zaterdag 24 mei 2014

0200 Dictee woensdag 28 mei 2014 (3): dictee - Rotterdam Juridisch Dictee (deel van 2) √

Dictee - dictees [0200]

Rotterdams Juridisch Dictee 2014

Rating
Op 23 mei mocht ik meedoen aan het Rotterdams Juridisch Dictee. Op de campus van de Erasmus Universiteit. Prima organisatie (ontvangst, muzikaal intermezzo, borrel achteraf). Ook wel een aardig juridisch verhaaltje, maar qua dictee was het véél te lang (549 woorden allemaal opschrijven) en toch wel erg eenvoudig: 75% van de deelnemers had minder dan 10 fouten (op zo'n aantal woorden!). Maar goed - dit was de tweede keer kennelijk - we beginnen met 1 ster en verbetering is altijd mogelijk.

Rating - RDR 1 ster: *

De tekst komt in twee afleveringen (dit is deel 1)

Geen titel

1. Wanneer wij in ogenschouw nemen wat de jurist van nu in de praktijk moet doen, dan zien wij dat er juristen zijn van diverse pluimage. In de eerste plaats zijn zij advocaten dan wel rechters.

2. Advocaten worden ingeschakeld bijvoorbeeld als er iemand schade lijdt. Dit leidt dan tot een vordering in eerste aanleg. In die uitspraak kan men berusten dan wel men kan ervan in appel gaan. Voor de gelaedeerde van een onrechtmatige daad die schade heeft geleden, dient eerst de schade te worden berekend. Soms is die schade inkomensschade en is de meest billijke vergoeding een annuïteitsrente.

2. In het strafrecht treden advocaten anders op. Zij zijn meestal geheel toegewijd aan het strafrecht. Soms gaat het over een geval waarin een dader een slachtoffer doodt. Een van de paragrafen van het Wetboek van Strafrecht over levensdelicten dient dan te worden toegepast. Soms is het strafbare feit te ontleden in bestanddelen. In eerste instantie wordt de verdachte verhoord, daarna in bewaring gesteld. Deze inbewaringstelling wordt dikwijls gevolgd door een verhoor door de rechter-commissaris van het betrokken arrondissement, al is deze laatste term inmiddels een beetje verouderd. Uiteindelijk wordt een tenlastelegging geformuleerd en de rechtbank beslist in vele gevallen in een meervoudige kamer, dat wil zeggen met een collectief van drie rechters, nadat de zaak ter terechtzitting is bediscussieerd. Dat discussiëren ter zitting is een kenmerk van de rechtspraak.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten