woensdag 28 mei 2014

0202 Dictee woensdag 04 juni 2014 (1): dictee 757 (deel 1) √

Dictee - dictees [0202]

In deze komkommertijd maar weer een integraal oefendicteetje in drie afleveringen. Hierbij deel 1 met de eerste drie zinnen, in deel 2 de zinnen 4 t/m 6 en in deel 3 de zinnen 7 t/m 10.
Fouten geconstateerd of commentaar? Via rein@dictees.nl [dat adres bestaat niet meer]!

Dictee 757, deel 1

1. Wat restte het niet-calvinistische, maar bourgondische Sluis? De afkorting 'hrm' staat voor humanresourcesmanagement. Was de bestorming van de Bastille het begin van de Franse Revolutie? Sint Anna ter Muiden en Sint-Kruis liggen in westelijk Zeeuws-Vlaanderen, Sint-Margriete in Oost-Vlaanderen (deelgemeente van Sint-Laureins). De Van Dales woonden in het stadje Sluis. In staatsrechtelijke zin is 's Konings zoon de Prins van Oranje. Staat dat echt in de Dikke Van Dale? Hij is adjudant-instructeur. Een orangist is de tegenpool van een staatsgezinde. Vroeger had je een bargedienst [trekschuit] tussen Sluis en Brugge. Zo'n palissadeomheining is wel wat. De staatse oorlogsmachine draaide op volle toeren. Een pro-Deoadvocaat werkt pro Deo voor een pro-Deaan. Gaan jullie naar het Heilige Land?
 

2. Die bètaprofessor is een rechts geleerde. Déjeuners à la fourchette zijn lunches waarbij vlees of vis gebruikt wordt. Sommige woorden kun je beter letter voor letter spellen: zo'n letter-voor-letterspelling maakt veel duidelijk. Een initiaalwoord als 'PvdA' of 'CEO' móét je overigens wel op die manier uitspreken, een letterwoord als 'vip' of 'havo' duidelijk niet. Dezen spreken Luiker-, genen koeterwaals. Vooral voor mensen in Afrika die hongerlijden. Leg uit het verband tussen (een)
xtc-koffieshop [afkorting] en 't kofschip [ook: ecstasy]. Om au bain-marie te verwarmen heb je een bain-mariepan nodig (ook: roner of slowcooker). Een voorbeeld is jan-in-de-zak, dat au bain-marie bereid wordt. Mijn gewrichten beginnen artrose en artritische verschijnselen te vertonen. Heb jij nog een a-al-tolletje? Raar, maar wel conform het a-b-boek.
 

3. Is er een woord voor 'anglicaan' in de Angelsaksische of Oudengelse taal? Het ebolavirus is nog erg bedreigend. Heeft elke nixer – is die van de generatie nix, of X? – een hoge nixfactor? De titel van de vorst van Haiderabad is nizam. Een nikser nikst soms in zijn niksie: Hij kan zelfs een nikserig niksisme aanhangen. Kijkers zijn geen kopers: niet-kopers dus. Maar ook een nikokabel en -leiding behoren tot het niet-koper. Een baco is een colaatje met een scheut rum. De term is een samentrekking van 'Bacardi' en 'cola'. Het spelen van zo'n bagatelle [geen 'le' uitspreken] is geen bagatel. Moet een reliefcommissie verstand hebben van bas-, demi- en haut-reliëf? Bij dat cabaret kreeg je de Kamper uien als op een kabaret gepresenteerd. Dat past alleen maar op minimaal zeven blu-rays. Het beëlzebubsfeest (schoonmaak) verwijst naar de god Beëlzebub.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten