dinsdag 6 mei 2014

0189 Dictee woensdag 07 mei 2014 (1): dictee oefendictee 750 (deel 1) √

Dictee - dictees [0189]

Een nieuwe mijlpaal: oefendictee 750 in 3 afleveringen (deel 1)! 

1. Voor de specialen heeft het bordeel een aparte hostess. Speciësisme bevoordeelt de mens. Een frisisme voor 'beheksen' is 'tsjoenen'. Spectemur agendo: beoordeel ons naar onze daden. Spectra oculorum: gezichtsbedrog, en spectre rouge: het rode spook, het rode gevaar. Wie componeert al die spectacles coupés? Een echte celeb, die Speedy Gonzales. Die pieterman heeft een speer. De speer- of zambezihaai is zeer agressief. Hij zei: "Wil je die zij (dat zijtje) spek meenemen?" Een integraalteken wordt ook wel spekhaak genoemd. Spreek goed uit: spekkers (Spaanse kers). Een speksnijder moet (het) spek snijden [ook: speksnijden - alleen VD]. Wanneer is het 'spelletje' en wanneer 'speeltje'? Ik had het weer mis: een spelbord is een
a-b-bord. We hebben de konijnen laten spelen. O, gaat ze weer speldenprikken [geen n uitspreken] uitdelen? Kom, we gaan spelevaren.


2. Spem mentita seges: een gewas dat niet aan de verwachtingen heeft beantwoord, en spemque metumque inter dubii: zwevend tussen hoop en vrees. Van de oliën noem ik de spermacetiolie en de kajapoet(ih)olie. Spero meliora: ik hoop op betere tijden. Spes alterius vitae: hoop op een ander leven (opschrift boven kerkhoven). Spes gregis: hoop der kudde, spes incerta futuri: de onzekere hoop op de toekomst, spes patriae: de hoop des vaderlands (de jeugd) en spes ultima gentis: de laatste hoop van zijn geslacht. Wat was de spetsnaz ook al weer? Sa­bo­ta­ge-een­heid in het Rus­si­sche le­ger. Het spiegelapparaat van Bauschinger is zeer nauwkeurig. Een spiegelei bakken is geen spielerei. Daar stond hij dan in zijn spierenakie. In Rotterdam: 't Nakie op het Blakie [beeld naakte vrouw]. Verwar myositis – spierontsteking – niet met de myosotis, het vergeet-mij-nietje. Beisa: spiesbok. 

3. Je weet het: spijers zijn dijers. Op z'n Bargoens kun je naar Spijkerborn gaan. Met spim wordt spam in instant messaging (via chatrooms) bedoeld. Een spinoos (spinoze) is zó gekraakt. Heb je nog een paar van die spiraalblocs (blocnotejes)? Spiraalpasta heet fusilli of spirelli. Een spiraaltje is een IUD (intra-uterine device). De spiritus asper en lenis zijn Griekse grammatische tekens. De Spiritus Sanctus is de Heilige Geest. Splendida vitia zijn mooi schijnende zonden. Dat spinnenverdriet [ragebol] is nog helemaal spiksplinternieuw: spic en span dus. Splitleer is croûte of spouwleer. Zo'n Indische lijfmeid weet vast niet wat een spintmijt is. Bij 'split level' moet je automatisch wel aan een splitlevelwoning denken. Op split screens kun je versies van een document tekstueel vergelijken, ook in de context van een ander document.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten