zaterdag 24 mei 2014

0201 Dictee woensdag 28 mei 2014 (4): dictee - Rotterdams Juridisch Dictee 2014 (deel 2 van 2) √

Dictee - dictees [0201]

Rotterdams Juridisch Dictee 2014 (deel 2 van 2)

4. Partijen maken heel dikwijls gebruik van een advocaat. De reden daarvoor is dat het debat in de rechtszaal een professioneel debat moet zijn. Advocaten vervullen daarom ook een belangrijke rol in de rechtsstaat als geheel. De rede van de advocaat heet het pleidooi. Partijen kunnen in het vonnis berusten of appelleren. In hoger beroep oordelen de rechters, dan opeens raadsheren geheten, ook als zij toevallig een vrouw zijn. Zij oordelen over de schrifturen van appellanten en beoordelen in hoeverre de eerder gewezen vonnissen appellabel zijn.

5. In strafzaken speelt de advocaat-generaal een rol. Hij heeft een vergelijkbare rol met de officier van justitie in eerste aanleg, maar vreemd genoeg heeft hij minder bevoegdheden.

6. Ten slotte kennen we nog de procedure in cassatie bij de Hoge Raad. Deze verrijking van het procesrecht danken wij aan de Franse middeleeuwse rechtspraktijk. Cassatierechtspraak is gebaseerd op cassatiemiddelen waarbij het meest verreikende cassatiemiddel als eerste wordt opgenomen in de cassatieschriftuur. De Hoge Raad oordeelt meestal in een kamer van vijf raadsheren. Vaak wordt door de advocaat-generaal een conclusie voorgedragen.

7. Tot zover de juristen uit de praktijk.

8. Ten slotte zijn er ook juristen die slechts kanttekeningen maken bij de beslissingen van hun collegae. Zij schrijven annotaties bij de beslissing van anderen, zij werken meestal aan de universiteit. Zij doen er verstandig aan de rechtspraak op de voet te volgen en daarop onmiddellijk te reageren in hun onderwijs en onderzoek.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten