zaterdag 2 april 2016

Dictee zaterdag 02 apr 2016 (1): dictee Groot Dictee IJsselstein 2016 [883]

Dictee - dictees [883]

IJsselsteins Dictee 2016 (ongecorrigeerd)

Frivole fantasieën over lang vervlogen tijden (auteurs: Lysette Verwegen, en Anke van Bergen)

1. Na een middagje statten strijken we neer op het pittoreske terras van een IJsselsteins cafeetje. We genieten relaxed van onze focaccia met filet americain en krabbelen op een blocnoteje de eerste ideeën voor dit dictee. Onze witte chardonnay in rodewijnglazen wordt een bron van onvermoede inspiratie.

2. Terwijl er aan de tafeltjes naast ons continu wordt ge-sms't en gewhatsappt, trekken wij ons terug uit het jachtige bestaan en verliezen ons in een tijd waarin geen Facebookpagina's werden geliket, cd'tjes werden gebrand of bestanden werden geüpload. We mijmeren in hogere sferen over ons IJsselstein in de middeleeuwen. Al snel fantaseren we over het leven van Vrouw Berthe en haar Gijsbrecht van Amstel.

3. We zien ze al koutend flaneren. Niet tussen idyllische prieeltjes, maar over de met kasseien geplaveide binnenplaats van hun kasteel. De flamboyante minstreel Fulco tovert voor hen vanuit de donjon harmonieuze klanken uit zijn luit. Ridder Roderick legt zijn net gerepareerde maliënkolder terzijde en maakt een reverence voor het paar.

4. Heer Gijsbrecht weidt uit over het weidse uitzicht vanuit de kasteeltoren. Hij vertelt vol bravoure hoe hij zijn belagers uit Utrecht erg kort geleden als bangeriken door de weilanden het hazenpad zag kiezen. Een staakt-het-vuren bleef daardoor uit, waarna de euforie van de overwinning ontaardde in een welverdiend bacchanaal in het kasteel.

5. Berthe heeft nu geen oren naar zijn heldhaftige verhaal. Zij peinst over de copieuze maaltijd voor haar gasten. Zouden de verrukkelijke gebraden reeën met kippenragout wel combineren met de gekaramelliseerde goudrenetten? De gekonfijte jutteperen op de etagère als sluitstuk van de bourgondische dis zullen geapprecieerd worden. Daar twijfelt ze niet aan.

 6. Heden ten dage krijgt de, overigens niet-adellijke, familie nog steeds frequent bezoek. Berthe en Gijsbrecht liggen sinds jaar en dag in het praalgraf in de voorheen rooms-katholieke Sint-Nicolaaskerk aan het Kronenburgplantsoen.

7. Als na een uurtje onze wijn en inspiratie op zijn, besluiten we handje contantje af te rekenen. We lopen langs de kasteeltoren en de wildernis waar straks volgens ambitieuze plannen een stadspark wordt ontwikkeld. Wellicht verrijzen daar ooit weer de contouren van het kasteel; een schril contrast met de door velen als een debacle ervaren bomenkap aan de Touwlaan. En passant brengen we met alle egards een groet aan het beeld van Vrouw Berthe.

8. Wij zijn er even tussenuit geweest en vonden onze rêverieën bere-interessant. Een kleine dissonant aan het eind van de middag is het bedrag waarmee we onze parkeerautomaat moeten bijvullen voor ons bezoekje aan de afhaalchinees.

9. Voor u, beste aanwezigen, is het eerste IJsselsteins Dictee nu bijna volbracht. Niet alle historische feiten kloppen, maar dat is beter dan een verhaal met woorden als przewalskipaard, geüpdatete versie of façade.