zondag 11 mei 2014

0194 Dictee woensdag 14 mei 2014 (3): dictee - Liefhebbersdictee Breskens 2014 √

Dictee - dictees [0194]

Liefhebbersdictee Breskens 2014

Liefhebbersallegaartje

De 50 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

1. Ik ga me in Hypnos' armen vlijen, jij in Morpheus'? In mijn rêverie zag ik een kiebitzer zich ook nog bemoeien met een wurlitzerorgel en de werking van een houwitser. Hij ging verder als een iconoclast tegen de ver-e-mailing van onze maatschappij tekeer. Zijn argumenten hebben houtgesneden.

2. Uit VD's Bijbelgordel (of Biblebelt) kwam ze, strenggelovig en streng gereformeerd als ze was. Haar vader was Barnevelder pur sang en leverde barnevelders aan de kipsaté-industrie. Ze woont thans in de baronie van Breda, alwaar haar eega inmiddels emeritus  gastro-enteroloog (maag-darmarts) is.

3. De anorexia-nervosapatiënte boekte een lastminutevakantie naar de laars van Italië, waar op Sicilië haar aan diabetes type II lijdende hartsvriendin probeerde lid af te worden van de 'ndrangheta, teneinde over te stappen naar de maffiaorganisatie. Als dekmantel diende in the middle of nowhere een B&B (bed and breakfast).

4. De dictee-elite uit het vroegere frankenland van vélocipèdes, flandriens, flaminganten, pseudoroyalisten en pro-Vlaams Blokkers is weer uitgerukt naar de noorderburen met hun lommerrijke gemeenten als het Noord-Friese Dokkum, het Midden-Zuid-Limburgse Stokhem en het West-Zeeuws-Vlaamse Cadzand-Bad. 

5. 'Paraskevi' is in het Engels 'preparation' en dat slaat dan op de vrijdag, de dag van de voorbereiding op de sabbat; 'deca' is in het Nederlands 'tien' en 'trio' staat voor 'drie'. Dat fobie een angstbeklemming is, wist je natuurlijk wel, met jouw moeilijkewoordenkennis. Een woord als paraskevidekatriafobie onthoud je veel gemakkelijker nu je dat allemaal weet.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten