zaterdag 9 september 2017

1153 Dictee zaterdag 09 sep 2017 (1): dictee Oefendictee sep 2017 (4) √

Dictee - dictees [1153]

Oefendictee september 2017 (4)

1. Hij moet zo nodig weer de shockjock uithangen met zijn gechoqueer (geshockeer) van de emeritus predikant. Dat gaat inenen door. Ze zijn daar linksrijdend! Zij kleedt zich chiquer dan chicst. Kiesjeliesj (hamansoren) eet men Poerim; gremselisj is pesachgebak. Vroeger reed de groenteboer met paard-en-kar. Het was een oorverdovend geluid: sjing-boem, pats-boem, knots-boem, rats boem (rats is bijw.) en retteketetsjingboem. Sjaukelen doen joden bij een gebed. En foergon was in VD o.a. een vrachtwagen. Ze hebben een gesamplede (ook: gesampelde) staal genomen. Er waren diverse kerstmannen tijdens de ladies' night. Hoe hoog staat het alltime high? De Ronde van Frankrijk is de Tour de France. Het après-nous-le-déluge-idee is achterhaald. De Wmo is de Wet maatschappelijke ondersteuning. In princiep (principe) kom ik morgen. De kornet bespeelde de cornet-à-pistons (de piston). Zij is in de vreemde (Drenthe), hij komt uit de vreemde (Twente).

2. De datering is beginnegentiende-eeuws. Hij veroorzaakte zo veel mogelijk ellende (niet-telbaar). De schaker sloeg zoveel pionnen als mogelijk was (telbaar). Hij houwt met een houw in de lucht. Na het
tai-chiën gingen ze highteaën. Er moest een pallet met pellets geladen worden. De ijzerhard is een plant, de ijzerhart een boom. Gleizen is verglazen De googelaar goochelde maar wat op het scherm. Een arbitrageant is geen intrigant. Feyenoord moet uit spelen. Van tweeën een: het is zwart of het is wit. Die matahari's zijn femme(s) fatales die een dubbelleven als spionne leiden. Hij speelt altijd voor barmhartige samaritaan. Als bnw. moet je altijd 'Samaritaans' schrijven. Daaropvolgend nam ze de benen. Een katschip heet ook wel kat zonder oren. Karl Marx' verelendungstheorie ken je wel. Het
ex-PvdA-Tweede Kamerledengroepje viel op. Een chiropracticus beoefent de chiropraxie en niet de chiropodie. Die skister heeft meer in zijn mars dan zijn nicht, die maar een gewoon skiestertje is. De kobmeeuw scheet op de kop van de uit Artis ontsnapte kob.


3. Zij was een zwartkijkster, een echte kniesster. Hij verkocht de een boxer bezittende bokser eerst een knockdown en later de ultieme knock-out. De kortte van het circuitje verbaasde me. De koninginnedagvierders van toen verorberden koninginnensoep. Kondt ge nog maar naar buiten, maar nee, u zit hier als een expogee die hier als corpus vile gebruikt wordt voor dicteeproeven. Er is geen koutje aan de lucht. Het was een klotenvolkje: geen vrouw te bekennen. Het vroegevogelsclubje trok eropuit. Een cochenille is een cactusschildluis. Een calamaris pijlinktvis [VD ook kalmaar] Dat een juffertje in 't groen kan nooit bloeien. Ze zou zich geel en groen ergeren. Uggs zijn laarzen van schapenleer. Wat is de vierkantemeterprijs (m2-prijs)? Een zwerver kan lijden aan fugue [zwerfdrang].

4. Kine [ee] = kinesitherapie. Wat is koperoxychloride? Een jug is een kruik voor muziek. Een 2pk en een 2pk'tje zijn auto's
[deux-chevaux(tje)]. Het mt vergadert. doe mij maar cafè [ee] macchiato. Mamma mia, dat is een grote! Zij is een bedrijvige martha. Helaba, jij daar! Hij zal nooit en te nimmer toegeven. Een nikser is van het niksen, een nixer van de generatie nix. Een Mij. is het enkelvoud van Mijen. Er ontbreekt het een an ander. Hij was bezield mit heiẞem Bemühen (met vurige ijver). Een note gaie is een vrolijke noot (in een overigens ernstige zaak). Tabee, het ga je goed, hoor! Hij was dizzy oftewel van de kaart. Zij zal nooit ofte nimmer toegeven. Mijn favorieten zijn Opa-en-oma- en Moederdag. We zullen hem duchtig onder handen nemen. Hij zou zijn geluk niet op kunnen.
Welke onlusten zouden er ophanden zijn? De leerlingen zouden hun leraar op handen dragen. Ze moeten iets omhanden hebben. Dat kwam zijn eer te na. De bestemming was behoorlijk onna. Ik saz, wij sazzen, hij is een sazzer. Ik heb twee eikels in mijn zak, gekregen van een ijker. De Sont is een sond. De kandidaat-notaris verlijdt een akte en verleidt daarna de vileine typ(e)miep.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten