vrijdag 22 april 2016

Dictee vrijdag 22 apr 2016 (1): dictee Westlands dictee 2016 [891]

Dictee - dictees [891]

Westlands dictee 2016

Gezond eten (auteur: Rien van den Anker)

Eten is al lang geen exclusief middel meer om fysiek, en ook psychisch, overeind te blijven. Zeker nu we in de luxueuze omstandigheden leven dat er sprake is van exuberante overvloed en exorbitant ruime keuze in slecht en goed. We eten wel steeds minder, maar soms ook ongezonder. En vinden paradoxaal beide categorie├źn steeds lekkerder.

Qua eten en ook drinken bepalen we wellness, geluk, zelfs levenslengte. Geriatrisch is er geen garantie voor ouderdom, maar we hebben veel in eigen hand. Het is een dooddoener, maar je bent wat je eet.

Aardse wezens zijn excentrieke creaturen, we gooien veel naar binnen en het lichaam geeft wel aan of het het pikt. Bovenin kan het misgaan, dat noemen we dan vomeren omdat we kotsen te banaal vinden. Gaat het halverwege mis, dan besluit het corpus tot buikloop, persoonlijk vind ik het Duitse Durchfall veel zinnebeeldiger klinken.

Omdat we in majoriteit zo oud als Methusalem willen worden, terroriseren we frequent, soms op gênante wijze, ons dagelijks menu om dat doel te bereiken. Afwisselend gaan we dan, zondigend, lekker eten en vergeten we alle regels van een heilzame dis.

Dan consumeren we de dag erna sowieso minder en extreem gezonder, met spijtig schaamtegevoel. Compenserend gedieet, zeggen we dan pedant pretentieus.

In die collisie tussen lekker en gezond hebben we de Schijf van Vijf uitgevonden. Daar houden we ons aan, soms knarsetandend erkennend dat dat niet meevalt. Om de differentiatie hoog te houden zoeken we spasmisch naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld Vergeten Groenten. Die qua authenticiteit eeuwenoud zijn. En qua prijzen veelal volatiel.

Het zou vilein en asociaal zijn om nu hun Latijnse namen te vermelden, dus noem ik gewoon maar kardoen, pastinaak, tomatillo, crosne en rammenas. En natuurlijk rood guichelheil of kegelsilene. Toegegeven, de een-na-laatste was ook mij totaal onbekend. Overheerlijke lekkernijen, veelal oer-Hollands.

En we mogen, ter bevrediging van onze contemporaine hapjesdrift, gelukkig nu ook aan de Westlandse Tommies, snackpaprikaatjes of cocktailkomkommertjes. Je moet wat doen voor een langer lekker leven. En wij Westlanders eten daar weer van.

Maar soms overheerst gewoon weer die heerlijk ongezonde trek in een ordinaire bitterbal of kroket, gevuld met een, met een roux gebonden, salpicon. Waarin stukjes vlees, gemengd met gesneden groenten. Toch nog gezond, ietsiepietsie.