donderdag 13 augustus 2015

Dictee donderdag 13 aug 2015 (6): dictee 848 (3) [706]

Dictee - dictees [706]

Dictee 848, alinea 7 t.m 10.

7. Wining-and-dining is goed, zolang het geen omkoping wordt. Het wobben is voor sommige gemeenten een nachtmerrie. Hij is helemaal op de hoogte, up-to-date en with-it. Ik vind dat je aan wit-zwartdenken lijdt. Wolverlei is valkruid. Als het wort al niet goed is … Is Uwe lordschap geporteerd voor worship? Wordt met wc-scenario een worstcasescenario bedoeld? Spreek 'woulfefles' eens goed uit. De verzamelnaam voor verschillende Chinese vechtsporten is wushu. Des histoires de femmes zijn vrouwenpraatjes. Een porte-brisée is een dubbele, openslaande deur of schuifdeuren tussen twee vertrekken. Is erytrofobie angst voor pregnante erytrocyten? De Erinyen zijn de wraakgodinnen. Wat houdt 'ad modum Minellii' in?

8. Ik verwar die twee altijd: ergocalciferol en ergotalkaloïde. De woorden 'lof' en 'zotheid' doen erasmiaans aan. Het exigeante meisje was epris van haar buurjongen. Hoe schrijf je 'eufonium' als een euphuïsme? De euforbia is in ieder geval de wolfsmelk. Wat is hiervan de exdatum? Het ex-Sabena-personeel is er slecht afgekomen. Ik hou het meestal bij een Febo-kroket. Uitspraak met 'ah' of 'aa': 'à la carte'? Ze hebben een auto-oliecoöperatie gevormd. In het Nederlands schrijf je dat zo: 'Elysée'. Ze kijken daar niet op een coulombtje meer of minder. Er was meer dan genoeg smörgåsbord, smörrebröd en knäckebröd. Wat je je toe-eigent, heb je je toegeëigend. De minister heeft zich nog steeds niet geuit. Is dat nou sofiekruid?

9. Waar dient een designerbaby voor? Met een spionnetje kun je spioneren. Een synoniem van canyon is cañon [uitspraken!]. Noem eens een woord met een haček. Zijn VD en GB eensgezind bij het meervoud van 'tendens'? Antwoord: ja. Hij woont in Alphen aan den Rijn en adoreert de Cobra-groepproducten. De Eiffeltoren staat niet in de Eifel. De afkorting h.o. [haa-oo] staat voor hoger onderwijs. De woorden 'efficiënt' en 'coëfficiënt' co-existeren (naast elkaar). Hij is een bolleboos in de aeschrologie. Bij een dictee hoor je vaak de spellinguitspraak 'hij die-lie-tuh-tuh' in plaats van correct 'hij deletete'. Zij was déléguée van of naar de vakbond. Het donorprincipe laat ons 'HEMA-winkel' op papier schrijven. Zij is radicaalfeministisch, hij radicaalislamitisch.

10. Het wobben doe je met de WOB, de Wet Openbaarheid van Bestuur. Een andere wet is de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Onze mijnheer X wilde niet met naam en toenaam in de krant. Ze spelen xiang qi. Bladgeel wordt ook wel xanthofyl genoemd (en bladgroen chlorofyl). Wie kent die nog: de X-eenheid, de femtometer? De yellow press stortte zich op de yeti en verwees naar de Yggdrasil. Waar wordt ylangylang (woord uit het Tagalog) voor gebruikt? De yuppificatie gaat staagjes aan zijn gangetje. Sommigen noemen een T-splitsing een Y-splitsing [ei].