dinsdag 6 mei 2014

0190 Dictee woensdag 07 mei 2014 (2): dictee oefendictee 750 (deel 2) √

Dictee - dictees [0190]

Oefendictee 750 (deel 2)

Alinea 4, 5 en 6. 

4. Vervelend, dat ik spockoren heb. Een spoedgeding is een kort geding [NL, BE: kortgeding]. Vraag: zou je van spoelingvlees dronken worden? De spoelvoetcollybia is een witsporige plaatjeszwam. Morgen vindt een dertigledendebat plaats. Een spoelworm is een ascaride. Wanneer werd de eerste spoetnik gelanceerd? Die spondeus is toch wel curieus. Die spolia zijn nep. Spondylartritis zit in de wervelgewrichten. Het originele plan is (uit)geveegd met de spons van Blanus. De sponsdrager heette Stephaton (naam staat niet in de Bijbel, wel in VD). Hij heeft het sponte sua terugbetaald. Sponsores fidei zijn doopgetuigen. Kreeg jij dat spoofie gisteren ook? Kan dat, een spoof op een wildwestfilm? Was de Vliegende Hollander een spookschip? Ik vind zo'n koboldmaki spooky. Die locomotief loopt op spoorrijs (!). Aan een sporkel zit sporkehout.

5. Moet een spoorwegwerker de sporen van criminaliteit wegwerken? Hij werd door de spopo's in de kraag gevat. Dat geoha over die sportbeha (andere schrijfwijze: sport-bh) moet nu maar eens uit zijn. Het sportieve en wedstrijdroeien doet me denken aan sport- en nutfokkers, zoals je ook sport- en broodjagers hebt. Een sportstep is een kickbike. De drie bekendste spotheiligen zijn Sint-Niemand,
Sint-Lorts en Sint-Reinuit. Hij spuwde spouw. Hij was niet echt rouwig om het verlies van de spouwwig. Zij kan spraakafzien. Rondom Amsterdam heb je een sprawl [industrie en voorsteden]. In een filibuster komt ongetwijfeld ook spread-eagle oratory voor. Op Nieuwjaar begint het nieuwjaar. Zijn eloquentie, elocutie, flux de bouche, volubiliteit is bekend. 


6. De paroemiologie [ah of aa, eu of ee] (ook: paremiologie) is de spreekwoordenleer. Hij spreekt Hebreeuws voor mij, dat is potjeslatijn, latijn zoals van de ambtenaren. Hij is sprekend zijn logopedist. Dat boek is op snee gesprenkeld. Ze was not amused door die spretae injuria formae, de beledigende miskenning van haar schoonheid. Heeft dit adjectief wel een comparatief en superlatief? Ik moet toegeven: dat goudhaantje zal eruit springen. Een riotgun is een soort van
sproei-installatie (niet te gebruiken bij buiig weer). Wanneer dateert men de Grote Sprong Voorwaarts van Mao Zedong? Nederland, spruitjesland bij uitstek. De machine spuwde achterelkaar Haagse hopjes (koffie-ulevellen) uit. Wat doet een klein steentje al niet in een Bolognezer fles? Wat is er vereenvoudigd aan de spring- of Echternachprocessie?

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten