zondag 6 mei 2018

1325 Dictee zondag 06 mei 2018 (1): dictee Utrechts Studentendictee 2018 √

Dictee - dictees [1325]

Utrechts Studentendictee 2018

Ons leven morgen (auteur: Peter J. van Dijk)

1. Eerdaags zullen hoogtechnologische ontwikkelingen ons leven een danig gewijzigd perspectief verschaffen. Te denken valt niet alleen aan proliferatie [snelle vermenigvuldiging] via in-vitrogametogenese [VD: vorming van gameten, geslachtscellen], maar ook aan ijlings oprukkende fenomenen als de van de mechatronica afgeleide robotica en bij speculanten getapte cryptovaluta [digitaal geld].

2. Eerdergenoemde ivg [niet in wdb.; ook goed gerekend: IVG, lijkt minder goed, vgl. ivf] doorbreekt de barrières van de eugenetica [ook: eugenese = wetenschappelijk onderzoek naar alle factoren waardoor de erfelijke eigenschappen van het menselijk ras verbeterd zouden kunnen worden]. Louter een huidcel reikt [= helpt, voldoet] om in een lab ei- en zaadcellen te creëren, waarna voor eenieder, hetzij xenofoob [vreemdelingenhater], homoseksueel of co-ouder, hetzij diegenen die copuleren [paren] degoutant [onsmakelijk, walgelijk] vinden of die de solovoortplanting, een meerouderreproductie of het postmenopauzaal moederschap ambiëren, de designbaby's klaarliggen.

3. De sensorische [sensorieel, zintuigen] percepties van robots of androïden [robot] vertaald naar manoeuvres die actuatoren [regelt tempo pacemaker] uitvoeren, kunnen voor plenty toepassingsmogelijkheden worden aangewend: voor de auto-industrie, sondes [onbemand vaartuig] voor het interplanetaire verkeer of diepzeeonderzoek, alsmede voor dieren geïmplanteerd met elektroden die als cyborgs [fantasiewezen, half mens, half machine] fungeren voor het Ministerie van Defensie [instelling!]. Het huishouden en de revalidatie zijn echter ten minste zulke onverzadelijke [onverzadigbaar] spelers op de to-dolijst.

4. Of wat dacht u van een gewaarborgd leven middels cryonica, waarbij men het lichaam invriest opdat het in een later stadium kan wederkeren als een nanobotzwerm, aardig wat comfortabeler dan het orthodoxe lijf. Een prijzig issue dat per bitcoin, litecoin [niet in wdb., ook soort bitcoin] of ethereum [niet in wdb., ook digitaal betaalmiddel] betaald wordt.

5. Ethische en juridische dilemma's liggen op de loer en het vernuftige dataïsme [niet in wdb.: gegevens, data, vs. de mens zoals in humanisme], de sciencefictionachtige elementen en het non-stop gemonitord worden, evenals de onbezorgde pollutie-emissie van de mens die het begrip antropoceen [deel van het ho­lo­ceen (het jongste geologische tijdvak) waar­in de mens invloed heeft (gehad) op het klimaat en het aardsysteem] baarde, doen ons reikhalzend snakken naar humanisme of een vitamine B12-kuur [VD: B12 - 2020: B12!]

6. Onthaastingsgoeroe Hartmut Rosa [Duitse socioloog] pleit derhalve voor een in de wereld staan met kunst, religie en natuur. Een appel aan ons allen om meer te verwijlen te midden van de belle époque [1890-1910], trompe-l'oeils [natuurgetrouwe afbeelding die echt lijkt], de Onze-Lieve-Vrouwekerk, wifivrije zones, de klanken van een partita [suite] voor viola d'amore [met extra, meeklinkende snaren] in F grote terts, of die van de onvolprezen Babeltaal.

 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten