vrijdag 22 april 2016

0892 Dictee vrijdag 22 apr 2016 (2): dictee Wassenaars Dictee 2016 √

Dictee - dictees [0892]

Wassenaars Dictee 2016

De officiële tekst met opmerkingen (a) t/m (o).

Wassenaar, kak en de fenomenen (auteur: Hans Schmidt, 91)

1. De veronderstelling dat lokaal krantenmagnaat Roël Karamat-Ali (a) een Roel (b) is die ten slachtoffer is gevallen aan stressgevoelige posttraumatische schizofrenie dient met kracht van de hand te worden gewezen.   

2. In tijden van nood schilt men aardappelen met de punt van een deken (c), placht mijn grootmoeder te zeggen. Getuigen van deze huisvlijt zijn er niet, want ze deed haar uitspraak alvorens wijlen te worden. 

3. Ons lommerrijke dorp kent het fenomeen van een mobiele oorlogsrest. Lucide academici hebben waargenomen dat Duinrellgraaf (d) Hugo na uit zijn limousine te zijn getuimeld gewoon een loopgraaf werd. 

4. De jongeman in civiel tenue met een paar kinderen bij 's lands beste ijsjessalon, bracht mij even in de problemen, werd het 'goedendag professor' of 'doei Nelis'? Op zeker gespeeld: een knik. Mijnheer Civiel Tenue (e) knikte terug. Toen drong het tot mij door dat het om Zijne Majesteit ging. Oranje geeft alom acte de présence in Wassenaar, ook zonder Máxima. 

5. Is Wassenaar bekakt, dus pretenderende dat men tot de upper ten wil behoren? Zeker: voelbare droefheid dat wij 01751 moesten opgeven voor 070. 

6. Residence (f) Wassenaar heeft zijn ontstaan te danken aan de rijkdom in Rotterdam. Gefortuneerde havenbaronnen met geld ontdekten een vissersdorp, in welks ambiance het goed toeven was. Spoor en tram waren van groot nut. Captains of industry en ambassadeurs volgden. Wassenaar was een forensische claque rijker geworden. 

7. Het geloof is het bewijs der zaken die men niet ziet en een vaste grond der zaken die men hoopt. De politie weet dat het opsteken van de rechter middelvinger (g) het symbool is voor strafbare schennis van de moeder, die zelf geen moeite had met die opsteek. Oppassen met reumatische artritis (h) dus. 

8. Soms valt het tegen: bel de Mediq-apotheek (i) en er wordt een menu beloofd. Hongerig verder toetsen geeft geen eten, wèl (j) de kans op een gesprek met René Langenhoff (k). Aardige man, maar geen bitterbal. 

9. Wij hebben een gelouwerde (l) barokke huiscomponist: Unico (m) Wilhelm Graaf (n) van Wassenaer (o). Hij was diplomaat en bestuurder; componeren hield hij onder de pet, omdat dit niet in aanzien stond. Kak avant la lettre! Hij woonde lang aan het Haagse Noordeinde, maar Jan Hoekema was er toen nog niet. 

10. Vijf eeuwen geleden was hier reeds een romaanse dorpskerk. Het herstel van de geloofsverschillen sindsdien vergt nu nog onze stenen en financiële aandacht. Een ideaal platform voor Bach.

(a) Redelijk goed gegokt. Het ontbreken van het streepje is mij niet aangerekend. Er zal wellicht bij de correctoren verwarring zijn ontstaan, omdat het streepje als afbreekstreepje aan het eind van de regel stond. Dat moet je dus ook op een correctieblad niet doen en het geheel naar een volgende regel brengen (Word: Shift+Enter). 

(b) Als het er echt toe gedaan had, had ik om tactische redenen wel 'Roel' geschreven. Nu er 'een roel' stond, achtte ik een kleine letter ook denkbaar, denk aan 'een bereisde roel', etc. 

(c) Ik had eerst 'degen', maar er werd duidelijk 'deken' gelezen. 

(d) Ook hier was afgebroken aan het eind van de regel. Daardoor dachten de correctoren mogelijk dat het streepje echt moest: het ontbreken ervan werd ten onrechte fout gerekend! 

(e) Als het erop aangekomen was, had ik uit tactische overwegingen wel 2 hoofdletters geschreven (nu 2 fouten dus). Ik begreep best dat men die hoofdletters wilde ... Ik vond echter dat de hoofdletters niet echt afdwingbaar zijn. Vergelijk Mijnheertje koekepeertje, etc. Omdat 'Civiel Tenue' echt geen eigennaam is, acht ik de kleine letters verdedigbaar. 

(f) Residentie, maar résidence (zie VD). 

(g) Moet aaneen, is bij mij aaneen niet fout gerekend. 

(h) Hier had de jury wel goed werk gedaan: de h in 'arthritis' was op het correctieblad doorgehaald! 

(i) Als je het al zo schrijft, dan zonder koppelteken (type: Philipslamp). Echter: op internet blijkt duidelijk dat Mediq Apotheek de door de organisatie gehanteerde eigennaam is. Volgens het donorprincipe moeten we dat dus zo schrijven: wel 2 fouten ... 

(j) Als er al een nadrukteken gemoeten had, is dat 'wél' en niet 'wèl'. Ik neem aan dat hier verder niet naar gekeken is. 

(k) Goed gegokt (volgens de jury). Zoeken op internet (Wassenaar Apotheek) levert echter op dat het accent niet moet: 'Rene' is correct. 

(l) Een gotspe: moet echt 'gelauwerde' zijn. 

(m) Hier had ik eerst 'Ulico' en later 'Ullico'. 

(n) Hier moet 'graaf' beslist met een kleine letter. 

(o) Er komt wel voor op internet 'rijksgraaf van Wassenaer'; 'graaf van Wassenaar' is echter gebruikelijker. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten