maandag 15 april 2019

1566 Dictee maandag 15 april 2019 (1) dictee Oefendictee april 2019 (3) √

Dictee - dictees [1566]

Nieuwe update VD: 383.992 lemma's en met avg krijg je nu ook AVG te zien ...

Oefendictee april 2019 (3)

1. Een zettameter (Zm) of een zeptometer (zm), dat schelt maar liefst tweeënveertig nullen! De Zierikzeese en de Goereese vielen niet op die Zierikzeeënaar, maar op een farizese Vendéeër (Vendéeënaar). Wat weten we eigenlijk over (NL) Zarathoestra (ook: Zoroaster)? Wel, hij was herder en profeet en kreeg een visioen van de god (Ahura) Mazda, de Alwijze. Zijn aanhangers heten mazdeïsten (mazdaïsten) of zoroastristen. De Zend-Avesta is het heilige boek van de Perzen dat de leer van Z. bevat. De door Zarathoestra gestichte Oud-Perzische godsdienst in zijn huidige Indische vorm wordt parsisme genoemd. Volgens die leer is Ahriman de god van kwaad en duisternis. Friedrich Nietzsche schreef het boek Also sprach Zarathustra. Een citaat daaruit luidt: "Alle Lust will Ewigkeit, will tiefe, tiefe Ewigkeit."

2. Die jan-in-de-zak bleek een kat in de zak te zijn. Verloopt dat proces anders in zoet- dan in zoutwater? Pecunia zijn bikkelhard: denk maar aan het geen-geld-geen-zwitsersprincipe. Wil je een triple-sec of een tripel? Een trucopname is een getrukeerde opname. Daar heb je dat mallootje met zijn maillotje weer! Kom, we gaan naar de turk. Met een tissuetje poetste ze haar tissuutje schoon. Ik heb deze week drieënveertigenhalf [drieënveertig en een half] uur gewerkt. En dat bij een veertigurige (40-urige) werkweek! Decimo is ten tiende. Dat stuk is drie tiende hectare groot. Zij liep drie tienden (van een seconde) sneller (dan de concurrentie). Vier zevende van de taart aten we zelf op. De drie gasten kregen drie zevende(n) [n indien aparte stukken]. Zo'n softfocusfoto vind ik mooi (flou artistique). De VAR is de Video Assistant Referee (videoscheidsrechter). Een tinus-aan-de-rekstok is overduidelijk een jan-an-de-lat. Is torschlusspanik echt hetzelfde als deursluitpaniek?

3. Een toscaner is een sigaar van Toscaanse tabak. Een tattoo
[tuh-toe] is een tat. Zo heten inktkoelies: Tagelöhner mit dem Geist. Die student is een bulterriër, pun intended. Het donum exitiale Minervae is het paard van Troje. Een stroboscoop en een stethoscoop, dat scheelt nogal wat (ook met de statoscoop). Moet openactiviteitendag aan elkaar? Ja, bij oVD geeft open*dag alleen opendeurdag, bij oGB: open dag, opendeurdag, openhuisdag, openingsdag, openklasdag, openhuizendag, openschooldag, openbedrijvendag, openingsspeeldag. Fietsende agenten hebben vaak een bobbycam. Zij is een flos ipse (de bloem zelve): een bloeiend jong meisje. De flos juvenum (juventutis) is de bloem der jeugd. Flos caduceus is vergankelijke roem. Grappig: zo'n Sydneyer op een Sydneyse sydniër!


4. De emeritus hoogleraar genoot van de eervolle rust na een welbesteed leven: otium cum dignitate. De uitdrukking 'quandoque bonus dormitat Homerus' betekent: "Af en toe slaapt ook de goede Homerus (zelfs zeer bekwame mensen kunnen zich vergissen)." De S-houding is die houding in de oud-Indische sculptuur die de volle en rijpe schoonheid van vrouwen tot uitdrukking brengt (tribhanga). Een tripang is trouwens een stekelhuidig dier van de klasse van de zeekomkommers. Hij staat bekend als sickjokeverkoper. In die Indiase provincie vind je een sikhkolonie. Wie heeft in de VS de laatste Razzie gekregen? Een voorbeeld van een sylfe is Oberon, een luchtgeest volgens het stelsel van Paracelsus. Een sylfide is een vrouwelijke luchtgeest. Het Sanskriet is een voorbeeld van een syllabeschrift. Heb jij die syllabus van zijn colleges? Het woord 'syllabe' is driesyllabig. 'Het meisje liet haar pop vallen' is overduidelijk een syllepsis. Een syllogisme is een sluitrede. Met sylvaniet wordt schrifterts bedoeld (Franse kalimijnen, Elzas, vrij zeldzaam, goud, zilver en telluur).

5. In NL betekende Simavi oorspronkelijk Steun in Medische Aangelegenheden voor Inheemsen. Die Simpelmans is een rasechte saaimans. De SER heeft nu de naam die hij verdient:
Sociaal-Economische Raad. Zijn teetotallers gänzlich abgeneigt? Als je op de beurs contramineert, (on) short gaat, verkoop je duur en koop je goedkoop: dan ben je dus bearish en een bear [speculant à la baisse, contramineur, beer]: je rekent op koersdaling; ben je bullish of een bull dan reken je op koersstijging: je bent dan een haussier [speculant à la hausse, stier]. Een bullrally is een periode van aanhoudende koersstijging, een bearraly van dito daling. John Bull is de verpersoonlijking van Groot-Brittannië, ook: spotnaam voor de Engelsman. De kaarten werden gereshuffeld (via een shuffle) en bij het badmintonnen werd er met de shuttle geshutteld (door de forens/zen trouwens ook – met de shuttlebus).


6. In de sardine-inleggerij zag je heel wat lege en gevulde sardienenblikjes. De Savooiaard uit Savoye savoureerde de savooi(e)kool. Een sawoe-manila is een sapotilleboom. De maderawijn kwam van Madeira. De scala caeli is de jakobsladder (naar de hemel), caelum et terras miscere betekent: hemel en aarde bewegen en Caelum is het sterrenbeeld Graveerstift. Met arcana coelestia worden [religie] hemelse geheimen aangeduid, een coelacant is een grote primitieve beenvis, coelenteraten (coelenterata) zijn holtedieren, coeliakie is een stofwisselingsziekte (ongeneeslijk – glutenintolerantie, ook: ongeneselijk), een coeloom [see] is een lichaamsholte, denique coelum: eindelijk de hemel [roep kruisvaarders], de eco-elite kan de klimaatmaatregelen wel betalen, sub tecto coeli = onder de blote hemel en toto coeli is hemelsbreed (verschillen, de plank misslaan). De groene nachtorchis behoort tot het geslacht Coeloglossum. De schijfzwam vormt het zakjeszwammengeslacht Encoelia. In
rooms-katholieke context is rorate de vierde zondag in de advent (naar een Latijns adventsgezang Rorate coeli desuper [Dauwt, hemelen, uit den hoge]).


7. Nou, goed, ik zal je schadeloosstellen. Ga je van scheelzien van de honger echt scheel kijken? Splijtzwammen oftewel schizomyceten kunnen (figuurlijk) voor schizothymie (psychologie: gespletenheid van gemoed) zorgen en soms leidt dat zelfs wel tot dysthymie (een chronische depressieve stemming, neurose). Snabbelen is snateren en schnabbelen is bijklussen, een schnitzel is een dun lapje gepaneerd vlees en snitsels zijn de gelijkmatig afgesneden pijpen waarin kinabast in de handel komt. Het militaire jargon klinkt meestal schneidig. De scolae cantorum zingen gregoriaans. Mijn moeder zit in een rust- en verzorgingstehuis. Het saalien en het eemien zijn geologische tijdperken. In het Duits stikt het van de ringel-s'en. Deze ellende, zouden we er ooit nog uitraken? Haar bewind kenmerkte zich door rigueur.

8. Speciaal voor Rien: NAC behaalde een pyrrusremise [Rien: cadmische remise dus] tegen Emmen. [GB:] Onderaan de bladzijde vind je de custode- of reclamensyllabe. Mijn egootje (kan dat wel klein zijn?) werd behoorlijk gestreeld. Een recueil is een verzameling. Het zicht van de redenankerplaats werd met gejuich begroet. Resorberen, resorptie, is het opnemen van vocht. Het Christusmonogram [P + X] wordt ook wel met chi-rho aangeduid. Daar, in die rez-de-chaussee woont een Reykjaviker. Ik bedoelde met n.l. niet namelijk, maar non licet (niet toegestaan) dan wel non liquet (nog niet duidelijk, nog niet bewezen). Een quisseje is een kip en een quicheje is een hartige taart. Als een missionaris het doet, is dat een (recht-)op-en-neertje, een recht op-en-neer kun je drinken (gewone klare) en een op-en-neer stut een hellend vlak.
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten