vrijdag 1 april 2016

Dictee vrijdag 01 apr 2016 (1): dictee Tilburgs dictee 2College 2013 [881]

Dictee - dictees [881] 

Dictee Tilburg 2013 (2College)

NB Dit dictee zat nog niet in mijn privéverzameling.

Identiteitsqueeste (auteur: Corné van Doorn)

Het gedachtegoed van de pro-Europeanen wedijvert de laatste jaren met de ideeënwereld van de nationale casu quo regionale identiteit; Europese eenwording staat haaks op de autonomietendensen in pakweg Catalonië, Baskenland, Vlaanderen en Schotland: identiteit is hot!

Nochtans is identiteit niet iets van tegenwoordig: neem nu de
laatnegentiende-eeuwse couperiaanse identiteit van de Haagse
coterie, waar chique heertjes en dametjes met modieuze reticules zich tijdens hun frequente thees en dinertjes eenmaal 's weeks verlustigden in het tonen van hun precieuze bibelots en zich er wel voor wachtten zich op enerlei wijze te encanailleren.


De Vlaming ziet zich als de perfecte mix van noeste werker en bourgondiër, terwijl hij de Waal kenschetst als een ideeëloze
dolce-far-nienteadept die de staatsfinanciën verkwist en de Hollander als een calvinist, een losgeslagen project X-anarchist of een sluwe handelaar die faket waar hij kan.


Veel traditioneel opgevoede westerlingen raken daarbij hun identiteit kwijt in de ontstane multiculturele maatschappij; terwijl op culinair gebied er sprake is van enige integratie (gerechten zoals merguez, falafel, tajine, shish kebab of pita's met shoarma zijn velen van ons niet meer vreemd), schrikt een deel van de bevolking van moskeeën en de boodschap van imams die orakelen dat de Nederlandse maatschappij met zijn talrijke lascieve sekssites wel wat minder sexyer kan zijn.

Voor taalpuristen kan de toenemende verengelsing voor problemen zorgen. Wat te denken van een zin als: de gepiercete single was op weg naar zijn blind date na op Facebook nog enkele gefotoshopte beelden, waarop hij zijn puisten had gedeletet, te hebben geüpload en een blowtje te hebben gescoord in een coffeeshop, om de vrouw van zijn leven, even tevoren geliket, te ontmoeten: een niet-funshoppende chick zonder kids, maar met fitnessbody en houdend van spareribs met een pancakeje na. Vemaledijd zijt gij, veronachtzamer van het Nederlands, hoor ik hen uitschreeuwen in een vlaag van zero tolerance.

Ook scholen zijn naarstig op zoek naar een eigen profilering: zij opteren voor een aparte havoafdeling, een categoraal gymnasium, zetten in op de hoogbegaafde of muzische leerling, zoeken een plek op de onderwijsmarkt met de op antroposofische leest geschoeide vrije school of kiezen zoals het Cobbenhagenlyceum voor een tto-stroom en de inrichting van een technasium met geldig predicaat; om maar niet te spreken van goededoelenacties waarbij vaak een heuse sisyfusarbeid nodig is, waaraan voor jullie nu eindelijk een einde komt.