woensdag 28 mei 2014

0204 Dictee woensdag 04 juni 2014 (3): dictee 757 (deel 3) √

Dictee v- dictees [0204]

Dictee 757, deel 3

7. Daar word ik nou gallisch van. De kringetjesspuger leefde zich uit bij de gargouille, de waterspuwer. Iemand gedag zeggen is iemand goedendag zeggen of wensen. Die stier is bovenmatig gehorend. In die chiropraxie raak je goedgeïnformeerd. Goed beschouwd en welbeschouwd, blijkt hij wel degelijk gelijk te hebben. Hij drijft een goedlopende winkel. Is een reinette gewoon een goudrenet? Hij heeft al meerdere grands prix (ook: grand prixs) gewonnen. Dat had ik half en half al wel gedacht. Wat is een broodje halfom? Met het half-om-half wordt gehakt half om half bedoeld. De misère (miserie) nam hand over hand toe. Zijn hautaine lach deed het gezelschap verstillen en verkillen. Ze wist er heg noch steg. Heel vervelend, dat jarretelleneczeem. Krijg nou het heen-en-weer. Gebrek aan hybris [moed] kon je hem niet ontzeggen.
 

8. Een favicon, pagina-icoon of urlicon wordt op de URL-balk weergegeven. Hij wordt in vrijheid gesteld: zijn invrijheidstelling is nakende. De jackets zijn de poten van een booreiland. Dat noem ik nou eens je van het. De Kaninefaten of Cananefaten woonden in het huidige Zuid-Holland. Zij zijn dol op döner en shish kebab. Wat is een kno-arts? Mag ik dat voetbal-dvd'tje van je lenen? Zij vormen een stel maffioze maffiosi. Er was mayonaise en dijonnaise te over. Na de verloren judopartij met diverse malen 'mate' stortte hij zich op de maté, de paraguaythee. Van te veel mecalo's wordt je obees. Dat wil je toch: mens zijn, omdat het mens-zijn zo belangrijk is. Een gewone menage, zo'n huishoudinkje, is nog geen ménage à trois. Heb jij mijn morning-afterpillen gezien? Morieljes zijn zakjeszwammen, morilles ook?
 

9. Wat kan die hond mooizitten, zeg. Waar gaat de reis heen: naar het Nabije, Midden- of Verre Oosten? Hij houdt van nordic walking: hij is een echte nordicwalkingfanaat. Is het noordpoolgebied exact hetzelfde als 'de Noordpool'? Hij zal dat nooit ofte nimmer, nooit en te nimmer, toegeven. Je kunt die activiteit beter niet in het hemelvaartsweekend houden. Je moet op je qui-vive zijn. Hoe zou de Oernevel eruit hebben gezien? De Odyssee vond plaats na de Trojaanse Oorlog. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bevond de ok [oo-kaa] oké (OK). Het is te hopen dat ons oir niet zulke onoorbare strapatsen uithaalt. Hij zou later voor pampus liggen. Een pasja kan moeilijk een Falasha zijn. Eerst paella nuttigen en dan siësta houden. Hij droeg een pardessustje. Een pdf-bestand voldoet geheel aan de PDF-standaard.
 

10. Is die PET-scan (positron emission tomography of positronemissietomografie) echt nodig? Het bestuderen van een postille kan samengaan met het nuttigen van Drostes pastilles. De peking- en javamens leren ons veel over het verleden. De schrijfwijze van 'pluk-ze-wet' heb ik nooit begrepen. De piripiri is een Portugees en Mozambikaans gerecht. Wie kan mij het mogelijk subtiele verschil tussen een bul- en een pitbullterriër uitleggen? En tussen een poëem en een poëma? Zijn alle pre's meegewogen? Hij voerde zijn plan met precieuze precisie uit. Zijn promiscue promiscuïteit mag je echt promiscue noemen. Daar is een putschje gepleegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten