donderdag 7 april 2016

Dictee donderdag 07 apr 2016 (2): dictee Column Superspecialistenoefendictee Breskens 2016 [886]

Dictee - dictees [886]

Column Superspecialistenoefendictee Breskens 2016

Een wereldreis in 10 alinea's

1. Via via kwamen we vanaf de Italiaanse kust door het Mezzogiorno uiteindelijk in la città eterna terecht, de Eeuwige Stad. We verkasten vervolgens naar Vaticaanstad, waar bij een rondleiding aan de orde kwamen: hoe het Patrimonium Petri mede door toedoen van zoeaven uit Oudenbosch (NL) bevochten werd op het Quirinaal en hoe een papabile uiteindelijk het 'habemus Papam' over zich kreeg uitgeroepen.

2. Ik ben ook in Suriname geweest, maar de zin daarover is gecensureerd. Het zal later wel duidelijk worden waarom. In plaats daarvan een extra alinea over Italië. In Italië heb ik mijn geld versinterklaasd. Ik dacht even een cremona of een
tweedehands-Amati te kopen op het Apennijns Schiereiland, maar dat liep goed mis: er waren geen Elysese velden (een soort van walhalla) – de PIGS-landen zouden inmiddels beter de neuro hebben ingevoerd – maar wel maffioze praktijken: men wilde ons de toren van Pisa leveren, een soort van curaçaoënaar, die een cicisbeo nooit zou mogen gebruiken.


3. Ook de originele Nederlandse zin heeft het imprimatur en het nihil obstat van de censor librorum niet verkregen. Wegens res augusta domi moet ik me met surrogaten behelpen. Als het dan toch over publicaties gaat: de samizdatliteratuur is nu gewoon bij de Wereldbibliotheek te koop. Wie heeft de Nobelprijs voor Litteratuur gewonnen dit jaar? Het persbureau Itar-Tass kent u natuurlijk: Informacionnoje Telegrafnoje Agentstvo Rossii – Telegrafnoje Agentstvo Sovjetskogo Sojoeza: een hele mondvol ...

4. Bij mijn bezoek aan Griekenland was veel gedachtegoed terug voeren op de Stoa poikilè. Het zenonische – uitgaande van een zekere chrie – heeft de mensheid veel gebracht. De Orpheusmythe kent u wel. Scholieren kregen daarvan vaak een versie ad usum Delphini voorgelegd. Ook de afroditische mysteriën zijn bijster interessant. Aan de kust zag ik de eindeloze deining der zee, de anarithmon gelasma: schoon en goed (kalos k'agathos). Meegesmokkeld heb ik een dipylon, beschreven trouwens in hendekasyllabi.

5. Het Kyotodoel leidde mij naar Japan met zijn fraai bloeiende dwergkweeën. Ik leerde de wabi-sabikunstopvatting kennen; de ajinomoto-ve-tsinverwisseling bij een dictee leverde mij tig fouten op, ik kocht een shubunkin, een Japanse goudvis, vroeg me af of de uchiki kuri (pompoen) en de yuzu (citrusvrucht) wel te combineren zijn en merkte dat de yakuza (misdaad) al was doorgedrongen in het shinto ryu (niet bedoeld hier: het aikido).

6. Uit Zuid-Amerika kan ik het volgende melden: ik kwam boliviano's ruimschoots tekort. Van mijn cruzeiro's had ik er echter veel over. De candomblé-erediensten werden goed bezocht. De caboclo-indianen wonnen carnaubawas op de campo uit de waaierpalm. De pitahaja heeft niet veel water nodig. Ze zijn daar nog bang voor de legendarische geitenzuiger, de chupacabra. Ik heb ook nog wat stekjes van de quillaja meegenomen.

7. Overslaan kon ik God's own country natuurlijk niet. Ik houd van Uncle Sam, met als vlag de stars-and-stripes en als volkslied The Star-Spangled Banner (let op: niet Yankee Doodle!). De trumandoctrine en de monroeleer hebben veel goeds gebracht. Een president kan er maar 8 jaar zitten, daarna krijgt men de president elect. Een variatie op 'im Westen nichts Neues' is 'all quiet along the Potomac'.

8. India stond bol van de bollywoodromatiek, toen ik er kwam. De Bhopalramp is inmiddels verwerkt. Grappig: een kleine meid had een calicokat in een banyan gehangen. De sadhoe reisde naar de stambha en hing daar surahlappen aan de stoepa. We hebben ook nog op axisherten en nijlgaus gejaagd: dat kostte heel wat roepies.

9. De volgende bestemming was Turkije, het land van Kemal Atatürk. Ik heb mijn ogen uitgekeken: een türbe uit de tijd van de Seltsjoeken met daarop een tugra [monogram], een tekke (klooster voor soefi's), sazzers, verhalen over padisjahs, onder jongeren neyyuppies, een prachtige külliye (bijgebouwencomplex van een moskee) en ten slotte bij een kümbet een aantal lavashhappers.

10. Op de terugweg heb ik nog even Frankrijk aangedaan, op weg naar huis. Een arc de triomphe heb ik daar niet gevonden. Ik danste de varsovienne onder de klanken van een tyrolienne. Ook de écossaise en de danse macabre kwamen aan bod. Veel was toch wel tout comme chez nous. Wat de aanleiding was: je-ne-sais-quoi, maar er ontstond een lelijke aanvaring, die achteraf une tempête dans un verre d'eau bleek te zijn. Ik heb toen wel een waterloo geleden en die slag verloren, maar het shangri-la er niet mee gewonnen.

PS Geef u op voor het echte, wel doenbare dictee, zaterdag 28 mei 2016, Dorpsstraat 50, Breskens, inloop 14 uur, aanvang 14.30 uur stipt.