zondag 11 mei 2014

0195 Dictee woensdag 14 mei 2014 (4): dictee - Specialistendictee Breskens 2014 √

Specialistendictee Breskens 2014

De 100 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

De (fictieve) unief van Bresjes (een selectie)

1. Taal. De faculteit Nederlands is die der neerlandistiek. De uitdrukking 'in het ootje nemen' schrijf je met een of twee o'tjes. Je kunt behoorlijk de p (of: pee) inhebben. De excentriekeling gebruikte zijn faculté maîtresse voor zijn opus magnum. Daarvoor kreeg hij de Nobelprijs voor de Lit(t)eratuur. In 'mecenaat' zit één  stomme-e-lettergreep, zo beweerde hij. Bij de letter q vind je bijvoorbeeld 'quatsch'.

2. Eten. Als dicteejunk ontvang ik nogal wat junk-e-mails. Het recentst was die waarin al geflashforward werd op het etentje met mijn  kandidaat-medestudentencorpsleden, vlak bij Rotjeknor, nabij de kerk, met kerst in een McDonald's-restaurant, alwaar we als emo-eters erwten- of groentesoep zullen binge-eten – ondanks de heersende xerofagiën – onder begeleiding van een komsnertpianist,
ex-sans-papiers, die nu een postdocstudie volgt in de
weet-ik-veelkunde.

3. Oogpoli. Polyinzetbare oculisten (oftalmologen) werken in onze oogpoli. U moet daar terechtkunnen voor nyctalopie (dagblindheid), maar ook met een primair of secundair glaucoom (groene staar), niet voor houw (oogeelt bij paarden), wel voor macula- of gelevlekdegeneratie en ook oxyopie (slecht zien bij klare dag). Ook helpen we u af van oogbeving (nystagmus), net als van uw vleugelvel achter de oogleden (pterygium). Uw ooglens wordt onderzocht met een facoscoop: dat kan ontdekking van cristallitis (ooglensontsteking), glasblazersstaar, luxatie, hyperopie (oververziendheid) en andere retrolentale aandoeningen teweegbrengen.

4. Vrije tijd. Duh, dat snap jij zelfs wel. De Rotarians stonden rond de rotarytafel. Een dumbbell is een korte halter met gewichten. De ducttape is een zeer sterk, waterdicht plakband gemaakt van textiel. We troffen een uberteit aan überhippe meiden. Eén slimmerik vroeg: "Hoe zien dubbelstrengs-DNA en -RNA eruit? Een ander meldde: "Weet je wel dat picca's [2020, ook: pics] webafbeeldingen zijn?" Het antwoord heb ik doorge-x't en doorge-cc'd. Er voegden zich ook nog een gladjanus en een patjakker bij ons feestgezelschap, net als enkele bewuste bovs. Bij het biljarten was  er een flinke bloque te maken. We zagen een alievogel vliegen en een bewusteloze werd bijgebracht.

5a. Muziek. Guido van Arezzo had zelf ook Aretijns aardewerk, maar heeft ons met de solmisatie de aretijnse lettergrepen, het ut-re-mi (of do-re-mi: het aap-noot-mies van de muziek) geschonken. Een chanson de geste is een Oudfrans heldendicht. Voces angelicae zijn orgelregisters.

5b. Potpourri. In het crag, kleihoudend zand met veel schelpen, voornamelijk uit het plioceen, vond hij een zakje met crack. Dat zag er krek hetzelfde uit als het doosje dat de hardloopcrack eerder met voorbedachte raad had laten vallen. Dat brengt me op het volgende: een istmus is een landengte. Denk ook in de oudheid aan de Isthmische Spelen op de landengte van Korinthe om de twee jaar. Ten slotte: meniscectomie is de operatieve verwijdering van een meniscus.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten