mij beroepen. In geval van overmacht geldt het niet. We zongen het kyrie (eleison).

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten