vrijdag 23 mei 2014

0198 Dictee woensdag 28 mei 2014 (1): dictee Haaksbergen 2014 √

Dictee - dictees [0198]

Groot Dictee Rotary-Hen Dictee Haaksbergen (Haaksbergen-Eibergen-Neede) 2014

Haaksbergen

Rating
Op zich een leuk verhaal, er zaten echter te veel fouten in (een stuk of 5). Daarom blijft de rating beperkt tor 1 ster.

Rating - RDR 1 ster: *       [Rating nummer 56]

Canis lupus [wolf], geapprecieerde herintreder of notoire onruststoker?

1. De wolf was een algemene middeleeuwse verschijning in de Lage Landen, maar in de achttiende eeuw onderging deze predator [roofdier] het lot van al dan niet mythologische of gefossiliseerde voorgangers van de velociraptor [dinosaurus], de sfinx, de feniks en de dodo.

2. Ten tijde van de quasiclowneske negentiende-eeuwse monarch Willem III was het Midden-Gelderse kroondomein hopeloos wolfloos geworden, zodat de jachtbeluste Oranjevorst, begeleid door vileine lakeien met karabijnen, zijn chagrijn spuide op de ruimschoots gedijende konijnen.

3. Velen zijn gepreoccupeerd met de wolf die, met tanden als machetes, zijn blik laat weiden over door nijvere boeren beweide landerijen, vol met reeën, wisenten en andere potentiële ingrediënten voor een rijk gevulde goulash dan wel hachee.

4. Reeds decennialang openbaart de typisch Hollandse jansaliegeest zich in de in- en intrieste soapopera rond die zogenaamd malicieuze carnivoor [vleeseter]. Een twee-onder-een-kapwoningwijk zou, behalve een terra incognita, bovenal een spergebied voor de wolf moeten zijn, zo jeremiëren zowel Europagezinden als eurosceptici. Zelfs derdegeneratieallochtonen en darwinistische heroïneprostituees mengen zich als blèrende dreumesen in deze oeverloze discussie.

5. Bij nadere beschouwing zijn het doorgaans slechts landbouwende rabauwen die hun wenkbrauwen fronsen en zelfs rouwen, omdat ze hun herkauwende karbouwen nu reeds als verloren beschouwen.

6. Maar hoeveel onzevaders [keer bidden, naam gebed: Onzevader] er door Jan en alleman dan ook gepreveld mogen worden, we moeten ervan uitgaan dat zowel het lieflijke Berkellandse coulisselandschap  als het lommerrijke Buurse(r)veen, met zijn talloze schaapskoloniën, het decor zullen zijn van de herintroductie van de wolf. Dit zal leiden tot een herijking van zowel economische als ecologische beleidslijnen, want deze hondachtige is een verreikende verrijking van onze contreien.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten