zondag 21 april 2019

1575 Dictee zondag 21 april 2019 (3) dictee Groot Stigts Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1575]

Groot Stigts Dictee 2019

Eenzaam, maar niet alleen (auteur: Ineke Grootegoed)

1. Ieder mens is uniek, een cliché-uitdrukking vanuit het psychotherapeutisch domein, maar dat het geen sinecure is om alleen door het leven te gaan, wordt je alom ingepeperd door counselingbureaus en multidisciplinaire praatgroepen, die als paddenstoelen uit de grond verrijzen.

2. Daartegenover zou je niet graag degenen de kost willen geven die eenzaamheid als een stressgerelateerd bagatelletje afdoen door te stellen dat het hun pakkie-an niet is of door te verzuchten dat ze
ik-weet-niet-hoe-vaak geprobeerd hebben oma op een luxueuze
trans-Atlantische cruise weg te bonjouren, wat ten enenmale niet lukt.


3. Je hoeft het echter niet meer Spaans benauwd te krijgen van een verrassend ik-besef, want op lokaal niveau worden talloze goedbedoelde initiatieven gelanceerd zoals de inrichting van een boekspot (ook: bookspot – beide niet in wdb.) met groteletterboeken, een excursie naar een museum van oud-Hollandse ambachten of het gezamenlijk macrameeën van antimakassartjes, die déjà vuutjes (déjà vu, samenstelling: déja-vugevoel, afleiding, verkleinwoord: déjà vuutje – ook mv.: déjà vu's) losmaken waardoor je een zeven-en-een-half [rapportcijfer] scoort op de 10-puntsschaal * (ook: tienpuntsschaal) die tevredenheid meet. 
* Waarom 10-puntsschaal en 24 uurseconomie? Taaladvies: bnw. (!) 10-punts - niet: 10 punt - + schaal [znw.] geeft 10-puntsschaal, maar 10-punts schaal zou dus ook kunnen - vgl. 9-maandskindje, 9-maands kindje, negenmaands kindje, negenmaandskindje. En: 24 uur (woordgroep) + economie = 24 uurseconomie [ook letters]; kan ook met bnw. 24-uurs + economie = 24-uurseconomie, maar dus ook: 24-uurs economie.
Zie ook: http://taaladvies.net/taal/advies/tekst/117

4. Ben je meer autonoom ingesteld, dan kun je op eerste paasdag in je eentje eropuit trekken in een lelijk eendje met een sint-bernardshond op de achterbank, crossend over tweebaanswegen of anderszins op zijn elfendertigst [voorgelezen: z'n, daarom ook goed gerekend; wel: op z'n janboerenfluitjes] op de zo-even gekochte e-bike met de door een nijvere en toegewijde fietsenmaker gerecommandeerde cruciale reserveaccu achter op de fiets.

5. Allerwegen wordt geadviseerd eens te gaan bungeejumpen in Irian Jaya [niet in wdb.], waar je exotisch wordt gefoerageerd met nangka's [raar uitgesproken als njahn-kaa of zoiets – overigens: broodboom, jackfruit, tjempedak, zuurzakboom], tamarillo's [boomtomaten] of jalapeño's [GB, VD] die in groten getale voor het grijpen hangen of te gaan meedoen aan een workshop kapucijn(er)apen aaien, wier gezichtstekening aan die van monniken doet denken.

6. Je kunt daarentegen ook in de acceptatiemodus gaan. Begin een onlinecursus schapenhoeden, waarbij je niet alleen de moeflon van de texelaar leert onderscheiden, maar langzaamaan toewerkt naar een proefmaand in Wales, waar je met twee bordercollies een kudde Wiltshire Hornschapen [niet in wdb., mogelijk ook: wiltshirehornschapen? – vgl. rambouillet- en karakoelschapen] gaat hoeden. Wellicht brengt die pastorale en pc'loze eenzaamheid je dichter bij de kwintessens van het bestaan.

7. Ten langen leste besluit ik deze gecopy-pastete quasibeschouwing over het alleen-zijn met een verblijdende schopenhaueriaanse [GB; Schopenhauer = Duits filosoof, 1788-1860] uitspraak: "Eenzaamheid is het lot van alle voortreffelijke geesten."
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten