Groot Oudewaters Dictee 2019
De curieuze contemplatie van een coassistent (auteur: Lisa Splinter)
1. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde in [cijfers] 1965 een casus betreffende een jager die een ziekenhuis binnengebracht werd in een gecombineerde septische (*)en hypovolemische (**) shock. Zijn been was doorzeefd met zo'n [letters] driehonderd hagelkorrels, resulterend in een complexe breuk en een slagaderlijke bloeding. Via een [letters] achttiengauge-infuusnaald (***) werd de dehydratie [uitdroging] gecorrigeerd, maar frappantere klachten als koorts, brijige ontlasting en abdominale [buik] pijn persisteerden. De verrassende diagnose, acute loodvergiftiging, werd gesteld door de dienstdoende internist in het Sint Jacobsziekenhuis [+ vele varianten] te Oudewater.
(*) Septische shock: die het gevolg is van een heftige reactie van afweerstoffen in het bloed tegen een bacteriële infectie.
(**) De oorzaak van een hypovolemische shock is altijd een vermindering van het circulerend bloedvolume. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld bloedverlies door een grote wond of een interne bloeding. Maar ook dehydratie door ernstige diarree, braken, overmatig zweten of vochtophoping in buik of longen kan een hypovolemische shock veroorzaken.
(***) Gauge: standaardmaat, m.n. aanduiding voor de fijnheid van weefsel, uitgedrukt in het aantal steken per 1,5 inch of 3,5 cm (uitspraak geetsj met de g van goal, ook: gautsj).
2. Dit ziekenhuis werd gerund door de rooms-katholieke congregatie van de Kleine Zusters van Sint [St.] Jozef. Hoewel Oudewater veel baat had bij het kleine ziekenhuis en er in de jaren [letters] zestig van de vorige eeuw fors geïnvesteerd was in een laboratorium en polikliniek, ondervond het moeite om medisch specialisten te werven en zodoende kwalitatief goede tweedelijnsgezondheidszorg [ook denkbaar: tweedelijns gezondheidszorg] te verlenen. In [cijfers] 1976 was het genoodzaakt zijn deuren te sluiten.
3. Een eeuw eerder was de medische faam van Oudewater al wijdverbreid. Een Joodse arts [niets met godsdienst], Hendrik Pieter van Praag, ontwikkelde medicamenten voor de behandeling van gal- en nierstenen. Dat deed hij samen met zijn dochter, die het equivalent van het hedendaagse apothekersberoep uitoefende. De middelen worden heden ten dage nog voorgeschreven maar worden meer en meer als achenebbisj [VD ook: aggenebbisj; oggenebbisj heeft andere uitspraak] bestempeld. Nota bene kon men toentertijd [ook: toendertijd] ervan uitgaan dat slechts de adressering "Dokter Van Praag, Holland" zou zorgen dat de brief aankwam.
4. Als coassistent heb ik vol verwondering het verhaal van whizzkid Van Praag gelezen. Technologische vooruitgang zoals robotgeassisteerde ok's, genetische manipulatie en immuuntherapieën [afweersysteem mobiliseren] zorgen voor een paradigmaverschuiving (*) waarvan hij nooit had kunnen dromen. Toch zijn sommige aspecten van de opleiding geneeskunde onwrikbaar. De strenge hiërarchie in het artsenvak slijt lastig, waardoor [letters] 3 k's nu mijn belangrijkste mores zijn: kruk zitten [evt. krukzitten], kop houden en koffie halen.
(*) Paradigma: algemeen kader van de theorievorming van een bepaalde wetenschap in een bepaalde periode.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten