maandag 25 april 2016

Dictee maandag 25 apr 2016 (1): dictee Oefendictee Breskens [895]

Dictee - dictees [895]

Oefendictee Breskens

Zaterdagmiddag 28 mei is het weer zover: dictee Breskens in de Ontmoeting (PKN-kerk, Dorpsstraat 50), aanvang 14.30 uur, inloop 14 uur. We kunnen best nog wat deelnemers gebruiken! Het is het leukst om met een stel mensen te komen die elkaar kennen en die dus ook onderling hun krachten meten. En wees niet bang: je resultaten komen niet in de krant, tenzij je tot de winnaars behoort. Gezellig, drankje na afloop (gratis) en etentje bij J&B (op eigen kosten, niet verplicht!). Inschrijfgeld 5 euro, t/m 14 jaar gratis! Sponsors: Jumbo Ingels, Boekhandel Bruna en Restaurant J&B.

Om in de sfeer te komen en te oefenen nog wat oefenzinnen (de onderstreepte woorden zouden moeten worden ingevuld):

1) Als u dit bestudeert, is het al weer Koningsdag geweest: koningin Máxima en de kids hebben zich met Willem-Alexander uitbundig uitgeleefd.

2) Ook het Oranjecomité hier ter plaatse heeft van zich laten horen met koekhappen, zaklopen, maar geen mastklimmen, allemaal bekende volksspelen.

3) De kinderen waren er op-en-top op gespinsd, met een mooie palmares – volgens Van Dale: erelijst – huiswaarts te keren.

4) De grootste smaakmakers waren: laurier- en anijsdrop en daarnaast ook zwart-wit (met salmiak), tumtum, spekkies en andere confiseries.

5) Toen het kleinekinderenbedtijd werd, kwamen de senioren aan bod. In een grote partytent werd er gerock-'n-rold, getangood en speelde er een dweilbandje.

6) De kinderen uit Breskens doen ook graag aan sport: ze voetballen en nemen graag penalty's (elfmetertrappen, 11 metertrappen, 11m-trappen) en de goalies in spe werpen zich voor de aanstormende midvoors en doorgebroken linksbacks.

7) Of ze zitten op turnen bij DIO en doen aan de handstand-overslag, de radslag of het bokjespringen; sommigen kunnen zelfs een spagaat maken!

8) Bij het tennissen maken ze aces, leggen ze halfvolleys neer, winnen ze game, set en match, hebben ze een racket nodig en loopt een game soms uit op een tiebreak.

9) Honkbal (baseball) kennen we nog niet in ons dorp. Maar we lezen over de derdehonkman, peanutbal (voor 6-8 jaar), een grandslamhomerun en de catcher.

10) Zwemmen wordt er wel veel gedaan in ons dorp: de havenrace, de borstcrawl, synchroonzwemmen, dat kunnen ze allemaal, naast bikinislank meedoen aan de pentatlon.

Doe mee (leentfaar@zeelandnet.nl, ook voor korte taalvragen)! Succes! RL