dinsdag 29 mei 2018

1337 Dictee dinsdag 29 mei 2018 (1): dictee Oefendictee (oud) 533 √

Dictee - dictees [1337]

Ook het oude Oefendictee 533 maak ik maar vast publiek (en de maaltijd soldaat).

Dictee 533 (DXXXIII) Specialistendictee (33)

1. De kwartfinalist klasseerde zich, na al eerder de achtste finales te hebben overleefd, voor de halve finale (demi-finale, semifinale) – en werd dus met de halvefinaleplaats halvefinalist – door de tegenstander te declasseren (overspelen, overklassen). Marinepersoneel van lagere rang werd Jan Kaas genoemd, Jantje Kaas was de spotnaam voor koning Willem I. Heb je een kabas [hengselmand] nodig om te kabassen (ww. niet meer in VD: (gewestelijk) 1) (overgankelijk werkwoord) listig stelen, wegmoffelen, 2) (onovergankelijk werkwoord) gearmd gaan, synoniem: insteken)? Op een kaas-en-wijnavond wordt de kas gespekt. De Kaas-en-Broodoorlog speelde in 1491 in
Noord-Holland. Hollanders worden kaaskoppen genoemd. Katjangs [pinda, ook: erwt, boon] kun je in kadjang [palmbladeren] verpakken. Zit er een kaftje [kahf-juh] om je schrift? Dat dit dictee geen kakografie [geschrift met grove taal- en stijlfouten] moge zijn. Bij een kalief hoort een kalifaat, bij een markies een markizaat. Je kunt schrijven 'Kamper ui', maar ook 'kamperui'. Hou je kanis [je mond: zwijg!], wil je? De fanate [fanatieke] fanate [fanatiekelinge] nam wraak. Clenbuterol is een tot de bèta-agonisten behorend antihoestmiddel.


2. Wil de konstabel-majoor mij even een kontje geven? Kratesen zijn misvormde mensen. Kirren is met een kluitje in het riet sturen (afkorting: k.i.r.). Neem nog een kir royal [kir met champagne i.p.v. witte wijn]. Van kunst tot kitsch is een bekend tv-programma. Een klappei is een babbelaarster, een kwaadspreekster. De kiyu is een leerlingengraad bij budo. Een kiur [kie-joer] is een uitgestorven reuzenvogel van Madagaskar. Wat is het verschil [uitroep drijvers] tussen 'kiro kok' [haan] en 'kiro hen' [hen]? Kloekgebouwd is forsgebouwd. Mag je bij een aneurysma [uitstulping slagader] eigenlijk een klysma [darmspoeling] zetten? Opzoekwoorden: charisma [uitstraling], chrisma [(zalving met) wijolie], Groot [Rome – Avignon] en Oosters Schisma [Rome en de Grieks-katholieke kerk]. Een knickerbocker [wijde kniebroek] is geen drollenvanger (plusfour). Het knäckebröd komt uit Zweden. De klos van Ruhmkorff of ruhmkorffklos is een inductieklos. Een knicksje is een reverence, knots-boem is
pats-boem (tegenwoordig ook: rats-boem) en een knotszwam behoort tot de koraalzwammen. Waar liggen de Koerilen [Russisch, betwist door Japan] en Sachalin [Russisch].


 3. Het onzelieveheersbeestje behoort tot de knotssprietigen. Het koekoeksspog wordt afgescheiden door het schuimbeestje. Ik laat me niet koeioneren. Met een kokardebloem in de hand zei de Jood 'lechajim' (proost). Een karikel is ook een vehikel. Een kazakkeerder is een windvaan (iemand die van de ene partij naar de andere overloopt). Een kauwgek houdt van chewinggum, een kaugek is een zeezwaluw. Een kat zonder oren is een katschip. Hij kocht kat-in-de-zak [zacht linnen, voeringstof], maar dat was een kat in de zak [miskoop]. We gaan keet schoppen. De wicketkeeper speelde slecht. Het kemalisme komt van Kemal Atatürk. Een kelvingolf [rond de evenaar] is geen rossbygolf [ten noorden en ten zuiden van de evenaar]. Honderd kelvin (100 K) is honderd graden op de schaal van Kelvin. Kelkkafjes staan aan de voet van een aartje (niet: een aardje naar zijn vaartje!). Na de late kerstmis (het was een groene kerst) aten wij kerstomaten. Tien bevlogen kerstmannen kunnen nooit de enige echte Kerstman vervangen. Wat is een awningdek [boven hoofddek, ter beschutting]?

4. Grootmogol is de door de Nederlandse compagniesdienaren gebruikte titel voor de alleenheerser van het Mughalkeizerrijk        [Zuid-Azië]. Het is ook (met kleine letter!) de naam van een zekere diamant (orlow). De uitroep van de papegaai was 'koppie-krauw' en zijn baasje had koppiekoppie [een goed verstand] en zei 'koppie krauw' terug tegen de papegaai. Jeuk leert klauwen en armoede leert huishouwen. Een vrije-uitloopkip is in: dat is een buitenloopkip. Een jeu de théâtre is een toneeltruc, een jeu d'esprit is een spel waarbij men aangewezen is op scherpzinnigheid, een jeu de prince is een spel waarmee een vorst zich vermaakt en met het jeu de mots wordt een woordspeling bedoeld [mv.: jeux]. Valt dit onder force majeure [overmacht]? Boccia is een soort jeu de boules dat veel als gehandicaptensport wordt beoefend. Het flos juvenum (juventutis) is de bloem der jeugd. Vroeger stond KAJ voor Katholieke Arbeidersjongeren, thans voor Kristelijke Arbeidersjongeren. Fidelisme is (was) castroïsme [Cuba]. 

5. Dat vieux jeu [die oude kost] kennen we nu wel. Zijn optreden was schrimpeljeuzig (schrimpeljeus = beschroomd, angstvallig). Je kunt een deur intrappen en ergens in trappen, letterlijk of figuurlijk. Een korakora is een vaartuig in de Molukken. We kennen Koninginnedag (thans: Koningsdag) en koningendag (Driekoningen). Kun je met congadrums een kongeraal [zeepaling] verjagen in de Congo? En hoe zeg ik dat in het Kikongo of Kongo? Zij koutte en hij heeft gekout. De laagstbetaalden zullen niet snel een kongsi [kliek t.b.v. voordeel] vormen. Is de colaplant werkelijk identiek aan de kolaboom? Voor kwaadspreken moet je liefst een kwaaddenkende kwaaddoener zijn. In de bekende Kristallnacht hield de SS in Duitsland een grootscheepse pogrom tegen de Joden.

6. Op het gebied van 'play' hebben we: airplay (popnummers via de ether), display (beeldscherm), downplayen (bagatelliseren), fair en foul play (eerlijk en oneerlijk spel), galleryplay (bal fraai rondspelen), global player (wereldspeler), matchplay (versus strokeplay, bij golf), mediaplayer (mediaspeler), multiplayer (computerspel voor meer dan één speler), in een playbackshow moet je playback zingen (playbackzingen), playboy (jongeman in societyleven), pleeboy
(wc-borstel), playdown (bepaling degradanten), playing hard to get (moeilijk te veroveren), playlist (lijst met uit te zenden muziek), playmate (pin-up), play-off (eindronde in een sportcompetitie),
plug-and-play
(bijvoeglijk naamwoord, pc's), ponyplay (bij sm), powerplay (manmeersituatie), replay (beslissingswedstrijd), screenplay (scenario), teamplayer en visual display (visualisatie). 


7. Een plug-in breidt de werking van een computerprogramma uit. Bij pleinvoetbal speel je soms met een vliegende kiep. Tegen kippen schijn je te moeten roepen 'kiep kiep kiep'. Een kindplaats is duidelijk, maar wat is een kindraad [kin!, sommige vissen]?
Kindjes-op-moeders-schoot zijn kinderplantjes. Een kerstkind is een op Kerstmis geboren kind; het Kerstkind is ook qua datum op het kerstfeest geboren. Hoeveel kimduiking [opschuiven van de horizon] heb je op de top van de Eiffeltoren [die ligt niet in de Eifel]? Kilometerslang sjokten we over het zestig kilometer lange voetpad. Bij een besloten Oranjetraining (Rode Duivelstraining) zijn kijk-in-de-potten [ongewenste toeschouwer] niet gewenst. Hij rookte een kingsize [bnw.] sigaar. Ezelsbruggetje: poelet heeft met soep te maken, poulet niet [kip]. Bij de Klaagmuur werd een klaagpsalm gereciteerd. Kies maar: hij kiteboardde, hij kitesurfte (kitesurfde) of hij kiteskatete. De KISS- [letsel aan de bovenste nekwervels, dat is ontstaan in de baarmoeder of tijdens de bevalling] en KIDD-syndromen [idem met dyspraxie – gerichte handelingen niet uit kunnen voeren – en dysgnosie – defect in het denkvermogen, tot 2 jaar KISS geheten] zijn verre van helemaal hetzelfde.


8. Kan een kiepkar kipptoestellen [lab: zuur + vaste stof = gas] vervoeren? De klappei [roddelaarster] maakte veel stampij (ook: stampei). Een son et lumière is een klank-en-lichtspel. De
klaar-overtjes [verkeer] hebben hun werk goed gedaan: klaar is Kees! De val van Griekenland heeft veel van een kladderadatsch [economische of morele instorting]. Een zevenzeiker is een klepzeiker [lastig mens]. De clergé, de clerus [geestelijkheid], houdt niet van klessebessen [kletsen]. Het fonds werd op de beurs gecoteerd (en dus genoteerd). Hij doet aan klifduiken (cliffjumpen). In de tv-film (teeveefilm) was het shot van deze klifhanger een duidelijke cliffhanger. Klok-en-hameren is het klok-en-hamerspel spelen. Klinge (niet meer in VD) is kleefkruid. Hij kneippte regelmatig [kneippkuur, met koud water]. Een kneuter is een vlamsijsje. Bij knip-en-plakwerk wordt geknipt en geplakt (zoals op de kleuterschool), bij knip-en-plakwerk wordt ook geplakt wat geknipt wordt (zoals bij tekstverwerking). Zijn knutten knijten? Ja, kleine mugjes. Een vrouwelijke kniesoor is een kniesster. Met 'cosy' troffen we aan: cosy (theemuts), cosy corner (hoeksofa), ecosysteem en teacosy (ook theemuts).


9. En met 'cosi': antracosilicose (antracose, mijnwerkerslong), chalcosien (kopersulfide), cosinus(regel), Escosijnse (blauwe) steen (blauwe arduin, uit de groeve van Ecaussinnes), glucoside (met suikermoleculen), glucosinolaat, glycoside, leucosis (leukose, leukemie), loco sigilli (formule die lak- of waszegel vervangt), narcosine (narcotine, noscapine, opianine), psittacosis (papegaaienziekte), salicoside (salicien), sarcosine (afkorting: Sar, een methylderivaat), varicosis (varicose, spataderen, varicositas) en viscosimeter [bepaling viscositeit]. Een rolkromme is een epicycloïde. De krommetenenoorzaak was duidelijk: een tenenkrommend probleem. De belastingsstroomsterkte als functie van de bekrachtigingsstroomsterkte geeft een V-vormige grafiek, een V-kromme. Je kunt krompraten wat je wilt, maar ik heb me krom gelachen om de anekdote van de kromgebogen en -getrokken spijker. De kwanza is de munt van Angola [AOA]. 

10. Hout kan kromtrekken, mensen kunnen kromlopen en kromliggen voor iets of iemand. De taliban hebben in de kruidhof een kruitvat verstopt. Een kylix is een ogenschaal, een Griekse drinkschaal. Kyaniseren [voor bederf bewaren] van hout doe je met kwik-II-chloride. Quanten zijn kwanta. De penozediscussie werd in het Bargoens en koeterwaals gevoerd. Koenjit is kurkuma [oe] als specerij. Kijk, daar vliegen kob- en kapmeeuwen. Zullen we na het koffie-uur de koffer in duiken? De koh-i-noor behoort tot de Engelse kroonjuwelen. Velen komen erop af.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten