zaterdag 2 april 2016

Dictee zaterdag 02 apr 2016 (2): dictee Groot Dictee van de West-Albasserwaard 2016 [884]

Dictee - dictees [884]

Groot Dictee van de West-Alblasserwaard 2016

De jaarlijkse lokroep (auteur: Hans Verzijl)

Al in de lente hunkert de gestreste en jachtige mens naar verstrooiing. Hoewel de doorsneeburger gefocust lijkt op romantische en idyllische campings, is er ook een categorie die deze contreien ten enenmale als no-goarea's aanmerkt.

Deze groep bewierookt het comfort van luxueuze hotels aan de lazuren Middellandse Zeekust. 's Nachts bij antarctische weersomstandigheden in hun pyjamaatjes vertwijfeld moeten omzien naar sanitaire faciliteiten ziet men als een rechttoe rechtaan horrorscenario.

Ongeacht de locatie wordt er wel naar hartenlust in minuscule bikinietjes gezonnebaad en op de lokale grill frequent gegrild. Een apezatte adolescent probeerde dit op de grille (grill) van de limousine van zijn oudoom, die ook oud-Kamerlid was, maar werd zo de risee van de dag.

Veel vutters, al decennia VUT-gerechtigd, werkten zich in hun saffraangele en karmozijnrode vrijetijdsoutfit in het zweet op de tennisbaan. De lawaaiige in yankee-Engels gezongen rock-'n-rollmuziek van een mp3-speler verklootte jammerlijk hun gewenste concentratie.

Luiwammesen is nochtans hun corebusiness. Onder het genot van een pikketanissie, een vanille-ijsje of een koel chablistje, zijgt men neer in een vooroorlogse vouwstoel en luistert men naar een fadozangeres of kwinkeleert men zelf a capella mee in een a-capellakoor.

Bij tijd en wijle wordt er een excursietje overwogen en vergaapt men zich aan aanbiddelijke kantklossters of roze(n)rood gestuukte ietwat archaïsche bric-à-bracwinkeltjes, waar het gros geinige hebbedingetjes voor het thuisfront hoop te scoren.

Volgend jaar is men weer van de partij, dat lijdt geen twijfel. Ertussenuit trekken is nu eenmaal een oer-Hollands tijdverdrijf; het als een aanwensel kwalificeren mag natuurlijk ook.