dinsdag 12 september 2017

1157 Dictee dinsdag 12 sep 2017 (1): dictee Oefendictee sep 2017 (8) √

Dictee - dictees [1157]

Oefendictee september 2017 (8)

1. Ik ben het spuugzat, het is nu spuuggenoeg. Stableford is een soort golf [niet op zee!], een stambha is een zuil, pilaar, gedenkteken. Een stampede [stèhm-pie:t] is een stormloop. Een standee [èh, ie] is een levensgroot reclamebord. Zij is stapelzot (stekezot). Een stas is een staatssecretaris. Wat is een statiefloep? De stavaza is de stand van zaken. Een staycation is een vakantie thuis. Die steekklamp is kapot. Die mossel heeft byssusdraden. Is dat nou een een pl-lamp of een
QL-lamp? Zijn haar is gestyled. Een hairstyler is een stijltang (ook: steiltang). De grote ster van Afrika en de Ster van het Zuiden zijn diamanten. Een stichomythie (om en om) is niet per se een stichisch gedicht (aaneenschakeling van verzen). De Stimezo werd later StiSAN. Een stobá is een stoofschotel op de Antillen. Maak die stomppuntige berlicummers even klaar, wil je? Beeldenstormers doen aan beelden stormen. Er zijn korte- en langetermijnvoorspellingen. Soms rookte hij een strootjessigaar. Structures vivantes [geen es uitspreken] zijn mobiles [mobiels], mobielen.


2. Stats zijn statistieken. Stunde null is (van) scratch. Wat omvat de sub-Sahara? Hij is substituut-officier van justitie. Een verkorting van het syndroom van Sudeck is sudeck. Waar ligt de Sun Belt? Antwoord: in Texas! Met de super-G wordt de super-giant [skiwedstrijd] aangeduid. Een godverlaten oord is zeer slecht. Hij is van God en alle heiligen verlaten. Een softshell is een zekere jas. Ik zat op de hbs, de hogere burgerschool, zij op de middelbare meisjesschool. Sousies zijn sausjes. Hij dronk een whiskygrog. Hoeveel abo's heb jij wel niet? Ik seisde vaak op dat schip. Het ligt niet hiero, maar daaro. Je loopt licht een soaatje op. Het woord 'soedah' (laat maar) komt niet uit het Soemerisch, wel uit het Maleis. Met Oud Europa wordt West-Europa bedoeld. Hij heeft nog wel contact met zijn exgenote. Een still is een filmfoto. Forumen doe je op een forum en een frownie is een somber(e) emoticon.

3. Kijk de penoze reigen naar buit. Een rijer is een rijdende camera. De Ecofin-raad is de raad van ministers van Economische Zaken en Financiën. Zymotisch is gistend. Duh, dat snap jij zelfs. Ducttape is waterdicht, zeer sterk plakband van textiel. Een dumbbell is een korte halter met gewichten. Een reier is een eindje eindje lijn, een uithaler. Een donna komt uit Italië, een doña uit Spanje. Een dodeman vind je in de trein. Een djinn zit tussen mensen en engelen in. Een domestique is in de wielersport een knecht. Volgens VD logeerde de Dominicaanse (geen dominicanes) in een dominicaner klooster (dominicanenklooster; met dominicanermonniken uit de dominicanerorde). De uitvaartondernemer had baardragers in dienst. Mooi, die ladyamherstfazant! Dat geldt ook voor het paterdavids- of ezelshert. Je kunt daar veel lad- of dick-, dan wel chicklit kopen. Diss is een verkorting van dissrap. Bij gymnastiek is de disloque het dislokeren. Een prévôt is een kandidaat-maître. 2-, 3- en 4-pyridyl ontstaan uit pyridine. Een quine is een worp van 2 vijven bij het dobbelen. Een peer komt uit Londen (Engelse Hogerhuis). De monnik was pijloos verzonken in peilloze diepten. Dat rotterdammertje kun je drinken.

4. Met proletkult [oo, ee, oe] wordt een proletarische massacultuur in het vroegere Rusland bedoeld. Met cult wordt een levensstijl van jeugdgroepen aangeduid. De Eeuwige Stad is het eeuwige Rome. Thuiswijzen is in BE thuisbrengen. Delisten is van een lijst afhalen. Pagud is bang in het Bargoens. Een paean is een overwinningslied. De belle werd verreden met veel belles onder de toeschouwers. Hij zont vaak. Zythologie is bierkunde. Ze zouden de Alpen overtrekken. Een rallypeper is een snipperjacht. Dat is een RAL-kleur. In Ethiopië heb je tefffarms. De Savooiaard moest de tank vol doen en de kosten voldoen. De windrichting was W.t.N. (west ten noorden). Lekker: paling in 't groen! Een patjakker is een smeerlap, een fielt. Een
pied-de-mouche is een alineateken. Hij woont in die koudekarbonadebuurt. De katjangs (peulvruchten: tjina, tanah en goreng) waren verpakt in kadjang (palmbladeren; geen mv.).

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten