dinsdag 6 mei 2014

0191 Dictee woensdag 07 mei 2014 (3): dictee oefendictee 750 (deel 3) √

Dictee - dictees [0191] 

Oefendictee 750 (deel 3)

Alinea 7, 8, 9 en 10.

7. Wat doet een spudpaal? Een gargouille is een spuier of spijer. Het SQL is de Structured Query Language. Hij squatte vooral voor zijn bilspieren. Een SRBM is een short range ballistic missile. De S.R.E. is de Sacra Romana Ecclesia, de Heilige Roomse Kerk. De serotonine speelt een belangrijke rol in de communicatie tussen hersen- en zenuwcellen. S.R.I. betekent: Sacri Romani Imperii, van het Heilige Roomse Rijk [H.R.R.]. Hoeveel is de Sri Lankaanse (voorheen: Ceylonese) roepie waard? Sa Sainteté wordt afgekort tot S.S. SSI staat voor small scale integration en waar SSSR voor staat, wil je niet weten: Sojoez Sovjetskich Sotsialistitsjeskich Respoeblik. Dat was just in time, sine tempore (s.t.). Waar kennen we de staafjes en kegeltjes van? Staagjes aan kwam hij tot rust. Zijn broer speelt al lang lyra.

8. Voor een staakt-het-vuren is een bevel 'staak het vuren' nodig. Van een staalbad word je vast ijzerenheinig. Een beroemd schilderij van Rembrandt is 'De Staalmeesters'. Staalhoudend is staal bevattend. Wat op zichzelf staat, is opzichzelfstaand. We zullen je zo goed als mogelijk terzijde staan. Het Openbaar Ministerie levert de staande magistratuur. Je wordt wegens wanprestatie staandevoets ontslagen. Een staartagoeti heet ook wel acouchy. Hoezo, staartgeld voor Chinezen [personele belasting Chinezen in Nederlands-Indië]? Een manxkat is staartloos. De koeien staan aan de staart-op. De cubebe heet ook staartpeper. In alle staten: de Kerkelijke Staat, de Staat der Nederlanden, de staten van Europa, Kerk en Staat en een Kind van Staat (zoals prins Willem III sinds 1666, toen de Staten van Holland zijn opvoeding ter hand namen). De staats(secretaris) moet me(d)eondertekenen. 

9. De SGP, de Staatkundig Gereformeerde Partij, wint aan macht en invloed. De voorloper van de KVP was de RKSP, de Rooms-katholieke Staatspartij. Het idee van de staatsraison (raison d'état) wordt niet breed gedeeld. Het Stabat Mater: de moeder (van Jezus) stond (aan het kruis). De stabijs zijn in Friesland gefokte staande honden die dus voor het wild roerloos blijven staan. Een stabjack is een trimvest. Hoe werkt het stableford [spelvorm bij golf]? Wat beloont het stachanovisme precies? Zes stadiën is al meer dan een kilometer. Een Rotterdamse stadjer wordt natuurlijk nooit een echte Stadjer [Groningen]. Een
off-the-roadmotor rijdt off the road. Een stadslegende, een broodje aap, resulteert meestal in een broodjeaapverhaal. Bij 'stadsport' moest ik even nadenken (geen drank). Een SUV (sport - GB: sports - utility vehicle) is een stadstank. Stampaarde [geen n vergeten!]: pisé. 


10. Met de Stagiriet wordt Aristoteles bedoeld. Een sta-in-de-weg staat in de weg. Mooi, die staffordshireterriërs. Een estacade is een staketsel. Hij? Dat is een stalen jezus. Wie werden er in een stalag gestopt? Een phylum (stam) is een van de hoofdgroepen waarin het dierenrijk verdeeld wordt. Een stambha is in India een losstaande zuil of pilaar, vaak in gebruik als gedenkteken. Hebben Indo-Europese talen ook een stamboom? Zij is stamgaste, habituee, in haar stamcafé, haar stamstaminee. Dit woord stamt uit het Latijn. Stampij [ook: stampei] maken? De stam eet wat de pot schaft: stamppot van andijvie. De stamwort is de oorspronkelijke voorraad wort.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten